Arbeidsmiljø

Danmark: Universitetene får juridisk plikt til å gripe inn mot sjikanering

En lov som tidligere kun har vært gjeldende i den danske grunnskolen, skal nå også gjelde i videregående skole og høyere utdanning.

Lovendringen pålegger for eksempel København Universitet å gripe inn dersom studenter opplever å bli mobbet.

I Danmark har et bredt politisk flertall nå vedtatt et nytt lovforslag som har som hovedformål å beskytte studenter i høyere utdanning mot diskriminering, mobbing, sjikane og andre krenkelser.

Det skriver danske Uniavisen.

Selve loven er i og for seg ikke ny, da den i mange år har vært gjeldende i den danske grunnskolen og på de videregående skolene. Men nå må altså høyere utdanningsinstitusjoner også forholde seg til regelverket.

Kort forklart går loven ut på at utdanningsinstitusjonene nå har juridisk plikt til å gripe inn dersom studenter opplever å bli mobbet, diskriminert eller sjikanert.

Har vært tema i årevis

Fagforeningen Djøf (interesseorganisasjon for jurister, økonomer og samfunnsvitenskapelig utdannede) har lenge jobbet for å få den nye loven inn i undervisningsmiljøloven for høyere utdanning i Danmark.

I en pressemelding melder studentleder i fagforeningen, Laurits Rasmussen, at det i mange år har vært et tema hvorfor de juridiske reglene rundt mobbing og diskriminering i grunnskolen ikke også skal være gjeldende i høyere utdanning.

— Loven har kun omfattet elever i grunnskolen når det gjelder mobbing og trakassering. Det betyr at det ikke har vært presisert at alle studenter er beskyttet mot for eksempel seksuell trakassering og diskriminering i henhold til Likestillingsloven, sier Rasmussen.

— Må følges opp

Lovendringen betyr at det nå fremgår eksplisitt av opplæringsmiljøloven at skoler og utdanningsinstitusjoner har plikt til å sikre et læringsmiljø som er fritt for diskriminering, seksuell trakassering og andre krenkelser.

— Med den nye lovendringen får de høyere utdanningsinstitusjonene skjerpet plikten til å sikre alle studenter et godt psykososialt læringsmiljø. 

— Dette må selvfølgelig følges opp med en dialog på de enkelte studiestedene med studentene om hvordan man konkret arbeider med læringsmiljøet, og hvordan man er tydelig på hvilke handlingsmuligheter som finnes hvis man blir utsatt for ubehagelige opplevelser, uttaler Laurits Rasmussen.

Powered by Labrador CMS