nifu

Forskningsinstitutt mister millionkontrakt med staten

Nifu frykter det kan føre til nedbemanning.

— Sier seg selv at det blir vanskelig å opprettholde vår faglige stab, sier direktør i Nifu, Vibeke Opheim til Forskerforum

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fagbladet Forskerforum skriver tirsdag at forskningsinstituttet Nifu har mistet avtalen de har hatt med Forskningsrådet om å levere offisiell forsknings- og utviklingsstatistikk (FoU-statistikk), en oppgave de har hatt i over 50 år.

Grunnen til dette er at Kunnskapsdepartementet har funnet ut at denne type avtaler ikke kan gis til Nifu uten at oppdraget har vært på anbud. Departementet ønsker imidlertid ikke å legge ut offisiell statistikk på anbud. Derfor blir det trolig Statistisk sentralbyrå (SSB) som overtar jobben.

Ved Nifu utgjør produksjon av FoU-statistikk rundt 15-16 prosent av omsetningen, og det er rundt åtte Nifu-ansatte som har dette som har dette som hovedoppgave. Produksjon av FoU-statistikk tilsvarer omkring 16-17 millioner kroner i året for instituttet.

— Det er klart at hvis vi mister 16 prosent av omsetningen vår, og uten nye muligheter for faglig finansiering, sier det seg selv at det blir vanskelig å opprettholde vår faglige stab, sier direktør i Nifu, Vibeke Opheim til Forskerforum.

Hvis departementet og SSB blir enige om en avtale, flyttes statistikken over til SSB fra 2022.

Powered by Labrador CMS