omstridt utgivelse

Da forlaget varslet en ny bok fra Jordan Peterson, protesterte ansatte

Ledelsen i det kanadiske storforlaget måtte forsvare seg mot protester da de presenterte nyheten om en ny bok under et allmøte.

Jordan B. Peterson under et møte i 2018.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brussel (Khrono): Det stormer nok en gang rundt en av verdens mest omtalte og omstridte professorer, den kanadiske psykologen Jordan B. Peterson. Denne gangen står striden om utgivelsen av en ny bok fra Peterson i hjemlandet Canada.

Mandag denne uka varslet Penguin Random House Canada, landets største forlag, at de ville utgi Petersons bok «Beyond Order: 12 More Rules for Life», en oppfølger til «12 Rules for Life: An Antidote to Chaos», solgt i over fem millioner eksemplarer, ifølge forlaget.

Nyheten ble ikke godt mottatt blant alle ansatte.

Fakta

Jordan B. Peterson

  • Jordan B. Peterson er professor i klinisk psykologi ved Universitetet i Toronto. Han har særleg forska på social- og personlegdomspsykologi. I 1999, medan han var tilsett på Harvard University, gav han ut boka Maps of Meaning (Routledge).
  • I 2016 protesterte Peterson mot ei ny menneskerettslov, fordi han meinte den gjorde det påbode å bruke visse pronomen i omtalen av transseksuelle kjønn, noko han gav uttrykk for at var totalitært og i strid med ytringsfridomen. Hendinga skapte stor mediamerksemd og gjorde Peterson til ein kontroversiell figur i heimlandet og internasjonalt.
  • Peterson har i mange år vore aktiv på sosiale media og brukt YouTube til å publisere fleire hundre foredrag.
  • I 2018 kom «12 regler for livet. En motgift mot kaos» på norsk. Boka selde i millionopplag og vart ein bestseljar i fleire land, deriblant Noreg. Ein bokturne til 130 land i Nord-Amerika, Europa og Australia følgde. Peterson besøkte Noreg to gonger hausten 2018.
  • Mellomnamnet hans, Bernt, er etter hans norske oldefar som utvandra til Amerika.
  • Kjelde: Wikipedia, University of Toronto

Ledelsen skal ha blitt møtt med protester under et allmøte i forlaget, melder Vice, som har snakket med flere som var til stede.

«Forpliktet til å publisere ulike stemmer»

De beskriver en spent stemning der ledelsen forsvarte utgivelsen mot ansatte som uttrykte bekymring over å gi plattform til en person som er populær i ytre høyre-kretser.

«Jeg er ikke stolt over å arbeide for et selskap som publiserer ham», sier en ansatt som kaller Peterson «et ikon for hatprat, transfobi (...) og white sumpremacy». En annen sier at «folk gråt over hvordan Peterson har påvirket livene deres».

Forlaget selv skriver i en uttalelse at de «er åpne for å lytte til de ansattes tilbakemeldinger og svare på alle spørsmålene deres», men legger til at de er «forpliktet til å publisere en rekke ulike stemmer og synspunkter».

Den samme beskjeden ga forlegger Anne Collins. Hun skal ha åpnet møtet med å si at Peterson «har hjulpet millioner i samfunnets ytterkanter som ellers ville ha blitt radikalisert av alt-right grupper».

En ansatt svarer at det tvert imot er Peterson som «er ansvarlig for radikaliseringen og framveksten av alt-right grupper, spesielt på universitetscampuser».

Vurderte å marsjere ut

Det er ikke første gang det stormer rundt den kontroversielle psykologiprofessoren ved Universitetet i Toronto.

I fjor ble det kjent at Universitetet i Cambridge trakk tilbake en invitasjon til Peterson om et forskeropphold, etter kritikk fra ansatte og studenter. Samme år ble salget av «12 Rules for Life» midlertidig stanset i en bokhandlerkjede i New Zealand etter moskéangrepet i Christchurch.

Det er heller ikke første gang en bokutgivelse fører til protester fra ansatte i et forlag.

Ansatte i Penguin Random House i Canada skal ha vurdert å marsjere ut av forlaget i protest, slik ansatte i Hachette gjorde i protest mot utgivelsen av Woody Allens selvbiografi. Det bidro til at forlaget droppet utgivelsen.

«Politiske og kulturelle krigstilstandar»

Peterson er blitt «midtpunkt for politiske og kulturelle krigstilstandar», som Khrono skrev i en større sak om Peterson tidligere i år.

Der ble striden rundt professoren oppsummert slik:

«Høgresida trykte han til seg og ikoniserte han i arbeidet med å demonisere venstresida. Venstresida løfta han fram som som eit slags konsentrat for alt dei var imot, og såg likeins ein demon i familie med ytterleggåande høgrekrefter.»

Petersons datter Mikhaila Peterson svarte tirsdag på artikkelen i Vice med en twittermelding der hun skriver dette: «How to improve business in 2 steps: Step 1: identify crying adults Step 2: fire».

Det var samme datter som i februar dukket opp på YouTube og fortalte farens 2-3 millioner følgere at han hadde vært døden nær. Han var da på en klinikk i Russland for avrusning etter benzoavhengighet.

Powered by Labrador CMS