Anders Schjelderup Lyng er nylig gjenvalgt som leder i NTL på Høgskolen i Oslo og Akershus og skal nå arbeide for boikott av Israel. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Fagforening vil ha boikott av Israel

Fagforeningen NTLs årsmøte ved Høgskolen i Oslo og Akershus oppfordrer til full boikott av Israel, også akademisk.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert med kommentar fra Andreas Føllesdal.)

Bare én av de 38 frammøtte på årsmøtet til fagforeningen Norsk Tjenestemannslag (NTL) ved HiOA stemte imot en uttalelse om full boikott av Israel. 

Nå skal høgskolens nest største fagforening arbeide for at både LO og Høgskolen i Oslo og Akershus innfører boikott. For høgskolen sin del bør det også innebære boikott av akademisk samarbeid, heter det i uttalelsen. 

Les: Hele uttalelsen her

«Fra vondt til verre»

 Jeg var litt overrasket. Jeg hadde nok tenkt at uttalelsen kunne bli vedtatt, men ikke at det var så stor enighet blant med-lemmene.

Lars Gule

«Situasjonen har gått fra vondt til verre. Palestinernes håp om en egen stat svinner i takt med den fortsatte utbyggingen av bosettinger på okkupert område. Blokaden av Gaza er fortsatt hard og fører til nød og elendighet for befolkningen der», heter det i uttalelsen.

NTL ved høgskolen mener også at det bygges ut systematisk apartheid-struktur på Vestbredden, med privilegerte bosettinger med egne veier ut og inn av Israel. 

Boikottforslaget til årsmøtet var fremmet av førsteamanuensis Lars Gule (bildet over) ved HiOA. Han er overrasket over avstemningsresultatet.

Litt overrasket Gule

— Det var noen få spørsmål, men ellers var det enighet om at norsk fagbevegelse bør engasjere seg i dette spørsmålet, sier Gule.

— Jeg var litt overrasket. Jeg hadde nok tenkt at uttalelsen kunne bli vedtatt, men ikke at det var så stor enighet blant medlemmene, sier Gule i en kommentar til Khrono.

Hans argument for å fremme forslaget var at «det er nok nå»:

— Fagbevegelsen må vise solidaritet med arbeidskolleger i Palestina, sier Gule, som også er spent på hvordan ledelsen ved høgskolen stiller seg til spørsmålet. 

Gule har tidligere etterlyst bedre etiske retningslinjer for blant annet internasjonalt samarbeid og har oppfordret til akademisk boikott av Israel tidligere også.

Les også: Vil ha bedre etiske regler i akademia 

I uttalelsen  oppfordrer fagforeningen at moderorganisasjonene deres sentralt, Norsk tjenestemannslag (NTL) bringer resolusjonen videre til neste LO-kongress som finner sted i 2017.   

Uenig i bruk av boikott som virkemiddel

— Det er viktigere med dialog med andre akademikere enn konfrontasjon, sier filosofiprofessor Andreas Føllesdal ved Universitetet i Oslo (UiO) til Uniforum.

Reaksjonen kommer etter at NTL-vedtaket på HiOA har blitt kjent.

Filosofiprofessor Andreas Føllesdal ved PluriCourts – Senter for forsking om internasjonale domstoler sin legitimitet, UiO er imot akademisk boikott, enten det gjelder Israel eller andre land. 

— Jeg har selv tatt initiativ til og deltatt i debatter om Israels politikk overfor palestinerne både i og utenfor Israel. Der treffer jeg både folk som jeg er svært uenig med og som jeg er svært enig med. For meg er det derfor viktigere med dialog med andre akademikere enn med konfrontasjon, sier han. 

Andreas Føllesdal viser til en bok av den israelske forskeren Chaim Ganz, «A Just Zionism. On the Morality of the Jewish State».

— Denne boken har jeg arrangert debatter om både i Israel, USA og i Canada, og eksempelvis på en konferanse i Israel arrangert av Association for Israel Studies. Om vi hadde hatt en akademisk boikott av Israel, kunne vi ikke ha samarbeidet med den organisasjonen og fått til en debatt om sionismen i Israel, sier Føllesdal til Uniforum.

Oppe i styret på UiO i 2010

Spørsmålet om å innføre akademisk boikott av Israel var oppe i Universitetsstyret ved UiO, den  22. juni 2010, skriver Uniforum. 

Det skjedde etter forslag fra styrerepresentant Helle Linné Eriksen. 

Den gangen ble forslaget avvist med ni mot to stemmer. Oppfordringen til Universitetsstyret om å innføre akademisk boikott av Israel, kom først fra styret til NTL ved UiO.

Lyng: Viktig sak for NTL

Anders Schjelderup Lyng ble gjenvalgt som leder for NTL ved HiOA i forrige uke. 

— Hvorfor er boikott av Israel viktig for dere?

— Dette er en sak som har vært oppe flere ganger tidligere i ulike fora i NTL i vår sektor. Det er en sak som har vært viktig for store deler av NTL,  også ved HiOA, sier Lyng i en epost.

— Det er første gang denne saken har vært oppe på NTLs årsmøte ved HiOA og vi var spente på responsen, men et nesten enstemmig medlemsmøte stemte for forslaget fra Lars Gule, sier han.

Ifølge Lyng har NTL HiOA i underkant av 400 medlemmer og er den nest største fagforeningen på høgskolen, etter Forskerforbundet.

— Hvordan skal dere jobbe for Israel-boikott framover?

— Styret har fått i oppdrag å se nærmere på hvordan vi skal jobbe for en boikott framover, sier Anders Schjelderup Lyng. 

Høgskolens ledelse synes ikke det er naturlig å kommentere saken, ifølge en epost fra fungerende kommunikasjonsdirektør Tore Hansen. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS