Tyrkia

Først raste de mot ny rektor. Nå vekker fjerningen av tre dekaner frykt

Protestene mot rektorer utnevnt av presidenten, fortsetter ved prestisjeuniversitet i Istanbul.

Bilde fra en av mange protester mot utnevnelsen av Melih Bulu som rektor
Publisert

Brussel (Khrono): Det er gått et drøyt år siden det brøt ut omfattende protester ved Boğaziçi University i Istanbul, omtalt som Tyrkias Harvard.

På årets første dag hadde Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan utnevnt en ny rektor for det som er et av landets mest prestisjetunge universiteter, med røtter helt tilbake til 1863. Den nye rektoren, Melih Bulu, hadde selv bånd til det tyrkiske regjeringspartiet AKP, som han stilte til valg for under parlamentsvalget i 2015.

Studenter og ansatte protesterte mot de mente var en ren politisk utnevnelse og krevde at Bulu skulle gå.

Ett år senere er Bulu borte, men Erdogan har utnevnt en ny rektor og protestene har fortsatt. Nå vekker oppsigelsen av tre dekaner frykt på universitets campus ved Bosporos-stredet, i den europeiske delen av Istanbul.

Samtidig oppfordres det til internasjonal solidaritet med protestene mot rektorutnevnelsene ved universitet.

Massearrestasjoner

Det er blitt slått hardt ned på protestene. Studenthjem er blitt raidet, over 600 skal ha blitt arrestert, flere risikere lange fengselsstraffer etter å ha deltatt i protestene. Human Rights Watch protesterte i fjor mot overdreven maktbruk og ba tyrkiske myndigheter «droppe politikken med å knuse fredelige studentprotester og respektere retten til å samles og ytre seg», samt droppe sanksjonene mot studenter som har deltatt i protestene.

Flere jublet derfor da det i juli ble klart at Bulu måtte gå, etter et halvt år med protester.

Det utløste håp om at det skulle bli et vendepunkt i kampen for akademisk frihet i landet, slik Times Higher Education rapporterte den gang. Men det utløste også frykt for hva det neste skulle bli.

Utnevnelsen ble et symbol på hvordan den akademiske friheten har stått under press i landet siden kuppforsøket i 2016. Tusener av journalister akademikere, advokater, militære og andre er blitt arrestert etter kuppforsøket, slik Khrono har skrevet om tidligere.

Har hatt symbolsk protest

Siden 2018 har Erdogan hatt makt over utnevnelser av rektorer ved tyrkiske universiteter, det er en makt han har brukt. Utnevnelsen av Bulu var ikke den første kontroversielle utnevnelsen, året før vakte det oppsikt da Necdet Ünüvar, tidligere parlamentsmedlem fra regjeringspartiet ble utnevnt til rektor for Universitetet i Ankara.

— Dette er nok et tilfelle av antidemokratiske praksiser siden 2016, med sikte på avskaffe rektorvalg. Vi aksepterer det ikke, siden det klart krenker akademisk frihet og vitenskapelig autonomi, og de demokratiske verdiene til universitetet vårt, het det i en uttalelse fra ansatte ved Boğaziçi etter utnevnelsen for ett år siden.

Gjennom hele året har de ansatte gjennomført en symbolsk protest, der de har stått med ryggen til rektors kontor, ikledd seremonielle kapper, til samme tid, hver eneste arbeidsdag.

Tre dekaner ble fjernet

Samtidig som Bulus avgang ble feiret, fryktet flere en enda hardere linje fra regjeringen.

Og protestene har fortsatt, nå rettet mot Bulus etterfølger, Naci İnci, som var viserektor under Bulu og ble utnevnt av Erdogan i august. Utnevnelsen tok ifølge Middle East Eye ingen hensyn til et internt valg ved universitetet, der de regjeringsstøttede kandidatene ble overveldende avvist av de ansatte.

— Naci İnci er ikke vår rektor, skrev statsviter Ozgun Emre Koc på Twitter, som et ekko av protestene mot Bulu.

Beskjeden var klar. İnci ble bedt om å gå av.

Det har han ikke gjort. Nylig fikk derimot tre valgte dekaner ved universitetet sparken, noe som ifølge Times Higher Education har utløst frykt for nye angrep på studenter og ansatte, og protester fra ansatte og studenter.

En førsteamanuensis i statsvitenskap ved universitetet, Zeynep Gambetti, sier til avisa at fjerningen av dekaner som kjempet for at vitenskapelig fortreffelighet skal trumfe partilojalitet gir den nye rektoren «frie hender til å fylle universitetet med akademikere under pari og avskjedige eller presse ut kritiske ansatte».

Tirsdag denne uka ble det meldt at rektor Naci İnci har utnevnt seg selv som fungerende dekan for et av de tre fakultetene.

Powered by Labrador CMS