— Risikoen ved ikke å gjøre noe i dagens trusselbilde, vil være direkte uansvarlig, sa forsvarsminister Ine Eriksen Søreide under foredraget på Studentsenteret.

Kunnskap skal veie tyngre i Forsvaret

Publisert

- Dette er ingen rekrutteringsturné, bedyret forsvarsminister Ine Eriksen Søreide etter å ha startet sin nasjonale foredragsturné ved UiB. Men både samfunnsvitere og humanister bør se på Forsvaret som en aktuell arbeidsplass.

Regjeringen ønsker en langtidsplan med betydelige endringer for Forsvaret når det gjelder både organisering, drift og bemanning. Forsvarsministeren ønsker debatt om sikkerhets- og forsvarspolitikk for et nytt trusselbilde, hvor freden i Europa ikke har vært så truet siden slutten av den kalde krigen.

– Se til Forsvaret, studenter
Ine Eriksen Søreide innledet norgesturneen påStudentsenteret. Siden følger andre universiteter.

– Dette møtet er først og fremst fordi vi har et ønske om mer debatt om forsvars- og sikkerhetspolitikk i Norge. Da er universitetene er bra sted å begynne, sier forsvarsministeren til På Høyden.

Forsvaret har sine egne akademiske institusjoner, men Eriksen Søreide ser gjerne at flere studenter tenker Forsvaret som én, aktuell arbeidsplass – kanskje særlig samfunnsvitere og humanister.

Språk og kulturkunnskap blir enda viktigere for å forstå et mer komplekst og sammensatt trusselbilde.

– For eksempel i etterretningstjenesten er det stort behov for språk- og kulturkompetanse, sier Eriksen Søreide.

Men også ingeniører og IT-spesialister. Datatilfanget er enormt. Det hjelper lite uten analysekapasitet. Både PST, Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Forsvarets etterretningstjeneste er åpen om økningen i antall cyber-angrep fra fremmede stater mot norske samfunnsinstitusjoner.

Annus horribilis for Europa
Jens Stoltenberg har kalt 2014 for et svart år for sikkerheten i Europa. Det var første gang siden andre verdenskrig at et europeisk land har annektert deler av et annet europeisk land.  Det er 75 år siden 9.april her hjemme. Statsråden trakk paralleller mellom trusselsituasjonen på 1930-tallet og i dag.

– Den sikkerhetspolitiske situasjonen har endret seg drastisk. Vi trenger å ta debatten ut til nye arenaer og nye aldersgrupper, mener hun.

Den russiske forsvarsoppbyggingen er massiv. Den militære evnen er en helt annen enn det nedkjørte og utdaterte arven etter Sovjetunionen.

Samtidig har mange NATO-land problemer med å leve opp til målet om at 2 prosent av BNP skal investeres i landenes forsvar. Dette er også målet for Eriksen Søreide. Det betyr en økning i forsvarsbudsjettene fra dagens 40 til rundt 60 milliarder kroner. Eriksen Søreide har brukt det siste året til å gå gjennom Forsvarets driftssituasjon, struktur og bemanning.

Kunnskap skal veie like tungt som våpenstål
Regjeringens langtidsplan skal skape et forsvar bedre rustet til å takle et ganske annet trusselbilde enn under den kalde krigen. En ekspertgruppe er oppnevnt for å vurdere i hvilken grad det norske forsvaret er i stand til å møte utfordringene. Forsvarssjefen legger fram sitt fagmilitære råd til høsten. Eriksen Søreide lover i hvert fall å øke forsvarsbudsjettet.

– Risikoen ved ikke å gjøre noe i dagens trusselbilde, vil være direkte uansvarlig, sa hun under foredraget på Studentsenteret.

 

Powered by Labrador CMS