(F.v) BI-rektor Inge Jan Henjesand og direktør i SiO Helse, Trond Morten Nejad-Trondsen, da de nylig var faddervakter i Oslo. Foto: Mina Ræge

Færre til legevakten i Oslo i år

Faddervakt. I flere byer opplever man i fadderuken en økning i antall personer som kommer inn med rusrelaterte plager. Rekordmange kom til legevakten i Oslo første fadderuke-helg i fjor. I år har antallet gått betydelig ned i hovedstaden.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Over hele landet har det vært fadderarrangementer for nye studenter den siste uken.

Vi skal være forsiktige med å trekke konklusjoner. I år har svært mange bidratt med forebyggende tiltak. Jeg tror uansett det var viktig at vi var tilstede.

Trond Morten Nejad-Trondsen

Oslo debuterte med faddervaktordning i år etter at de fikk en bekymringsmelding fra legevakten i Oslo om at mange unge mennesker kom inn med rusmiddleforgiftning i fjor. I fjor var august toppmåneden for rusmiddelforgiftning, med 80 tilfeller, og 64 av tilfellene skjedde den første helga under fadderuka.

I år har dette tallet gått ned til 40 akutte tilfeller, opplyser kommuneoverlege i Oslo, Jon Ørstavik til Khrono.

— Vi fikk snakket med veldig mange studenter i sentrum og vi fikk hjulpet en god del til legevakta, sa direktør i Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) sin helseavdeling, Trond Morten Nejad-Trondsen til Khrono etter fredagens faddervakt.

Mindre pågang i år

Kommuneoverlege i Oslo, Jon Ørstavik sier til Khrono at det i forrige uke kom inn unge personer som både var overstadig beruset og som hadde andre problemer.

— Dessverre er det noen som kommer til skade, men i år var det noe bedre enn i fjor, og det var litt mindre aktivitet. Det har nok sammenheng med at det har vært kaldere vær, og regn. De forebyggende tiltakene kan også ha hatt effekt, men det er ikke lett å si. Denne helgen har det foregått utrolig mye, og mange tusen mennesker har vært i drift i byen på ulike arrangementer, sier Ørstavik.

Legevakten i Oslo fikk inn 40 akutte tilfeller av rusmiddelforgiftninger denne helgen, mot 65 tilfeller samme helg i fjor. Dermed har det vært en klar nedgang.

Ørstavik forteller at av disse var det 22 unge personer under 24 år som fikk oppfølging på grunn av akutt rus.

— 90 prosent av disse kom fra enten fadderarrangementer eller Findingsfestivalen, sier Ørstavik.

Sendte studenter på legevakten også lørdag

— Det er veldig hyggelig å høre at det har vært en nedgang i antall rusmiddelforgiftninger på legevakten, sier direktør i SiO Helse og Rådgivning, Trond Morten Nejad-Trondsen.

— Vi skal være forsiktige med å trekke konklusjoner. I år har svært mange bidratt med forebyggende tiltak. Jeg tror uansett det var viktig at vi var tilstede, sier han.

Neste uke skal ordningen evalueres.

— Tilbakemeldingene vi har fått har vært veldig positive, og vi opplever å ha gjort en viktig jobb. Jeg er sikker på at det også var flere som fikk hjelp av oss uten å måtte gå til legevakten, sier han.

— Du var også faddervakt på lørdagen. Hvordan var det sammenlignet med fredagen?

— Nokså likt, men det var litt flere folk i sentrum. Mange var innom standen vaå, og sa de var glade for at vi var der. Vi fanget opp flere som ble sendt til legevakten og tengte oppfølging også på lørdag. Mange ble sittende og drikke vann og prate med oss, før de dro hjem, sier han.

BI-student ble party-dopet

Kommuneoverlege i Oslo, Jon Ørstavik sier til Khrono at legevakten også så et par seksualovergrep overfor personer som hadde deltatt på fadderarrangementer og Findingsfestivalen i Oslo.

I følge VG fikk en student partydopet GHB i drikken sin under et arrangement i fadderuken til BI i Oslo.

Fadderukefestivalen for BIs studenter, Fadderullan, skrev tirsdag 20. august på sin Facebook-side at de har mottatt melding om flere hendelser de siste dagene der studenter har blitt dopet gjennom drikken sin, og advarte før en konsert på Sentrum Scene i Oslo, mot å la drikken sin stå uten tilsyn.

Faddervakter i Oslo sentrum fredag. Foto: Mina Ræge

«Dette kan potensielt være livstruende, og SBIO og BI ser svært alvorlig på dette. Vi ber derfor alle være ekstra varsomme og påpasselige med sin egen drikke under kveldens arrangement. Fadderledere og faddere oppfordres til å passe ekstra godt på sin gruppe gjennom hele kvelden. Dersom noe skulle oppstå, bes det om å varsle sanitetspersonel eller lignende tilstede på Sentrum Scene.»

Daglig leder i SBIO Aleksander Sveen sier til VG at det kun er snakk om én BI-student som har blitt dopet.

— Vi har også fått informasjon om at det er andre arrangementer ved andre studentforeninger med lignende tilfeller, og mente derfor det var riktig å gå ut med en advarsel, sier Sveen til VG.

I følge Sveen er personen som ble dopet i god behold, og de har hatt kommunikasjon med politiet gjennom hele festivalen.

Økning i fadderuken også i Trondheim og Stavanger

Khrono har ikke lyktes med å få en omfattende oversikt over unge med rusmiddelforgiftning fra andre store studentbyene, ettersom dette ikke telles på samme måte utenfor Oslo. I de fleste andre byer blir personer med rusmiddelforgiftning sendt direkte til sykehus.

Legevaktene i Stavanger og Trondheim kunne likevel komme med noe informasjon.

Gustav Østerberg Øverli, enhetsleder for Helsevakta i Trondheim (Legevakta og Trygghetspatruljen) sier til Khrono at siden 9. august har de hatt 13 tilfeller av intoksikasjon knyttet til unge under 24 år: seks tilfeller knyttes til alkohol, ett tilfelle knyttes til cannabis og seks tilfeller knyttes til alkohol i kombinasjon med et annet rusmiddel.

— Vi kan trygt si at dette er en klar økning i forhold til andre tider på året, og er direkte knyttet til studiestart da antrekk som toga og lignende ikke er spesielt uvanlig. Særlig sist helg var ekstrem. Da ble ni av tilfellene registrert - to på fredag, fire på lørdag og tre på søndag, alle på nattestid.

Øverli sier at denne perioden generelt er veldig travel på legevakten, med mange folk på byen grunnet studiestart, men også andre arrangement som Pstereofestivalen og AquaNor.

Legevakten i Stavanger hadde ikke tall på antall rusmiddleforgiftninger på den spesifikke gruppen «under 24 år», men de har generelle tall. Mellom 12. august og 18. august var det 20 tilfeller av akutt rusmiddleforgiftning forteller overlege ved Stavanger legevakt, Tom Olse Dalsrud til Khrono.

— Dette er litt mer enn vanlig, sier Dalsrud.

— Vi har ikke tall på denne helgen sammenlignet med andre helger, men vi har en følelse av at fadderuken har bidratt. Flere har blitt lagt inn på sykehus, sier han.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS