Leder av Studentparlamentet ved HiOA, Tord Øverland, har studentpolitisk erfaring fra fusjonen ved HiOA og mener storfusjonen til NTNU har mange utfordringer - blant annet for studentdemokratiet. Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm

Studenter både skeptiske og begeistret for fusjon

Studentene på Gjøvik jubler over fusjon med NTNU, høgskolestudentene i Trøndelag er mer skeptiske. Studentleder på HiOA har mange tips etter fire år med fusjonserfaring.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I går ble det klart at NTNU slår seg sammen med Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST), Høgskolen i Gjøvik (HiG) og Høgskolen i Ålesund (HiAl).

Vedtaket gikk gjennom styret med knappest mulig flertall, seks mot fem stemmer. De fem som stemte mot var styrets ansatterepresentanter. Studentrepresentantene i styret var for. I dag har også Studentparlamentet ved HiST uttrykt at de er skeptiske til den planlagte storfusjonen som skal ha sentrum i Trønderhovedstaden. 

Bekymrede trøndere

I en pressemelding skriver leder av Studentparlamentet ved HiST, Synne Grønvold, at det særlig er likebehandling av studentene ved de ulike campusene og ivaretakelse av studentdemokratiet som er deres største bekymringer før fusjonen. 

«Geografiske avstander kan bli en utfordring for kvaliteten i samarbeidet mellom institusjonene. Både for å sikre likebehandling av studentene, vise til gode faglige synergier og for å sikre studentstemmen», står det i pressemeldingen. 

Her ved HiOA har vi problemer med å få folk til å ta shuttlebuss i 20 min fra Campus i Oslo til Campus Akershus, da kan Ålesund-Trondheim eller Gjøvik-Ålesund bli en utfordring.

Tord Øverland

Grønvold mener det nå er på tide å snakke om hvordan man skal sikre kvaliteten i den nye institusjonen, heller enn å snakke om hvem som skal fusjonere med hvem.

— Nå må det ikke lenger snakkes om hvordan høgskolene kan styrke NTNU, men hvordan vi som en institusjon kan bevise at vi ikke bare er størst, men faktisk kan være best, mener hun. 

Jubel på Gjøvik

Ved Høgskolen i Gjøvik er det en litt annen tone fra studentene. Leder i Studentparlamentet på HiG, Jonathan Sørfonden, skriver at det å være en del av merkevaren NTNU er noe HiG-studentene tidligere bare kunne drømme om. 

Studentene ved HiG er begeistret for vedtaket, og mener at dette vil løfte både skolen, utdanningene her og regionen opp på et nivå som vi tidligere bare har kunnet drømme om, skriver han. 

Også Studenttinget på NTNU har sagt at de stiller seg bak gårsdagens styrevedtak om storfusjon. Leder Jone Trovåg, skriver at studentene mener NTNU i går gjorde et modig valg. 

«NTNU styret har gjort et modig valg, og vi håper hele organisasjonen nå vil støtte opp under vedtaket og samarbeide for å nå det felles målet om å gjøre NTNU enda bedre», heter det i pressemeldingen. 

Mange timer igjen

Leder av Studentparlamentet ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Tord Øverland mener det gjenstår mange timer med hardt arbeid før den nye institusjonen har en klar, felles identitet. 

— Jeg ønsker nye NTNU lykke til, men det gjenstår mange timer med hardt arbeid før den nye institusjonen er klar. Organisasjonskartet må tegnes, og man må jobbe hardt for å skape en felles kultur og en følelse av fellesskap mellom de ulike campusene, for å nevne noe, sier Øverland. 

Han understreker at det å skape en felles kultur er noe av det som det jobbes hardt med på HiOA fremdeles, snart fire år etter fusjonen mellom Høgskolen i Oslo (HiO) og Høgskolen i Akerhus (HiAk).

— Her ved HiOA har vi problemer og store utfordringer med å få folk til å ta shuttlebuss i 20 min fra Campus i Oslo til Campus Akershus, og da kan man tenke seg hvordan Ålesund-Trondheim eller Gjøvik-Ålesund kan bli en utfordring, sier Øverland.

— Jeg er også veldig spent på hvordan studieporteføljen deres vil bli seende ut, og hvordan de skal organisere studentdemokratiet og samskipnaden sin. Dette er utfordringer som ikke har blitt diskutert så mye ennå, sier Øverland. 

Frykter ikke konkurransen

Han frykter imidlertid ikke at nye NTNU, som sammen med HiST, vil kunne gjøre rekrutteringen til HiOA vanskeligere. 

— Vi har en sterk posisjon som profesjonsutdanner i hovedstaden, og jeg tror ikke HiOA vil slite med rekrutteringen, selv om den nye institusjonen vil tilby mange av de samme utdanningene som vi tilbyr her, sier Øverland. 

Flere feller å gå i

I en fusjonsprosess er det flere feller å gå i, og mange detaljer som skal huskes på. Øverland har flere råd til institusjonene som nå skal inn i en fusjonsprosess. 

— For det første må man lage et helhetlig kvalitetssikringssystem for alle campuser og utdanninger, sier Øverland. 

Videre vil «Nye NTNU» blir Norges desidert største høyere utdanningsinstitusjon, med over 36.000 studenter og 6.500 ansatte. 

Ikke bli oversett

— Man er nødt til å jobbe med at ingen skal føle seg oversett eller forbigått. Det er ikke bare enkelt med en så stor institusjon, forklarer han. 

Videre må man ifølge Øverland se på helheten, og ikke gå for den enkleste løsningen der og da. Han trekker fram Institutt for sykepleie på HiOA, som nå gjennomgår en omorganisering kun få år etter fusjonen mellom HiO og HiAK som et eksempel på hvor viktig det er å finne gode løsninger med en gang. 

Khrono har ikke lyktes i å få kontakt med studentparlamentslederen ved Høgskolen i Ålesund. Leder for Norsk Studentorganisasjon, Anders Kvernmo Langset, ønsker ikke å kommentere storfusjonen, og henviser til de lokale studentdemokratiene for kommentarer. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS