Her klatrer studenter til topps

Med en høyde på 19,3 meter er klatreveggen i Pilestredet 35 blant Norges høyeste anlegg innendørs. Khrono fikk være med på første klatrekveld denne høsten.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er en tirsdagskveld og studentene i «Klatregruppa» har samlet seg for høstens første klatrekveld på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Klatringen foregår på høgskolens eget anlegg i Pilestredet 35. Veggen er på hele 19,3 meter og er etter det Khrono forstår blant Norges høyeste innendørs klatrevegger.

Klatregruppa er en undergruppe av Oslo Tekniker Samfund (OTS) som er ingeniørstudentenes paraplyorganisasjon på høgskolen.

Gruppa arrangerer «Tirsdagsklatring» hver uke og holder brattkortkurs hver semester. Studentene som vil klatre selv eller sikre andre må ta dette kurset.

— Bruk beina

Vi møter et titalls studenter som skal klatre. Noen har aldri klatret før, mens andre er mer erfarne klatrere. Vegard Line er leder for klatregruppa og hovedinstruktør for nye medlemmer under dagens klatring.

— Hold overkroppen inntil veggen for å ikke bli for fort sliten. Hvis overkroppen henger ute bruker man for mye energi, er hans første tips til de som skal klatre for første gang.

Han henger på veggen og forklarer hva studentene som skal klatre for første gang bør og ikke bør gjøre.

— Bruk beina for å gi kraft når dere klatrer og armene til å holde overkroppen inntil veggen. Erfarne klatrere blir mest sliten på beina, ikke armene, sier han.

— For å unngå skader er det også viktig at man dytter seg vekk fra veggen hvis man faller, legger Silje Wanneslund (25) til. Hun er nestleder av klatregruppa.

Klatrer for første gang

Beate Tollefsen (20) og Gry Carolin Hasselvold (24) (f.v. bildet over) er to studenter som skal klatre på høgskolen for første gang. Begge er førsteårstudenter på ingeniørfag i bioteknologi og kjemi. De hørte om klatregruppa under fadderukene, og ville prøve det ut.

— Det virket spennende og interessant. Jeg vurderer også å ta brattkortkurset seinere, sier Tollefsen. Hun har klatret «litt» før, men venninna Hasselvold derimot, skal klatre aller første gang i sitt liv.

Vi fulgte Gry Carolin Hasselvold da hun klatret for første gang. Opplevelsen ser du på videoen øverst i artikkelen.

En avkobling

I Norge bruker man graderingssystemet til International Climbing and Mountaineering Federation (UIAA) for å måle vanskelighetsgraden til et klatreanlegg.

Graderingen er fra 1 til 10, hvor grad 1 er enklest og grad 10 vanskeligst. Klatreveggen i Pilestredet 35 er delt inn i tre seksjoner som består av klatreruter med vanskelighetsgrader fra 4 til 7.

Mens de som klatrer for første gang begynner på den enklere delen av klatreveggen, møter vi mer erfarne klatrere på den delen av klatreveggen med vanskeligere ruter. Ingeniørstudenten Martin Korperud (23) (bildet over) er en av de erfarne klatrerne.

— Klatring er en veldig bra avkobling fra hverdagen. Når du klatrer må du ha full fokus på å komme deg oppover. Du har ikke tid til å tenke på noe annet, sier han. 

Korperud går siste året av bachelorstudiet i byggingeniørfag på høgskolen. Han opplyser at han aldri hadde klatret før han begynte på høgskolen, men ble så glad i klatring at han klatrer minst en til to ganger i uka.

Tilgjengelig for alle

Skal vi tro Klatregruppa, ble Klatreveggen i Pilestredet 35 bygget som en kompensasjon for fasilitetene studentene ved Oslo Ingeniørhøgskole hadde i Cort Adelers gate. Ingeniørhøgskolen ble sammen med tolv andre høgskoler, slått sammen til Høgskolen i Oslo i 1994 og samlet i Pilestredet. Som en kompenasjon fikk studentene blant annet klatreanlegg og krolokaler i Pilestredet.

Selv om høgskolen har fått et klatreanlegg som trolig skyldes ingeniørstudentenes studentdemokratiske innsats, er klatreveggen tilgjengelig for alle studenter og ansatte tilknyttet alle fakulteter. Likevel er det ingeniørstudentenes som bruker klatreveggen mest.

— Det er litt rart at studentene fra de andre fakultetene ikke bruker klatreveggen like mye som oss. Det finnes studenter i andre fakulteter enn TKD som er interessert i klatring, sier Vegard Line (bildet over), leder for Klatregruppa til ingeniørstudentene.

Han påpeker at de ikke er strenge når studenter fra andre fakulteter vil klatre med dem.

— Dersom det er plass hos oss er det ikke et problem at studenter fra andre fakulteter klatrer med oss, sier han.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS