Eksamen

Avlyser skriftlig eksamen for videregående skoler

Kunnskapsdepartementet (KD) avlyser skriftlig eksamen for ungdomsskoler og videregående skoler. Muntlig eksamen skal etter planen gjennomføres som planlagt.

Kunnskapsminister Guri Melby (Venstre) offentliggjorde eksamensavgjørelsen mandag 8. februar. Dette bildet er fra en tidligere sammenheng.
Kunnskapsminister Guri Melby (Venstre) offentliggjorde eksamensavgjørelsen mandag 8. februar. Dette bildet er fra en tidligere sammenheng.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det offentliggjorde kunnskapsminister Guri Melby (V) på en pressekonferanse mandag.

Diskusjonen om hvorvidt det skal avholdes eksamen på ungdomsskoler og videregående skoler til våren og før sommeren har pågått i mindre og større grad gjennom hele dette skoleåret.

For høyere utdanning er dette relevant fordi det gir utslag på elevenes karakterer og muligheter for å komme inn på studiene de ønsker seg.

— Det er viktig for meg å understreke at elevene som får avlyst eksamen får vitnemål med standpunktkarakterer som de kan søke videre studier med. Nå får elevene og lærerne mer forutsigbarhet og kan bedre bruke tiden fram mot sommeren, sa Guri Melby på pressekonferansen mandag.

Meningene har vært, og er fortsatt, delte, men mandag kom altså avgjørelsen fra regjeringen.

— Pandemien har uten tvil ført til at elever har fått en annen form for undervisning på grunn av ulike restriksjoner rundt om i landet. Det skaper ulike forutsetninger. Derfor har regjeringen besluttet å avlyse skriftlig eksamen,.

Fakta

Dette er beslutningen om eksamen våren 2021

 • Alle skriftlige eksamener avlyses for elever.
 • Alle muntlig-praktiske og praktiske eksamener avlyses for elever.
 • Lokalgitt muntlig eksamen for 10. trinn gjennomføres.
 • Lokalgitt muntlig eksamen for VG3 gjennomføres.
 • Privatister og elever med behov for eksamen for å få vitnemål og fag- og svennebrev skal ha eksamen. Elever med rett til ny, utsatt og særskilt eksamen våren 2021gjennomfører eksamen sammen med privatistene.
 • Fag- og svenneprøver avlyses ikke, men gjennomføres etter gjeldende smitteverntiltak.
 • Standpunktkarakterer for alle fag det ikke er muntlig eksamen i settes i uke 23.
 • Standpunktkarakterer i fag der det er muntlig eksamen, settes i uke 22. Skal gjennomføres.
 • Det ses på muligheter for å organisere en annen type ekstern vurdering for elever som ikke får eksamen.

  Kilde: Regjeringen

Standpunktkarakteren skal fastsettes i uke 23 for de fleste. For dem som skal ha muntlig fastsettes standpunktkarakter i uke 22, fremkommer det i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

Der står det også følgende:

«Alle skriftlige eksamener avlyses for elever i ungdomsskolen og videregående opplæring. Muntlig eksamen avlyses for elevene på vg1 og vg2, men gjennomføres for avgangselevene på 10. trinn og vg3.»

Privatister og elever med behov for eksamen for å få vitnemål skal gjennomføre eksamen som normalt.

– Vi prioriterer denne gruppen fordi det er unge mennesker som ikke kommer seg videre uten vitnemål, informerte Melby på pressekonferansen.

Muntlig eksamen for avgangselever i videregående skole avlyses ikke.

– Det er mange praktiske utfordringer til å gjennomføre muntlig eksamen under en pågående pandemi, men vi mener den bør avholdes for de elevene som er på vei ut av ungdomskolen og videregående skole, sier kunnskapsministeren.

Melby fortalte videre at KD og regjeringen nå skal jobbe med sektoren for å finne løsninger som sikrer at alle elever får en ekstern vurdering som en del av standpunktvurderingen sin.

– Det er viktig at rettssikkerheten til elevene ivaretas så langt det lar seg gjøre selv om vi er i en pandemi, sier hun.

Powered by Labrador CMS