Heidi Snoen Glomsås, plasstillitsvalgt for Norsk sykepleierforbund, har ordet på allmøtet og etterlyser informasjon.

Rice fastholder at det ikke er noe alternativ å bli værende på Kjeller

Kjeller-debatt. Ledelsen ved OsloMet vil flytte campus på Kjeller til Lillestrøm og avviser tydelige signaler fra departementet om at Kjeller-alternativet må utredes.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ansatte ved OsloMets utdanninger som er lokalisert på Kjeller reagerer på at de i liten grad er blitt involvert i planene om å flytte campusen fra Kjeller til Lillestrøm. Kunnskapsdepartementet fastholder at alternativet med å bli på Kjeller må utredes.

Rektor Curt Rice og direktør for digitalisering og infrastruktur, Asbjørn Seim, møtte mandag ansatte på Kjeller til allmøte i et nesten fullsatt auditorium.

Der presenterte de prosessen videre for å flytte det ferske universitetets campus på Kjeller til en mer sentral plassering i Lillestrøm sentrum, tre kilometer unna.

Avviser å bli på Kjeller

Rice og Seim slo fast overfor allmøtet Pat det ikke er noe alternativ å bli på Kjeller. Ifølge Asbjørn Seim skyldes dette at Finansdepartementet har gitt OsloMet fritak fra kravet om konseptvalgutredning (KVU), som alle statlige prosjekter over 750 millioner kroner må gjennom.

Jeg håper det er slik at vi ansatte blir involvert, det har vi etterspurt, og nå håper jeg at vi blir hørt.

Heidi Snoen Glomsås

— Som en følge av dette har vi ikke lenger noe krav om å utrede null-alternativet, det vil si å bli værende på Kjeller, sa han videre.

Dette står i kontrast til hva OsloMets eier, Kunnskapsdepartementet uttalte til Khrono 12. januar:

— HiOA (nå OsloMet, red.anm.) er ikke unntatt fra kravet om å utrede å bli værende på Kjeller, men har fått unntak for kravet om KVU/KS1 (konseptvalgutredning og påfølgende kavlitetssikring, red.anm), sa ekspedisjonssjef Toril Johansson i Kunnskapsdepartementet.

KD fastholder at Kjeller må utredes

Mandag utdypet Toril Johansson dette overfor Khrono:

— Forutsetningen for å ikke gjennomføre KVU/KS1 for Campus på Romerike er at man enten reforhandler eksisterende leiekontrakt på Kjeller eller velger annen utleier, innenfor eksisterende økonomiske rammer.

— I dette ligger det at Kunnskapsdepartementet forutsetter at styret ved OsloMet også har utredet og innhentet pris for å bli værende på Kjeller slik at styret har en reell mulighet til å sammenligne kostnadene og gevinster ved en ny campus på Lillestrøm eller å bli værende på Kjeller, sier hun.

Komplisert sak

Asbjørn Seim sto på allmøtet fast på at OsloMet ikke trenger å utrede å bli på Kjeller.

— Om vi hadde valgt å bli, så måtte vi likevel ut i en konkurranse om leieforholdet på Kjeller, sa han.

Direktør Asbjørn Seim innledet på allmøtet, her i samtale med dekan Knut Patrick Hanevik og eiendomsdirektør Mariann Hole.

Han forklarte videre de mange frammøtte på allmøtet at ledelsen legger opp til en konkurransepreget dialog med tilbyderne framover. Bygging av ny campus på Lillestrøm skal kunngjøres på databasene Dofinn og TED, med 45 dagers frist. Fra før er seks tilbydere prekvalifisert, men det er også mulig for andre å melde seg.

Endelig funksjonsbeskrivelse og konkurransegrunnlag skal vedtas av universitetsstyret 8. februar.

Tall ukjent for Rice

Khrono og Romerikes Blad har tidligere omtalt et brev fra gårdeier på Kjeller, Hemfosa, som ble sendt til alle styremedlemmene ved Høgskolen i Oslo og Akershus (nå OsloMet) 13. desember.

Der står det at høgskolen/universitetet kunne spart opptil 2-300 millioner på å bli på Kjeller, sammenlignet med dagens leiekontrakt og over kontraktsperioden.

Jeg fraråder å bruke media som kilde til informasjon i denne saken.

Curt Rice

Se også: Brevet fra Hemfosa

På allmøtet sa Curt Rice at han ikke kjente til dette tallet, som står i brevet fra gårdeier på Kjeller, Hemfosa.

