Halloween-klovner på gang

Flere av studieprogrammene ved Westerdals Oslo ACT går hvert år sammen om å arrangere Halloween på campus. I år er temaet skumle klovner, men ledelsen avviser at det har noen sammenheng med killer clowns.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste ukene har klovner hatt en spesiell plass i norske medier, etter at killer clowns - et fenomen hvor folk kler seg opp som skumle klovner og skremmer intetanende tilfeldige med redskap som sag og balltre - kom til Norge.

(Studenter ved Westerdals Oslo ACT skal denne høsten vise fram både en lys og mørk side av klovner. Bildet over er den lystige fremstillingen, som fant sted ved Elvelangs i september i år. Foto: Fredrikke Wiheden/Westerdals Oslo ACT)

Samtidig skal høgskolen Westerdals Oslo ACT ha skumle klovner som tema for sin Halloween-feiring på campus. Arrangementet er et samarbeidsprosjekt mellom flere av studieprogrammene på skolen, og skal blant annet resultere i et vandreteater hvor publikum kan gå gjennom en «skrekktunnel» full av studenter kledd opp i skumle klovnekostymer.

Ingen sammenheng

Studentene skal ikke gå på gaten i disse kostymene, og de skal ta av kostymene etter at arrangementet er slutt.

Tine Widerøe

Prosjektleder for klovnearrangementet på Westerdals poengterer at det ikke er noen sammenheng mellom skolens valg av tema og killer clowns-fenomenet.

— Dette er en del av et skoleprosjekt hvor hensikten først var å skape glade klovnekostymer, for så å «halloweenifisere» dem, altså gjøre dem skumle, til årets arrangement, sier Åse Lund Mathisen.

Tosidig prosjekt

Mathisen sier valg av tema ble gjort allerede før sommeren, lenge før de visste at killer clowns kom til å bli en del av nyhetsbildet.

— Årets skrekktunnel er en del av et større prosjekt som studentene har jobbet med i hele høst. Vi hadde lyst til at de skulle utforske lyse og mørke sider av et tema, og da valgte vi klovner, sier hun.

Som en del av prosjektet lagde studenter ved skolen først glade og blide klovnekostymer som de presenterte for publikum under Elvelangs i september, før de fikk som oppgave å gjøre kostymene skumle til Halloween. 

Mathisen understreker at de ikke har som mål å støte eller provosere noen.

— Vi står ikke inne for noe av det killer clowns gjør, og vi synes det er synd at noen velger å ta et design som klovner og skape en annen virkelighet rundt det, sier hun.

Uheldig sammenfall

Også rektor ved Westerdals Oslo ACT, Tine Widerøe, tar avstand fra killer clowns, og hun sier det er uflaks med sammenfallet mellom temaet for årets skrekktunnel og killer clown-bølgen.

— Vi tar sterk avstand fra å skape utrygghet i offentlige rom og har vært tydelige overfor studentene på deres ansvar for å ikke bidra til å øke denne frykten, sier rektor.

(Campus Fjerdingen/Westerdals Oslo ACT)

Dialog med politiet

Videre understreker rektor at de har tatt spesielle forholdsregler for årets Halloween-feiring, som en følge av temaet.

— Vi har en tett dialog med politiet, som sier at arrangementet ikke er noe problem så lenge det er et lukket arrangement, sier Widerøe, og legger til:

— Studentene skal ikke gå på gaten i disse kostymene, og de skal ta av kostymene etter at arrangementet er slutt. Studentene som opptrer har heller ikke lov å berøre publikum.

Widerøe sier at alle som deltar på arrangementet vil gjøres oppmerksomme på at de vil møte skumle klovner i tunnelen, og at dette også kommer tydelig fram på invitasjonen.

Oslo politidistrikt sier til Khrono at de ikke ser på dette som et problem så lenge det er et lukket arrangement, og at de ikke kommer til å bruke flere politiressurser på arrangementet med mindre de får inn melding.

— Det ville vært noe annet hvis de oppsøkte folk som ikke var forberedt på å bli skremt, men folk må få lov å oppsøke de arrangementene de ønsker for å bli skremt, sier en pressekontakt fra politidistriktet til Khrono.

Synes det er greit

Flere kostymebutikker og leketøysbutikker har valgt å ikke selge klovneeffekter som en følge av killer clowns-bølgen, og flere har gått ut i media og anbefalt folk å ikke kle seg ut som skumle klovner i forbindelse med Halloween.

Blant dem er Jan Dystland, overbetjent ved Sør-Øst politidistrikt. Han sier allikevel han synes det er greit at Westerdals gjennomfører sin skrekktunnel.

— En ting er ungdom som kler seg opp som klovner og skremmer små barn, sier Dystland, og legger til:

— Westerdals må på sin side få gjøre det de vil, så lenge folk er forberedt. Det ville vært fælt om de ikke fikk gjennomført prosjektet sitt bare fordi det er noen som kler seg opp som killer clowns. Synes man det er skummelt kan man la være å gå inn i tunnelen.

(Foto: Fredrikke Wiheden/Westerdals Oslo ACT)

Skjønner temavalget

Historiker og forfatter ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Marlen Ferrer, sier at hun skjønner hvorfor Westerdals Oslo ACT har valgt temaet, og at klovner er naturlig skumle.

— Klovnen slik vi kjenner den i dag er relativt ny historisk sett, men den stammer fra gamle tradisjoner som gjøglere og hoffnarrer, sier hun.

Ferrer tror noe av frykten for klovner handler om at det er vanskelig å lese ansiktene deres, noe som er en naturlig del av hvordan mennesker interagerer med hverandre.

— Det er ubehagelig når vi ser smil som bare er en maske. Det gir en følelse av at man ikke vet hva som rører seg i mennesket bak. Og veien fra det til skumle hensikter er ikke lang, sier hun.

Ferrer sier allikevel at den skumle klovnen slik Westerdals Oslo ACT fremstiller den kommer fra moderne skrekkfilmer. Eksempler på slike er mini-TV-serien IT (1990), som blir gjenprodusert i 2017. Da killer clowns-bølgen først begynte var det mistanker om at det var et pr-stunt fra filmskaperne for å vekke entusiasme rundt den kjente klovneskurken «Pennywise the Dancing Clown». Dette har filmstudioet senere benektet.

Også forfatter av boka, Stephen King, har bedt folk roe ned klovnehysteriet på twitter.

Campus Fjerdingen

Selve skrekktunnelen til Westerdals Oslo ACT, Klovnenes Limbo, vil finne sted på Campus Fjerdingen torsdag 27. oktober, med anbefalt aldersgrense 16 år.

Selv om temaet sammenfaller med killer clown-fenomenet ser både Mathisen og Widerøe fram til arrangementet. 

— Vi gleder oss til visningen og håper publikum ser begge sider av saken, både det lystige og skumle ved klovnen, sier Mathisen.

(Foto: Westerdals Oslo ACT)

Rektor på sin side sier hun forstår at enkelte kan reagere på at temaet for tunnelen er klovner, men hun er tydelig på at å gå i tunnelen er helt frivillig.

— Vi har fått et par henvendelser på valg av tema, og vi forklarer alle at dette ble bestemt for mange måneder siden. Samtidig må vi huske at mange liker å oppsøke regisserte skrekkopplevelser, som spøkelseshus og horrorshows. De som liker dette skal få lov til å oppleve det lenge planlagte og tradisjonsrike Halloween-arrangementet vårt også i år, avslutter hun.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS