Relatert innhold
11 nye medlemmer i AYF
Akademiet for yngre forskere (AYF) tar opp 11 nye medlemmer for perioden 2024-2028, skriver de på nettsiden sin.
Akademiet mottok 72 søknader, som er det høyeste de har fått noen gang.
— Vi er glade for nok et år med meget høyt søkertall og svært mange godt kvalifiserte søkere. Årets nye medlemmer representerer mange ulike institusjoner og fagfelt og er allerede imponerende yngre forskere, sier leder Feroz M. Shah og nestleder Nora E.H. Mathé.
Dette er de nye medlemmene:
- André Brodtkorp, beregningsvitenskap, OsloMet
- Cecilie Sachs Olsen, kunst og kulturgeografi, OsloMet
- Christian Thue Bjørndal, idrettsvitenskap, Norges idrettshøgskole
- Fabian Nøst Harang, matematikk, Handelshøyskolen BI
- Gaute Linga, fysikk, NTNU
- Josefine Eilsø Nielsen, farmasi, Universitetet i Oslo
- Maja Nordtug, medievitenskap, Universitetet i Oslo
- Melina Antonia Buns, historie, Universitetet i Stavanger
- Monica F. Solberg, populasjonsgenetikk, Havforskningsinstituttet
- Solveig Topstad Borgen, sosiologi, Universitetet i Oslo
- Tristan Manfred Stöber, nevrovitenskap, Universitetssykehuset i Frankfurt/Ruhr Universitet Bochum, Tyskland
Ny dekan ved UiO-fakultet
Ola Erstad blir ny dekan ved Det utdanningsvitenskapelige fakultet fra 2025, skriver Universitetet i Oslo (UiO) på sin nettside.
— Vi takker for tilliten og ser frem til å være dekanat for hele fakultetet de neste fire årene.
Erstad har med seg Gréta Björk Guðmundsdóttir som prodekan og Astrid Marie Jorde Sandsør som prodekan i dekanatet.
Erstad vant valget om å bli ny dekan med 57,15 prosent av stemmene, noe UiO kaller et historisk valg ved fakultetet. 70.32 prosent av de ansatte med stemmerett har stemt. Tilvarende tall for studenter er 6,9 prosent.
Ny direktør i Studentinord
Studentinord har ansatt Morten Wold (37) som ny direktør for økonomi og forretningsstøtte fra 1. januar 2025, skriver Avisa Nordland.
– Jeg gleder meg veldig til å bli kjent med dyktige kollegaer, og samarbeide for Studentinords samfunnsoppdrag. God økonomistyring og kvalitet er noe jeg brenner for, og det å kunne bidra til at studentene får en trygg og god studietid er en viktig motivasjon for meg, sier Wold.
Wold er utdannet siviløkonom og har bred erfaring i arbeidslivet innen regnskap og økonomi.
– Morten er en kompetent og nysgjerrig lagspiller, og er sterkt motivert av vårt viktige samfunnsoppdrag. Vi gleder oss til å ønske ham velkommen til teamet.
Ny adm. direktør for Nordlandsforskning
André Wallann Larsen (47) er ansatt som ny administrerende direktør for Nordlandsforskning, skriver instituttet i en pressemelding.
— Jeg gleder meg til å jobbe i en kunnskapsorganisasjon som arbeider med et bredt spekter av samfunnsspørsmål. For å møte fremtidens utfordringer trenger vi ny kunnskap, en tverrfaglig tilnærming og samarbeid med privat næringsliv og offentlig sektor, sier Larsen i pressemeldingen.
Det ble kjent i februar i år at nåværende administrerende direktør Iselin Mastrander ville gå av ved årsskiftet. Larsen tiltrer 1. januar 2025.
— Jeg er stolt og glad over at André Wallann Larsen har takket ja til stillingen. Larsen har omfattende erfaring med å lede kunnskapsmedarbeidere. Han fremstår som en strategisk, samlende og løsningsorientert toppleder, sier Hulda Gunnlaugsdottir, styreleder for Nordlandsforskning.
19 millioner til jussforskere
To forskere ved Universitetet i Bergen får forskningsmidler fra Norges forskningsråd, melder universitetet på sin nettside.
– Det er stor konkurranse om midlene fra Forskningsrådet, og da er det ekstra gledelig med tilslag på to prosjekter som vi har vurdert som gode og viktige, sier forskningsdekan Ragna Aarli.
Førsteamanuensis Henriette N. Tøssebro får 7 millioner kroner til prosjektet Exploring Contemporary Legal Challenges to the Execution of Punishment (EX-PUN). Prosjektet utforsker rettslige utfordringer som oppstår ved gjennomføring av straff, og er et samarbeid med forskere ved Nalsar University of Law i India.
Tøssebro tiltrådte ved UiB i august i år, og var en av fire søkere som fikk finansiering i kategorien «Forskerprosjekt for tidlig karriere».
Professoren Linda Gröning får 12 millioner kroner for å forskere på hvordan barns rettigheter kan beskyttes når de begår kriminalitet, samtidig som man ivaretar samfunnets sikkerhet.
Begge prosjektene har oppstart i løpet av 2025.
Rana inn i styret ved Universitetet i Stavanger
Shazad Rana går inn som styremedlem ved Universitetet i Stavanger etter at Murshid Hugberg-Ali trakk seg fra styret i mai.
Kunnskapsdepartementet har nå oppnevnt Rana som styremedlem for perioden 3. september 2024 til og med 31. juli 2027.
Rana er it-direktør i Northern Lights med ansvar for «Langskip»-prosjektet, som er regjeringens satsing på fullskala CO2-fangst.
Før dette (2007-2023) var Rana teknologidirektør i Microsoft Norway, og har videre en bakgrunn som it-gründer, går det fram av nominasjonskomiteens begrunnelse.
Han har omfattende styreerfaring, blant annet fra Høgskolen i Oslo og Akershus (nå OsloMet).
Kari-Jussie Lønning blir direktør ved Diakonhjemmet
Kari-Jussie Lønning (55) er ansatt som ny administrerende direktør ved Diakonhjemmet sykehus. Hun kommer fra stillingen som administrerende direktør ved Modum Bad.
Tidligere har hun vært leder for SHoT-undersøkelsen (Studentenes helse- og trivselsundersøkelse) og leder for SiO Helse (i Studentsamskipnaden i Oslo).
Hun sitter også i styret ved Universitetet i Sørøst-Norge.
Lønning blir nå Diakonhjemmets første kvinnelige sykehusdirektør.
– Lønning har et strategisk og helhetlig perspektiv på helsetjenesten og på lokalsykehusenes nøkkelrolle. Hun har toppledererfaring fra spesialisthelsetjenesten og har klinisk erfaring fra både primær- og spesialisthelsetjenesten. Hun kjenner ideell sektor og opplever mening i i institusjonens verdisett og vårt diakonale formål, sier styreleder ved sykehuset, Ingunn Moser i en pressemelding.
Lønning sier at hun gleder seg til å ta fatt på jobben.
– Virksomhetens sterke posisjon som lokalsykehus og som nasjonal og regional faglig spydspiss innen flere fagområder, ligger til grunn for dette. Det diakonale fundamentet er en viktig ramme som treffer både hjertet og hodet. Sammen med de ansatte blir det spennende å jobbe for videreføring av denne solide posisjonen og finne muligheter for veien videre, sier Lønning.
Hun tiltrer 1. januar 2025.
Svenske universiteter og høgskoler får nye styrer
Den svenske regjeringen har utnevnt leder og andre eksterne medlemmer til styrene for 30 statlige universiteter og høgskoler.
I alt 239 personer er utnevnt, og noen av styremedlemmene har de hentet fra nabolandet i vest.
Professor Bjørn Stensaker, prorektor for utdanning ved Universitetet i Oslo, er utnevnt til styremedlem ved Göteborgs universitet. Han har tidligere sittet i styret for Karolinska Institutet i Stockholm.
Professor Bjarne Foss, som leder Kavliinstituttet for nevrovitenskap ved NTNU, fortsetter i vervet som styremedlem ved Kungliga Tekniska högskolan. Kenneth Ruud. administrerende direktør ved Forsvarets forskningsinstitutt, er styremedlem ved Umeå universitet og er også utnevnt for en ny periode, mens professor Oddrun Samdal ved Universitetet i Bergen får en ny periode som styremedlem ved Örebro universitet.
John Rune Nielsen, administrerende direktør i det svenske miljøinstituttet IVL og tidligere toppsjef i Norsk institutt for luftforskning (Nilu), fortsetter som styremedlem ved Mälardalens universitet.
Styrene skal sitte i perioden 1. oktober 2024 til 30. april 2028.
Ny boligdirektør på plass i SiO
Håvard Staff Brenno er ansatt som ny boligdirektør i Studentsamskipnaden i Oslo.
I en pressemelding sier Brenno at det å bidra til et godt og attraktivt botilbud for studentene i Oslo og Lillestrøm motiverer ham.
— Jeg gleder meg veldig til å starte, sier 48-åringen.
Brenno er utdannet eiendomsmegler, og har erfaring fra forvaltning og utleie av bolig- og næringseiendom i selskaper som Fredensborg Fritid, Heimstaden, Olav Thon Gruppen og DNB Eiendom.
Som boligdirektør får Brenno ansvaret for utleie av mer enn 9000 studentboliger over 330.500 kvadratmeter.