— Hvor media har fått dette tallet fra, vet ikke jeg. Det må media svare på, sa han på spørsmål fra Liv Ingunn Bråten i Parat.

Fraråder å stole på media

Rice sa videre at det er tunge offentlige krav til konkurranse, som OsloMet må forholde seg til.

— Vi holder ikke noe tilbake, men vi må forholde oss til anskaffelsesinstruksen, sa han.

Rice sa også følgende:

— Jeg fraråder å bruke media som informasjonskilde i denne saken. Både Khrono og Romerikes Blad har skrevet ting som jeg ikke kjenner meg igjen i. Ikke gå ut fra at det media sier om at vi kan spare 2-300 millioner kroner på å bli på Kjeller er sant. Det er en påstand som ikke har bakkekontakt, sa han.

Etterlyser bedre informasjon

Liv Ingunn Bråten etterlyste bedre informasjon fra ledelsen i denne saken.

— Hvis ikke tallene som står i Khrono og Romerikes Blad er riktige, hva er da riktig? Kunnskapsdepartementet sier jo også at Kjeller må utredes. Vi vil ha mer informasjon, sa hun.

— Jeg har fått dårlige svar så langt, sa hun.

Liv Ingunn Bråten i Parat på allmøtet på Kjeller mandag.

Plasstillitsvalgt for Norsk sykepleierforbund på Kjeller, Heidi Snoen Glomsås, sa også at de ansatte ikke er blitt involvert.

— Jeg håper det er slik at vi ansatte blir involvert, det har vi etterspurt, og nå håper jeg at vi blir hørt, sa hun.

Krever enekontor og parkering

Hun sa at blant hennes medlemmer er holdninger 50/50 til flytting fra Kjeller til Lillestrøm.

— Forutsetningen for å være positive til flytting er at alle får enekontor og at vi får parkeringsplasser. Slike ting blir ekstremt viktige, sa hun.

Også leder Eldbjørg Schøn i Forskerforbundet etterlyste involvering av de ansatte i prosjektet. Det gjorde også høgskolelektor Tone Torgrimsby, som satt i høgskolestyret forrige periode.

— Jeg synes vi blir tatt for lite med på råd. Der så mye som skjer oppi der, som ikke kommer ned til oss som jobber på grunnutdanningene, sa hun.

Hører på innspill

Curt Rice sa at han i en institusjon med om lag 2000 ansatte er avhengig av å bruke organisasjonsstrukturen for å få innspill, det vil si at dette går gjennom linja, fra dekan og til fakultetene.

Rektor Curt Rice gikk hardt ut mot mediene, Khrono og Romerikes Blad.

— Jeg vet at dette ikke bestandig blir gjort. Derfor har jeg besøkt alle instituttene to ganger og kommer sikkert til å gjøre det igjen, sa han.

På slutten av allmøtet sa han at han tok signalene om for lite involvering av de ansatte.

— Jeg hører innspillene om utilstrekkelig involvering, og det tar jeg med meg videre, sa han.

Fakta

Campus Kjeller

I oktober 2016 var det registrert totalt 3 272 studenter på Kjeller, iberegnet etter- og videreutdanninger.

HiOA (nå OsloMet) leier av Hemfosa Samfunnsbygg på Kjeller.

Det er cirka 260 ansatte med Kjeller som primærarbeidsplass.

Bruttoarealet er 27.135 kvadratmeter. Av dette er 11. 435 kvm kontorarealer, 13. 083 kvm studentarealer og 2617 kvm er garasje i underetasjen (ca. 90 plasser).

Bygget er ikke opprinnelig bygd til undervisningsformål, og er ikke skreddersydd for HiOAs aktiviteter. Det er flere bygningskropper av ulike alder som i 2003 ble bygd sammen ved å lage overbygde glassgater.

I tillegg leier HiOA lokaler i Kunnskapsbyen Konferansesenter og eksamenslokaler av Romerikskirken (OKS).

Etter fusjonen i 2011 har flere utdanningstilbud og administrative funksjoner blitt flyttet til Pilestredet.

En kartleggingsstudie av campus Kjeller ble gjennomført av Lerche arkitekter i regi av Statsbygg i februar 2017. Denne viser at det er en god del ubrukte og uhensiktsmessige arealer i bygningsmassen på campus Kjeller.

Kilde: Saksframlegg til styremøtet på HiOA 9/5-17

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS