Skavlan heier på HiOAs Markus Bailey og håper han kommer til finalen i Mitt dansecrew.

Undervist av Skavlan

I kveld konkurrerer de om tv-seerne i hver sine kanaler, Markus Bailey fra Mitt dansecrew og selveste Fredrik Skavlan på NRK. Denne uka møttes de på HiOA da Skavlan delte erfaringer og kom med gode råd til journaliststudentene.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble en usedvanlig forelesning for journaliststudentene ved Høgskolen i Oslo og Akershus tidligere denne uka. Temaet var intervjuteknikk, og særlig på TV, og gjesteforeleser var talkshow-vert Fredrik Skavlan fra NRK. På skolebenken i auditoriet satt blant mange andre, journaliststudent Markus Bailey. Han deltar i TV2s danseprogram Mitt dansecrew som også går på fredager. Noe før Skavlan-sendingen, så de som ønsker det kan få med seg begge programmene i kveld. 

Markus benyttet anledningen til å ta en selfievideo med Skavlan som han har lagt ut på hjemmesiden sin, og en raus Skavlan roser barnetv-stjernen og danseren fra journalistikkutdanningen på HiOA: 

—  Jeg mener du er overraskende flink til å danse, jeg har sett på deg med min to og et halvt år gamle datter… Altså, mye mer enn du har sett på meg. Så dette her er jo et «moment» for meg, å få møte deg, sier Skavlan med glimt i øyet, og legger til at han gjerne ser Markus i finalen. 

— Dytt i riktig retning

Jeg ble satt foran tv-kameraene litt mot min egen vilje. Det var aldri planlagt. 

Fredrik Skavlan

Talkshowkongen Fredrik Skavlan møtte journalistikkstudentene på Høgskolen i Oslo og Akershus, for å dele sine tanker og erfaringer. 

— Jeg gjør dette på ren automatikk, ettersom jeg selv kommer fra denne bransjen, og jeg ønsker å dytte studentene i riktig retning, sier Skavlan i et intervju med Khrono.

— Vanligvis stiller jeg ikke opp på noe slikt utenom på TV, sier han.

Foredraget ble arrangert av Norsk journalistlag og Linjeforeningen for journalistikk, og temaet var særlig intervjuteknikk: Hvordan stille spørsmål på TV, og hva man bør gjøre når noe virkelig skjærer seg i en live-sending. Men Skavlan delte også mye personlige erfaringer.

— Av og til er det viktig å la ting skje i øyeblikket når man er på TV. En gang opplevde jeg at Robbie Williams totalt tok over showet, og dagen etterpå sto det på trykk i avisene at «Skavlan mistet kontrollen». For meg var det ikke så viktig, det er fremdeles noe av det beste som har skjedd oss, sier han.

Mye man ikke lærer på skolen

Skavlan snakket i tillegg om viktigheten av å kjenne på magefølelsen, og la scenene som utspiller seg foran seg komme naturlig.

— Jeg ønsker at seerne mine skal oppleve at det som skjer på tv skjer i nuet. Jeg jobber mye med intuisjon og å uttrykke menneskelighet, og det er derfor viktigere for meg å være en samtalepartner enn en flink journalist på tv, sier han.

Skavlan har ikke selv noen journalistutdanning, men han mener han likevel har nyttig erfaring å dele med studentene.

— Det er enkelte ting jeg tror man rett og slett må bli minnet på som journalist, og det gjøres ikke på skolebenken. Det er viktig å huske at et intervju ikke bare er mellom en intervjuer og et intervjuobjekt, men en samtale mellom to personer. Det er viktig å huske empatien, og være vár nervene og den psykologiske situasjonen som finner sted, mener han.

Viktigste er å lytte

Skavlan delte erfaringer raust:  

— Jeg skriver aldri ned spørsmålene mine, fordi jeg vil at det skal se ut som om det som skjer faktisk skjer nå. Den beste måten å stille de gode spørsmålene er ved å lytte til hva den andre personen har å fortelle, og ta det derifra, sier han.

Dette må man ha mer enn utdanning for å få til, mener  Skavlan.

— Journaliststudentene lærer masse om hvordan stille på åpne og lukkede spørsmål, og av og til når jeg hører dyktige journalister intervjue noen, er spørsmålene så velformulerte at de føles som piler. Det er ikke min jobb som talkshow-vert. Jeg har lært meg at jeg ikke skal pynte meg, men at jeg skal legge mine fordommer til side og lytte til historiene, sier han.

Jobber for publikum

Da Skavlan mot slutten av foredraget ble spurt om han hadde noen endelige råd til studentene, var det særlig hans forhold til bransjen han ville trekke fram.

— Da jeg begynte å arbeide som journalist i Dagbladet hadde jeg ingen voldsom respekt for de andre som jobbet der. Derfor ble det heller ikke noe viktig for meg å imponere kollegene mine. Istedet tenkte jeg hele tiden på leserne, og hva de ønsket seg. Jeg glemmer aldri at jeg er seernes tillitsvalgte når jeg intervjuer noen på TV, og hvis ikke jeg stiller de spørsmålene seerne sitter inne med, er jeg heller ingen tillitsvalgt lenger, sier han.

Skavlan ble også spurt om hva man måtte gjøre for å bli like suksessrik som han, men der hadde han ikke like klare svar.

— Jeg ble satt foran tv-kameraene litt mot min egen vilje. Det var aldri planlagt. Det viktigste er å kjenne på magefølelsen, og se menneskene i det man arbeider med, sa Skavlan.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS