Foto: Foto: Kai T. Dragland / NTNU

700.000 delt på fem priser til unge gründere

Torsdag kveld ble det delt ut 5 priser til noen av landets fremste unge gründere. De delte en prissum på 700.000 kroner under årets Innovator-arrangement.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Innovator er Norges prisutdelingsshow hvor studentinnovasjon og unge innovatører feires. Prisene som ble delt ut var:

  • Venture Cup, SpareBank1 Studentinnovasjonspris, Ung Innovasjonspris og Take-Off.

Toppledere fra næringslivet, investormiljø og innovasjonsmiljø fra hele landet har i tre måneder jobbet med finalistene i de ulike kategoriene for å finne framt il de verdige vinnerne.

En kvart million til Norges dyktigste studentgründere

Studentinnovasjonsprisen til SpareBank 1 er på en kvart million kroner. Prisen er ny av året, og premierer Norges dyktigste studentteam. På scenen sto tre kandidater, fra Trondheim, Oslo og Drammen:

  • Moviemask, Flowmotion og Hold.

Flowmotion leverte en energisk pitch, og stakk av med prisen for sin bildestabilisator for actionkamera. Produktet lanseres på Kickstarter om snaue fem uker, og teamet har sterk tverrfaglig kompetanse og store ambisjoner om å nå ut i verden.

— Vi satser høyt og skal ha 20 stykker på lønningslista til konkurransedyktig lønn om et år, så dette kommer godt med fremover, sier Didrik Dimmen i Flowmotion, i en pressemelding fra Innovator.

Sparebank 1 forteller at de har satset på unge gründere over flere år.

— Vi har gitt penger gode ideer som Kahoot!, Seram Coating og Connect LNG, og samtidig ser vi at veldig mange av de gode prosjektene har utspring i studentmiljøene. Derfor har vi valgt å etablere en ny nasjonal pris i år kalt SpareBank1 Studentinnovasjonspris, sier Thale Kuvås Solberg i SpareBank1 SMN.

Skal redde liv hos intensivpasienter

Ung innovasjonspris er en pris til kvinnelige forskere og entreprenører som har utmerket seg spesielt, innen teknologi og realfag.

Den er landsomfattende og prestasjonene som vurderes er på et svært høyt nivå. I år fikk prisen inn 40 sterke kandidater fra hele landet, fra Longyearbyen til Stavanger – og diverse fagfelt, fra medisin til miljøovervåkning.

I kveld var det Tina Hunt, gründer bak GlucoSet, som stakk av med prisen og 200.000kr. Hunt utvikler blodsukkersensorer som skal redde intensivpasienters liv.

— Jeg er veldig klar over at livet, såvel som forskning og utvikling, ikke alltid går rett frem. For 5 år siden døde faren min fordi han fikk problemer med å regulere blodsukkeret, og dette er et globalt problem, uttalte Hunt, og hun la til: 

— Vi kan spare sykehusene milliarder av kroner hvert år, men det vitigste er at vi er en avgjørende faktor mellom liv og død.

Sensorteknologien er allerede patentert og har blitt utviklet med sterk støtte fra Norges Forskningsråd, Innovasjon Norge, NTNU og St. Olavs Hospital. Sensorene produseres foreløpig manuelt under mikroskop på NTNUs nanolab av Tina.

De to andre nominerte var Heidi Aabrekk, gründer og daglig leder i Intempo, og Zahra Ghadyani, forsker og  gründer av NorFib

Finaleplass i Venture Cup

Torsdag ble vinnerne av både «hovedklassen» og entreprenørklassen til Venture Cup Midt-Norge kåret. Disse stakk av med finaleplass til Venture Cup Nasjonal finale og 70 000kr hver.

— Vi lager en universalkontroll som du plugger rett i ruteren, slik at alle digitale konsoller kan snakke sammen. Med andre ord, vi skaper smartere hjem for folket, sier Mattis Spieler, CEO i Bluebird, som vant Venture Cup Hovedklassen.

Eli Arnstad, konsernbanksjef SpareBank1 SMN uttalte at forretningsplanen til BlueBird bærer preg av mye arbeid og de har snakket med mange aktører.

— De har sett et behov i et krevende marked og har tilegnet seg mange viktige aktører i en stor bransje. De er derfor verdige vinnere av Venture Cup Hovedklasse, sa Arnstad.

(Foto: Foto: Kai T. Dragland / NTNU)

— Vi skal bli verdens største leverandør av industridroner til verdensmarkedet, men vi har en liten vei å gå før vi er der, sa Jørgen Veiby fra Sevendof, en annen av vinnerne, og han la til:

— Jeg vil uttrykke en applaus til forskningsrådet som har turt å satse på oss studenter i år og vi håper dere vil fortsette med dette.

Sevendof vant Venture Cup Entyreprenørklassen.

De to vinnerne skal representere Midt-Norge i den nasjonale finalen av Venture Cup, som arrangeres i Bergen 21. Oktober. I entreprenørklassen var i tillegg Wiral og DAAL Noise Control nominert.

Mer satsing på studentinnovasjon

Forskningsrådet lanserte nylig sin storsatsing på studentinnovasjon, gjennom programmet FORNY studENT. 25 millioner er satt av til studentgründere, hvert prosjekt kan få opptil en million i finansiering.

— Det kommer jo fantastisk mange gode prosjekter ut av innovative studenter og programmet vårt er forandret høyt på politisk nivå. Det er et pilotprosjekt og vi vurderer dette nå og det er jo føringer politisk på at dette har gitt veldig gode resultater, så personlig er jeg rimelig sikker på at dette er et tiltak som kommer til å videreføres, sier Eirik Fosse i  Forskningsrådet, i følge pressemeldingen.

Take-Off gir pris 

To team sto mot hverandre i den såkalte Take-Off-kategorien. Teamene  har har gått videre fra Take-Off programmet hhv. høsten 2015 og våren 2016. På Innovator ble årets Take-Off kåret.

— Vi har egentlig ikke banket på så mange dører, det har gått rimelig greit, sier Bendik Søvegjarto fra Cage Eye, vinner av årets Take-Off.

— Nivået på Take-Off har vært veldig høyt og vinneren av årets pris beskriver et tydelig kundebehov og kan gi hele bransjen et bedre omdømme. De kan allerede vise til betydelig interesse i markedet og stor utviklingskompetanse på en teknologi som har mange anvendelsesprosjekter som kan løse store utfordringer i markedet, begrunner Håvard Olstad, Investinor.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS