Aarebrot-forelesningen

200 minutters reise gjennom klimahistorien

Klimaforsker Kikki Flesche Kleiven tar publikum med på en reise gjennom 4,5 millarder års klimahistorie under årets Aarebrot-forelesning.

Kikki Kleiven holdt årets minneforelesning etter Frank Aarebrot, som døde i 2017.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klimaforsker Kikki Flesche Kleiven ved Universitetet i Bergen loset publikum gjennom 4,5 milliarder år under årets Aarebrot-forelesning søndag kveld.

Forelesningen kan sees i opptak nederst i saken.

Fakta

Frank Henrik Aarebrot (1947-2017)

  • Norsk statsviter og professor ved Universitetet i Bergen
  • Oppvokst på Kronstad i Bergen
  • Tok artium ved Langhaugen gymnas i 1966
  • Cand.polit. i 1976 med hovedfag i sammenlignende politikk ved UiB
  • Ansatt ved Institutt for sammenlignende politikk fra 1977
  • Forsket på nye demokratier og demokratisering, valganalyse og metodikk, europeisk integrasjon og viet mye tid til forskningsformidling.
  • Er i Norge kanskje mest kjent som politisk kommentator og valgekspert.
  • Vant i 2007 Morgebladets kåring over landets mest siterte forskere.
  • Holdt sin siste forelesning ved UiB i april 2017.

Kilde: Wikipedia, SNL

I løpet av de 200 minuttene maratonforelesningen varer, gir hun et innblikk i de store prosessene som har formet jorden og vårt klima: eksempelvis månen, atmosfærens sammensetning, vulkansk aktivitet, kontinentalplatenes bevegelser, istider, tørkeperioder, havstrømmer, meteorittnedslag og utallige fascinerende skapninger som har levd - og av ulike årsaker blitt utryddet - på planeten vår, skriver Universitetet i Bergen på sine nettsider.

– Tro det eller ei, jeg har jobbet hardt med å begrense meg. Det er kanskje ikke så rart, med milliarder av år å ta fra. Men jeg kom igjennom alt jeg hadde planlagt, sier Kleiven.

Aarebrot-forelesningen ble arrangert for tredje gang, i samarbeid mellom UiB, Studentersamfunnet i Bergen og familien til Frank Aarebrot.

I fjor var det jussprofessor Jørn Øyrhagen Sunde som holdt Aarebrot-forelesningen med tema tusen års rettshistorie på 200 minutter.

Den første Aarebrot-forelesningen ble holdt i 2018, og da var det professor i statsvitenskap, Bernt Hagtvedt, som foreleste om fascisme.

Powered by Labrador CMS