direkte i kveld

Borg , Bovim og Tjora i samtale om akademisk ytringsfrihet under press

Debattkveld ved NTNU, følg debatten fra klokken 19.00 her.

I kveld møtes de til samtale om akademisk ytringsfrihet: Nåværende og tidligere NTNU-rektor Anne Borg og Gunnar Bovim.
Publisert Oppdatert

(Følg debatten nederst i saken fra klokken 19.00)

På Trondheim folkebilbliotek mandag 30. mai er temaet kampen om sannheten -akademisk ytringsfrihet under press.

Tause forskere?

I mai leverte Kierulf-utvalget sin rapport om akademisk ytringsfrihet, og ved NTNU stiller de i kveld blant annet følgende spørsmål:

  • De tause forskerne: Er det sant at akademikere er fraværende i den offentlige debatten?
  • Selvsensur og usynliggjøring: Er smålighet mellom kollegaer og kanselleringskultur i ferd med å undergrave et sannhetssøkende akademia?
  • Det usynlige glasstaket: Hvor fritt kan forskere snakke når næringsliv og politikere trekker i trådene?
  • Internasjonale utfordringer: Hvordan påvirker internasjonalt samarbeid og trender forskernes frihet til å ytre seg fritt?

Borg og Bovim er med

Med i diskusjonen er blant andre NTU-rektor Anne Borg, Gunnar Bovim, som var medlem av Kierulf-utvalget, og NTNUs prorektor for forskning og formidling, Tor Grande.

Professor og styremedlem på NTNU Aksel Tjora, student og leder for Studenttinget Astrid Hilling, professor og instituttleder Thomas Tybell, professor Anders Todal Jensen, professor og instituttleder Lise Leonore Nordenborg Linge, forsker/førsteamanuensis og medlem av Akademiet for yngre forskere, Irja Ida Ratikainen, og professor Anders Strømman er også med i panelet.

Eikrem: — Den reelle debatten kommer aldri

I anledning debatten har Øyvind Eikrem skrevet innlegg i Universitetsavisa. her forteller at han har bedt om å få være med i panelet, men fått avslag.

Han mener den angitte regien ved «paneldebatten» er særs avslørende:

— Deltakerne er i hovedsak universitetsledere som alle forpliktet til å følge linja i kraft av sine posisjoner. Heller ingen omstridte punkter eller klare posisjoner for debatt foreligger. De ubehagelige eller problematiske spørsmål vil opplagt glimre med sitt fravær, skriver han og legger til:

— For egen del, som hovedperson de siste tre-fire årene i en bredt nasjonalt omtalt sak om ytringsfrihet ved NTNU, så ble min interesse vekket da jeg oppdaget arrangementet. Var dette en mulighet til å presentere nye perspektiver? Jeg skrev derfor til NTNU og rektor, og foreslo i all beskjedenhet at jeg kunne bidra i panelet. Jeg har fått avslag på dette. Og det er selvsagt heller ingen overraskelse for meg.

Eikrem selv mener derfor arrangementet derfor er en ren demonstrasjon av hvem som sitter på makten.

Powered by Labrador CMS