donasjoner

Ruth (93) ga 10 milliarder til universitetet sitt. Se hvem andre som har donert milliarder

En tidligere New York-borgermester troner øverst på listen over de som har gitt de største gavene til et universitet eller høgskole.

Takket være Ruth Gottesmann kan studenter ved Albert Einstein Collage og Medicine spare seg for voldsomme utgifter i alle fremtid.
Publisert Oppdatert

I februar kom nyheten om at doktor Ruth Gottesmann har gitt en så stor pengegave til Albert Einstein College of Medicine i New York at alle fremtidige studenter slipper å betale skolepenger.

Summen det er snakk om er én milliard amerikanske dollar, som omregnet til norske kroner blir rundt 10,6 milliarder.

93 år gamle Gottesmann har uttalt at hun er veldig takknemlig for at hennes avdøde ektemann, David «Sandy» Gottesmann, har etterlatt henne midlene, som nå altså kommer det medisinske universitetet til gode.

I USA ender en gjennomsnittlig medisinstudent opp med rundt to millioner kroner i studielån etter endt utdanning. For de som heretter velger å gjennomføre utdanningen sin ved Albert Einstein College of Medicine, reduseres denne summen betraktelig.

Ifølge universitetet er pengegaven fra Gottesmann, som har vært professor og undervist ved universitetet i en årrekke, den største som noensinne er gitt til en medisinutdanning i USA.

Bloomberg-gaven i 2018

Men den største gaven som er gitt til et universitet, er det ikke.

Det er nemlig Michael Bloombergs gave til Johns Hopkins University i Baltimore, Maryland. I 2018 ga den tidligere borgermesteren i New York 1,8 milliarder dollar til universitetet han selv studerte ved tilbake i 1964.

1,8 milliarder dollar tilsvarer rundt 19 milliarder norske kroner.

Gaven er blitt kalt den største noensinne til en amerikansk høgskole eller universitet, og Khrono har heller ikke lykkes i å finne donasjoner andre steder i verden som har vært høyere enn dette.

Michael Bloomberg er også gavmild.

Bloomberg øremerket gaven til Johns Hopkins University til støtte for lav- og mellominntektstudenter, og den amerikanske forretningsmannen uttalte blant annet at Amerika er på sitt beste når de belønner folk basert på kvaliteten på arbeidet deres, og ikke på størrelsen på lommeboken.

— Å nekte studenter adgang til en høyere utdanning basert på deres betalingsevne, undergraver like muligheter. Det opprettholder fattigdom mellom generasjoner, og det treffer kjernen av den amerikanske drømmen: ideen om at enhver person, fra alle samfunn, har sjansen til å reise seg basert på bragd, sa Bloomberg i forbindelse med overrekkelsen.

Flere donasjoner

I 2014 ga den amerikanske forretningsmannen Gerald L. Chan 350 millioner dollar, nesten 3,7 milliarder norske kroner, til Harvard University.

Det finnes eksempler på høye donasjoner også utenfor USA. Den neste gaven på listen er nemlig Stephen Schwarzmans donasjon til University of Oxford i 2019. Summen, som tilsvarer nesten to milliarder norske kroner, ble øremerket etableringen av «Schwarzmans Center for Humanities».

Så må vi tilbake til USA, der James Simons i 2011 donerte 150 millioner dollar, nesten 1,6 milliarder norske kroner, til Stony Brook University for å støtte forskning innen naturvitneskap og anvendt vitenskap.

I 2006 ga ekteparet Phil og Penny Knight 105 millioner dollar til Stanford University og året etter ga David Koch bort 100 millioner dollar til Massachusetts Institute of Technology (MIT). Begge de no ovennevnte donasjonene tilsvarer milliardgaver i norske kroner.

Powered by Labrador CMS