— Samskipnadens fokus på bærekraft og teknologisk utvikling til beste for studentene gjør denne jobben ekstra spennende. Jeg ser frem til å bli kjent med nye kolleger, og å ta fatt på oppgavene, sier Brenno.
Lager hull i Høgskoleparken
Det er hull i Høgskoleparken i Trondheim. I forbindelse med campussamlingen gjennomfører NTNU Vitenskapsmuseet arkeologiske utgravinger.
– Den foreløpige hypotesen er at vi befinner oss i utkanten av et gårdstun, trolig fra vikingtiden eller tidlig middelalder, sier prosjektleder Merete Moe Henriksen til Under Dusken.
Hun sier at utgravingene ligger i området som senere skal gi plass til utbygging av campus, og det er derfor de har fått tillatelse til å gjennomføre arkeologiske undersøkelser der.
Kommunikasjonsleder Mette Siri Brønmo hos byggherreavdelingen hos Statsbygg forteller at de arkeologiske utgravningene vil pågå frem til midten av september.
– Områdene der det gjennomføres arkeologiske utgravinger skal deretter istandsettes som de var før utgravingsarbeidet startet, men trærne som er felt vil ikke bli reetablert, sier Brønmo.
Ny it-direktør ved OsloMet
Guro Berild er ansatt som ny IT-direktør ved OsloMet. Hun kommer fra Bane NOR der hun har jobbet siden 2020, de siste to årene som avdelingsleder for IKT forretningstjenester.
Berild overtar etter Ketil Are Lund, som sluttet som IT-direktør før sommeren.
– Jeg er veldig glad for at vi får Guro Berild som ny IT-direktør. Hun har bred og lang erfaring innenfor IT-ledelse og blir viktig for oss fremover i digital tjenesteutvikling og sikker drift av våre systemer, sier direktør for organisasjon og infrastruktur ved OsloMet, Vigdis By Kampenes.
Dekan sier opp etter få måneder
Vikas Thakur ble dekan for Fakultet for teknologi og realfag ved Universitetet i Agder (UiA) i starten av 2024, men har allerede nå sagt opp sin stilling.
Han vil returnere til NTNU, der han er i permisjon fra en professorstilling.
— Det har vært veldig spennende måneder ved UiA og jeg har blitt tatt veldig godt imot her. Men etter at jeg begynte har det oppstått situasjoner i min familie både i Trondheim og i India som gjør at det riktige for meg nå er å returnere til Trondheim, sier Thakur til uia.no.
Ifølge UiA vil han arbeide ut 2024 for å fullføre ulike strategiske prosesser ved fakultetet.
Demonstranter fjernet fra åpningsseremoni
Politiet grep inn da demonstranter avbrøt åpningsseremonien til Universitetet i Bergen (UiB), melder Bergens Tidende (BT).
Det ble ropt «Free Palestine» og «UiB har blod på hendene», forteller Rian Adamsadiq til BT.
— Det var en som løp opp på scenen som ble båret bort. Flere klatret opp på statuen på Muséplass, sier Adamsadiq.
Postdoktorer får stipend
To postdoktorer ved Michael Sars-senteret på Universitetet i Bergen (UiB) får hvert sitt prestisjestipend, melder universitetet på sin nettside.
— Vi er ekstremt stolte av Emily og Ruth som har vunnet disse prisene. De er et sterkt bevis på den fremragende forskningen og utdanningen som vi står for på Sars, og på de mange mulighetene som kommer ut av det, sier Lionel Christiaen, direktør ved Michael Sars-senteret.
Emily Claereboudt mottar et Marie Sklodowska-Curie Postdoctoral Fellowship, som hun vil bruke på forskning om skal gjennomføre et prosjekt om sjøpølsers kjemiske økologi.
— Jeg er veldig glad for at jeg skal få jobbe med sjøpølsene mine igjen, som jeg elsker og forguder. Men jeg er også glad for at jeg endelig får den anerkjennelsen for forskningen min som jeg har ønsket meg en stund, sier Claereboudt.
Ruth Styfhals får et EMBO Postdoctorial fellowhip for å studere nerveutvikling hos ribbemaneter.
Hotellhøgskole bytter navn
«Norsk hotellhøgskole» blir «NHS – Institutt for ledelse og tjenesteutvikling», skriver Universitetet i Stavanger i en pressemelding.
– Norsk hotellhøgskole har siden 1912 utdannet studenter innen service, ledelse, hotell og reiseliv. Vi har 112 års erfaring med ledelse og tjenesteutvikling – derfor er det naturlig at også dette får en plass i navnet vårt, sier instituttleder Trude Furunes.
Navneendringen ble vedtatt av Universitetsstyret ved UiS 6. juni 2024.
Norsk forsker vant pris
Førsteamanuensis Nina Holden vant i forrige uke pris på den niende Europeiske kongressen for matematikk, skriver Den europeiske matematiske forening på nettsiden sin.
Hun er en av 14 forskere som vant prisen for fremragende forskning under konferansen. Vinnere må være under 35 år gamle, og får et diplom og pengebeløp, som i år er på rett i underkant av 60.000 kroner.
Holden vinner prisen for hennes vesentlige bidrag til forskning på sannsynlighetsteori og hvordan den kan brukes på statistisk fysikk. Holden er førsteamanuensis ved Universitetet i New York, ved Courant Institute of Matematical Sciences.
Seks drepne. Vil stenge alle universitet
Styresmaktene i Bangladesh har oppmoda alle universiteta i landet om å stenge, etter at minst seks menneske døde i valdelege samanstøyt, melder nyheitsbyrået AP.
Bakgrunnen for uroa er motstand mot ei kvoteordning som reserverer jobbar i det offentlege for bestemte grupper. Oppstanden har utspring ved universitetet i hovudstaden Dhaka, men har spreidd seg til fleire stader i landet.
Samanstøyten har stått mellom studentdemonstrantar som er imot kvoteordninga og regjeringsvennlege studentar og politiet. Politiet skal også ha gjennomført ein razzia i hovudkvarteret til det største opposisjonspartiet, ifølgje AP.
Forsker utnevnt til tre utvalg
Stipendiat Ingrid Hjorth ved institutt for samfunnsøkonomi på Handelshøyskolen BI skal lede et regjeringsutnevnt ekspertutvalg om klimaendringer, og utnevnes i tillegg som medlem i to nye utvalg nedsatt av Helse- og omsorgsdepartementet. Det skriver høyskolen på sine nettsider.
– Jeg ser frem til å lede dette ekspertutvalget om klimatilpasning, og så vil nok beregning av klimatilpasningskostnader bli mer og mer aktuelt i årene som kommer – og med erfaring og mer kunnskap må estimatene fra vår rapport bli kontinuerlig oppdatert, sier Hjort.
Hensikten med klimautvalget er å skaffe kunnskap om samfunnsøkonomiske konsekvenser av klimaendringer for utsatte sektorer og regioner i Norge. Utvalget skal levere sin rapport innen 1. juli 2026.
– Vi vet at klimaet vil endre seg fremover. I tillegg til å kutte utslipp raskt må hele samfunnet tilpasse seg. For å gjøre det på best mulig måte må vi vite hva klimaendringene koster oss nå og i framtiden, og hvilke tiltak som lønner seg, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen i en pressemelding fra regjeringen.
De to utvalgene fra Helse- og omsorgsdepartementet skal fokusere på henholdsvis råd om prioritering for folkehelsetiltak, og utsikter for sykehusøkonomi.
Høyere lønn for samme studium som foreldre
Studenter som går i foreldrenes fotspor i høyere utdanning tjener mer enn dem som ikke gjør det, skriver Forskning.
En dansk forsker har sammenlignet lønn etter studier for dem som har studert det samme som en forelder og dem som ikke har det.
10 prosent av dem med høyere utdanning i Danmark har minst en forelder med lignende utdanning. Først og fremst innen medisin, 20 prosent; undervisning, 19 prosent; og ingeniørfag, 18 prosent.
Det har økonomiske fordeler. 2 prosent mer tjener de som går i foreldrenes fotspor. Dette gjelder på tvers av alle utdanningsområder.
Det øker innenfor juss, der det er 9 prosent høyere lønn, og medisin, der det er 6 prosent høyere lønn. For lærere og sykepleiere, derimot, gir det ingen utslag.
Mel B får æresdoktorgrad
Mel B, kjent fra musikkgruppen Spice Girls, får æresdoktorgrad fra Leeds Beckett universitet, skriver BBC. Utdelingen vil skje på en seremoni senere i juli.
Sangeren får ærestittelen på grunn av sitt engasjement og veldedighetsarbeid for ofre for vold i nære relasjoner. Hun har tidligere fått tittelen MBE, forkortelse for member of the british empire, av dronningen. MBE deles ut til personer som har hatt stor innvirkning på sine fagfelt.
— Gratulerer til Mel B som får denne ærestittelen, sier visekanseller Peter Splee ved Leeds Becket universitet.
Mel B kaller det en stor ære. Hun forteller at hun den siste tiden har studert og fullført et emne i traumebevisst omsorg ved Leeds Beckett. Hun ville ikke kun ta imot en pris, hun ville også være student.
Mel B har tidligere fortalt om et voldelig forhold hun var i. Hun beskrev vold, emosjonell vold og økonomisk overstyring fra hennes daværende ektemannen. Eksmannen, Stephen Belafonte, nekter for anklagene fra Mel B.