Forskning

Forsker får kritikk for å bruke onani som metode

En svensk doktorgradskandidat onanerte til japanske tegneserier om unge gutter i sin forskning. Nå høster metodikken kritikk.

Svenske Karl Andersson er doktorgradskandidat ved Universitetet i Manchester.
Publisert Oppdatert

En britisk forskningsartikkel ført i pennen av en svensk doktorgradsstipendiat skaper bølger blant akademikere og politikere.

I tre måneder onanerte ph.d.-student Karl Andersson ved Universitet i Manchester til japanske tegneserier. Shotacon, ofte forkortet shota, er en sjanger av manga og anime som fremstiller mindreårige gutter, stort sett mellom 5 og 15 år, på en seksualisert måte.

Andersson, som er doktorgradsstudent i Japan-studier, noterte ned sine følelser og tanker i de månedene han han onanerte til shota. Hans konklusjon er at det er umulig å ha et blankt sinn når man onanerer.

Karl Andersson har møtt massiv kritikk for forskningen sin.

Forskningen resulterte i artikkelen Using masturbation as an ethnographic method in research on shota subculture in Japan, som nå er avpublisert.

Artikkelen ble publisert i april, men det var først i forrige uke at det begynte å storme rundt den svenske stipendiaten.

— Normaliserer pedofili

Artikkelen ble mye debattert på Twitter, før den konservative britiske politikeren Neil O'Brien tvitret og stilte spørsmålet hvorfor skattebetalerne skal være med og betale for noe slikt.

Siden har artikkelen blitt omtalt av en rekke britiske medier, samt i Sverige. Flere forskere er opprørte over metodikken og bruken av onani som et verktøy.

— Å onanere til bilder av unge gutter og fremstille det som forskning, normaliserer pedofili, sier professor i sosiologi ved University College London, Alice Sullivan, til Times Higher Education.

Hun mener utgiverne av artikkelen bør vurdere sin stilling.

— Onani er ikke en forskningsmetode, det er kun onani. Folk som forsøker å forsvare artikkelen med argumenter om akademiske ytringsfrihet, forstår ikke hva det er og hvorfor det betyr noe, sier Sullivan til Times Higher Education.

Norsk kobling

Universitetet i Manchester har satt i gang en granskning av saken etter at mange har stilt spørsmål ved hvordan studien kunne bli publisert.

Andersson selv har ikke uttalt seg om saken.

Artikkelen kom på trykk i Qualitative Research og er utgitt av Sage Journals. Etter den siste tids kritikk har tidsskriftet valgt å fjerne artikkelen mens Anderssons metodikk blir undersøkt.

Forlaget oppgir på sin nettside at de etiske problemstillingene rundt artikkelen og «the social harm being caused by the publication of this work» som grunnen.

Takker norsk forsker

I artikkelen ble også en norsk forsker nevnt. Professor ved Universitetet i Stavanger, Elisabeth Lund Engebretsen, blir takket av Andersson for tilbakemeldinger på et tidlig utkast av artikkelen.

Kjønnsforskeren skriver i en SMS til Khrono at det blir feil av henne å kommentere en sak som er under gransking.

— Jeg har gitt tilbakemelding på et essay skrevet for et ph.d.-kurs jeg underviste i. Jeg har ikke hatt noe å gjøre med selve forskningsprosjektet eller fagfellevurderingen av artikkelen som ble publisert, skriver Engebretsen.

Hun legger til at hun støtter avpubliseringen.

Ville undersøke seksuelle identiteter

Andersson skriver i artikkelen at ideen om å bruke seg selv og onani som et verktøy i forskning, kom da han møtte veggen i sin forskning på tegneserier.

«Jeg innså at kroppen min var utstyrt med et forskningsverktøy som kunne gi meg, bokstavelig talt, førstehåndskunnskap», skriver han i artikkelen gjengitt av den britiske avisen Metro.

Andersson skriver videre at han har ønsket å finne ut hvordan tilhengere av tegneserier tilhørende subkulturer i Japan opplever lyst og hvordan de ser på seksuelle identiteter.

Han mener onaneringen førte til at han fikk en mer legemlig forståelse av temaet for forskningen.

Endringslogg 16.august 2022, kl. 21.38: I en tidligere publisert versjon av denne artikkelen viste vi en skjermdump fra en anonym twitterkonto. Det beklager vi og skjermdumpen er nå fjernet.

Powered by Labrador CMS