KRITIKK

BI-foreleser reklamerte for egen app i undervisning. Studenter reagerer på interesse­konflikt 

Foreleseren lagde en læringsapp sammen med kollegaer, men opplyste ikke om egne bindinger i forelesning. Det får studentene til å reagere. 

Til venstre på bildet er en logo der det står 'BI', og til venstre er bygningen som huser Handelshøyskolen BI. Det er store glassvegger og en rundell.
Studenter ved Handelshøyskolen BI Oslo var ikke fornøyde med forelesers bruk av egen app uten å opplyse om det de mener er interessekonflikt.
Publisert

Foreleseren refererte hyppig til en app som heter Pugg! på forelesning. Appen gir flervalgsprøver til studentene som kan hjelpe dem å lære pensum, og den koster 299 kroner. Dette er en app som kursansvarlig har vært med å utvikle, og han har også et stort eierskap i selskapene bak appen. 

Foreleseren var vikar for Oslo-studentene de tre siste ukene de hadde forelesning. Han opplyste ikke om sitt eierskap i appen før en student spurte om dette i siste forelesning. Derfor har studentene sendt en klage til studieadministrasjonen.

Det var Universitas som først omtalte saken.

Interessekonflikt

Ovenfor Khrono tilbakeviser Mads Nordmo Arnestad, som er foreleser og nasjonalt kursansvarlig for emnet, anklagene fra studentene, men medgår at han ikke opplyste for studentene i Oslo at han hadde eierskap i appen. Dette gjør han når han underviser i Bergen til vanlig. 

— Jeg burde sagt det, og det burde ikke være noe tvil. Men jeg har ikke forsøkt å skjule det, tvert imot er jeg stolt av appen. Det er kjempeleit at studentene har dette inntrykket, og det er viktig at forelesere passer på at studenter får riktig inntrykk. 

Studentene kritiserer det de mener er interessekonflikt, og mener de ble utsatt for sterkt kjøpepress selv om appen ikke er en obligatorisk læringsressurs. I klagen heter det at appen gir informasjon om eksamen som studentene ikke kan få andre steder, at appen har norske oversettelser av det som ellers er et engelsk pensum, og at foreleser skal ha sagt at man fikk A hvis man brukte appen.

Arnestad sier til Khrono at han aldri har sagt at å bruke appen vil gi studenter A. Han sier også at informasjon om eksamen blir gitt andre steder enn i appen, og at studenter ikke får vite på forhånd konkret hva som kommer på eksamen. Han sier studentene får lov til å bruke både engelske og norske fagbegreper på eksamen. All informasjon som brukes i appen er ifølge Arnestad tilgjengelig i det obligatoriske pensumet. 

Ikke et grep for å tjene penger

En av studentene bak klagen er Gabriel Herbst.

— Appen var den eneste kilden til informasjon om hva vi kunne få på eksamen, så det føltes ikke helt frivillig å kjøpe den. I tillegg ble det reklamert for den på hver eneste forelesning, sier han til Universitas.

Khrono har ikke selv lyktes å komme i kontakt med Herbst.

Det er ikke uvanlig at faglærere gir ut sine egne fagbøker som de bruker på pensum. Men å gi ut app og å gi ut fagbok ikke er det samme, påpeker han. 

— En lærebok er fagfellevurdert og ofte resultat av et samarbeid mellom flere. Det ligger som regel mye arbeid bak. Her føler jeg at det er lagt inn betraktelig mindre tid. Prisen er tilsvarende, men du får ikke den samme kvaliteten, sier han. 

— Her tror jeg at det tjenes mye mer penger på mye mindre arbeid. Jeg bryr meg ikke om dette er lov eller ikke, jeg synes det er skikkelig feil uansett, sier Herbst.

Arnestad syns det er leit at det blir fremstilt som at appen er et grep for å tjene penger. Han er stolt av appen og vil dele læringsverktøyet med studentene. Han sier han ikke legger skjul på at han har laget oppgavesamlingen eller var med på å starte selskapet. 

Eier stor del av aksjene

— Vi tror ny teknologi vil kunne gjøre oss i mye bedre i stand til å gi gode læringsopplevelser, og at et rikere tilfang av alternative måter å tilegne seg kunnskap på vil være en fordel i møte med elever og studenter med varierte behov, skriver Arnestad i en e-post til Khrono. 

Appen eies primært av to holdingselskap: Crazy Schemes Holding AS, som eies av foreleseren Mads Nordmo Arnestad og hans kone Ingrid Nordmo Arnestad, og EDC Holding AS, som eies av kollegaer og ektepar Christian Andvik og Elisabeth Andvik. 

Holdingselskapene har rundt 40 prosent eierskap hver. 

Powered by Labrador CMS