PHD-dans

Dance Your Ph.D.: Her er årets vinner av akademias svar på «Skal vi danse?»

Er det mulig å danse en avhandling om skymolekyler? Eller covid-19? Selvsagt.

Publisert Oppdatert

Brussel (Khrono): «Formation, structure, and stability of atmospheric molecular clusters».

Er det en doktoravhandling? En dans? Ja, takk, begge deler. Dette er navnet på doktoravhandlingen til Jakub Kubecka Helsingfors, men det er også navnet på en dans, oppkalt etter samme avhandling.

Og en rap, får vi nesten legge til, med linjer som denne: «I'm the first author, you're just et al.»

Dette er dessuten en prisvinnende dans og rap. Kubecka har sammen med to medstudenter laget en video som gikk helt til topps i den årlige konkurransen «Dance Your Ph.D», i regi av magasinet Science.

Annonse

BLI VARSLET
OM SISTE NYTT

Last ned Khrono-appen og få varsel om de viktigste nyhetene - både nasjonalt og nær deg
-

De har hentet inspirasjon fra en belgisk dansekoreograf og amerikanske komikere. Ifølge magasinet har de jobbet i to måneder for å få på plass videoen der de blant annet bruker droner for å vise hvordan skymolekyler snurrer, kollidere og holder sammen.

— Our main goal was to show nonscientific muggles that science can be fun, silly and exciting, sier prisvinneren til Science.

Har de lyktes? Døm selv, resultatet ser du i videoen i toppen av denne saken.

Prisen gjengen i Helsingfors hentet hjem var på 2000 amerikanske dollar og «eternal geek fame», som Science skriver.

Men dette er ikke eneste pris, det er også delt ut priser i kategoriene kjemi, biologi og samfunnsvitenskap, samt en ny pris av året i kategorien covid-19, som gikk til Heather Masson Forsythe ved Oregon State University.

Sjekk alle vinnerne her.

Forsythes koronaviruspiruetter, med forklarende tekst, kan du se i videoen under.

Ok, når vi først er i gang. Sjekk fjorårets vinner under, der Antonia Groneberg ved universitetssykehuset Charité i Berlin danser en avhandling der hun har gransket hvordan bevegelsene til en gruppe sebrafisklarver påvirket hjerneutviklingen og atferden til hvert enkelt dyr.

Vi tar med en siste, vinneren fra året før, en musikal om superledere fra fysiker Pramodh Senarath Yaps ved University of Alberta i Edmonton, Canada. Den elleve minutter lange musikalen Superconductivity: The Musical! er basert på avhandlingen «Non-Local Electrodynamics of Superconducting Wires: Implications for Flux Noise and Inductance».

Enjoy.

Powered by Labrador CMS