UiT Norges arktiske universitet

Doktorgradskluss for Per-Mathias Høgmo

Ordet «doktorgrad» og navnet «Per-Mathias Høgmo» har dukket opp i samme kontekst flere ganger i løpet av de ti siste årene. Fotballtidsskriftet Josimar har sett nærmere på saken.

Per-Mathias Høgmo, her fra tiden som Fredrikstad-trener, blir ansett som en av de mest rutinerte fotballtrenerne i Norge noensinne. Fotballtidsskriftet Josimar har sett nærmere på 61-åringens akademiske bakgrunn.
Per-Mathias Høgmo, her fra tiden som Fredrikstad-trener, blir ansett som en av de mest rutinerte fotballtrenerne i Norge noensinne. Fotballtidsskriftet Josimar har sett nærmere på 61-åringens akademiske bakgrunn.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2011 startet Per-Mathias Høgmo på en doktorgrad i prestasjonskultur ved UiT Norges arktiske universitet (UiT).

Siden den gang har det flere ganger blitt hevdet at den tidligere landslagstreneren i fotball har en doktorgrad.

Men har han egentlig det?

Svaret er nei, ifølge fotballtidsskriftet Josimar.

Denne uken publiserte bladet en lang artikkel, der de ser nærmere på Høgmos ansettelsesforhold de siste ti årene, med særlig søkelys på den tidligere landslagstrenerens CV. Høgmo er nåværende sjef for trenerutdanningen i Norges fotballforbund (NFF).

Fakta

Per-Mathias Høgmo

  • 61 år gammel norsk fotballtrener, opprinnelig fra Gratangen i Troms og Finnmark.
  • Har trent klubblag som Trømsø, Rosenborg og svenske Djurgården, i tillegg til Norges kvinnelandslag og Norges herrelandslag i fotball.
  • Er nåværende sjef for trenerutdanningen i Norges fotballforbund, og holder tilsynelatende på med en doktorgrad i prestasjonskultur ved UiT Norges arktiske universitet.

    Kilde: Wikipedia

Khrono har forsøkt å komme i kontakt med Per-Mathias Høgmo for en kommentar til Josimars artikkel tirsdag, uten å lykkes.

«Doktorgradsutdannelse»

I artikkelen viser Josimar blant annet til flere eksempler der Høgmos «doktorgrad» har blitt trukket frem for å underbygge den tidligere landslagstrenerens akademiske bakgrunn.

I et intervju med Nettavisen i 2011 ble Høgmo selv spurt om han var den eneste treneren i verden som har doktorgrad i fotball.

Til dette svarte Høgmo at han ikke visste om det stemte, men at det «i hvert fall ikke er mange som har både doktorgrad og som er topplisensiert trener».

Dette ble også trekt fram då Høgmo ble ansatt som hovedtrener for 2. divisjonsklubben Fredrikstad i 2017, og da han ble ansatt som sjef for topptrenerutdanningen i NFF i mars i år.

Fakta

Josimar

  • Josimar er et uavhengig, tidsskrift som dekker norsk og internasjonal fotball som fagfelt, kulturfenomen, samfunnsaktør og forretningsområde.
  • Tidsskriftet kom med sin første utgave i april 2009.

Kilde: Josimar

— Urimelig å vurdere prosjektbeksrivelsen

Josimar har vært i kontakt med professor ved UiT Norges arktiske universitet, Ørjan Olsvik, som var Høgmos mentor da han begynte på doktorgraden i 2011. Han avkrefter at Høgmo har en doktorgrad, men legger til at han er registrert som doktorgradsstudent ved universitetet.

Etter gjentatte forsøk lykkes Josimar med å få tilgang Per-Mathias Høgmos prosjektbeskrivelse som han underskrev ved UiT i 2011.

Signaturen ble satt på papiret bare dager før han, ifølge Josimar, gav inntrykk av allerede å ha en doktorgrad gjennom et intervju med Nettavisen.

Intet svar

Josimar lyktes ikke å komme i kontakt med Per-Mathias Høgmos veileder, Anne Marte Pensgaard, som er professor ved Institutt for idrett og samfunnsvitenskap ved Norges idrettshøgskole.

Anne Marte Pensgaard besvarte heller ikke Khronos henvendelser tirsdag.

Powered by Labrador CMS