Til minne

Geir Lundestad (1945-2023)

Tidligere direktør i Nobelinstituttet Geir Lundestad
Geir Lundestad var direktør ved Nobelinstituttet i nesten 25 år, men også sentral for Universitetet i Tromsø i de første årene etter oppstart.

Det er med sorg vi mottok nyheten om at Geir Lundestad er død.

Planene om et universitet i Tromsø hadde blitt ved tegnebordet hvis det ikke hadde vært for en rekke pionerer. Pionerene var unge, engasjerte og hardtarbeidende, og kom for å ta del i utdanningseventyret i nord. De ble ansatt i vitenskapelige stillinger de første årene universitetet eksi sterte, og har bidratt til en betydelig utvikling av fag ved utdanningsinstitusjonen. Vi skylder dem alle en stor takk. 

Geir Lundestad var en av disse.

Geir Lundestad (f. 1945) ble født i Sulitjelma i Fauske kommune. Etter å ha bodd mange år i Oslo, savnet han etter hvert Nord-Norge.

— Det stod helt klart for meg at jeg skulle flytte nordover, sa Lundestad i et tidligere intervju.

Tidlig i 1974 ankom han Tromsø, i håp om å kunne bidra til oppbyggingen av universitetet. Han ble ansatt som universitetslektor i historie ved Universitetet i Tromsø da Olav Holt satt som rektor. 

I 1976 fullførte han sin doktorgrad med avhandlingen «The American non-policy towards Eastern Europe 1943-1947: Universalism in an area not of essential interest to the United States», også ved Universitetet i Tromsø.

Fra 1979 til 1990 var Lundestad tilsatt som professor i amerikansk kulturkunnskap og historie.

— Jeg har alltid ment og mener fortsatt at Universitetet i Tromsø må ha to ben å stå på. Det ene benet er den lokale forankringen i landsdelen. Jeg hadde aldri noen problemer med å støtte at historieseksjonen skulle være opptatt av Nord-Norge. Noen måtte skrive landsdelens historie, og det var naturlig at historieseksjonen ved universitetet bidro til det. Men det skulle være et ben til. Jeg hevdet hele tiden at hvis vi skulle få et fullverdig universitet, måtte fagmiljøene heve blikket over landsdelens og også landets grenser, og rette søkelyset mot resten av verden, forklarte Lundestad i intervjuet.

Han var også ansatt som prorektor ved Universitetet i Tromsø.

Lundestad gikk fra å være professor ved UiT til å bli direktør ved Nobelinstituttet i 1990, en stilling han hadde til 2014.

Vi lyser fred over Geir Lundestad sitt minne.

UiT - Norges arktiske universitet

Powered by Labrador CMS