studentvalg

Håper valgomat skal trigge UiA-studenter til å stemme

En valgomat skal hjelpe studenter ved Universitetet i Agder til å finne ut hvem de skal stemme på til i alt 80 studentverv.

Leder av Studentorganisasjonen i Agder, Kristian Fredrik Meyer Ødegård, håper at spørsmålene i valgomaten skal provosere, engasjere og bidra til høyere deltakelse i studentvalgene.
Leder av Studentorganisasjonen i Agder, Kristian Fredrik Meyer Ødegård, håper at spørsmålene i valgomaten skal provosere, engasjere og bidra til høyere deltakelse i studentvalgene.
Publisert

Ved hjelp av valgomaten kan UiAs 13.000 studenter få hjelp til å finne ut hvilke kandidater de er mest enige med i en rekke studentpolitiske saker.

Det skal velges studentrepresentanter med varaer til de seks fakultetsstyrene og medlemmer av Studentparlamentet, i alt cirka 80 representanter, under studentvalgene som pågår nå.

Anerkjenne mer enn to kjønn?

I valgomaten er det spørsmål som: Bør UiA anerkjenne mer enn to kjønn? Bør UiA gå tilbake til skoleeksamen som normalen, påvirker kanselleringskultur akademia negativt, bør alle studenter ut i praksis og om man aktivt skal måtte avmelde seg utveksling. Et annet spørsmål er om UiA bør ha valgt rektor, som i dag, eller heller gå over til ansatt rektor.

Ut kommer poeng for kandidatene ved hvert fakultet, etter hvor sammenfallende syn man har med dem på disse og flere andre spørsmål. Valgomaten er ment som en pekepinn, men ikke en fasit, på hvilke kandidater man er mest enig med blant de som stiller til valg, understrekes det.

UiA-studentene skal velge cirka 80 til å representere seg i ulike verv under valget som pågår nå.
UiA-studentene skal velge cirka 80 til å representere seg i ulike verv under valget som pågår nå.

Håper på økt deltakelse

Studentorganisasjonen i Agder (STA) står bak valgomaten og har laget spørsmålene. STA-leder Kristian Fredrik Meyer Ødegård håper at den skal bidra til høyere deltakelse i studentvalgene.

Ved valgene i 2021 var oppslutningen 7,1 prosent, men Ødegård har tidligere sagt til Khrono at han håper å nå 12 prosent i år.

Vi håper at spørsmålene skal skape litt debatt, kanskje provosere og øke engasjementet for valgene, sier han.

Ble prøvd i fjor

Også i fjor ble det laget en valgomat, men på grunn av pandemien og nedstengningen var det vanskeligere å nå studentene.

— Nå står vi fysisk på stand og snakker med studentene og deler ut QR-koder til valgomaten, så vi håper at mange flere vil bruke den i år, sier Ødegård.

Selve valget gjennomføres elektronisk og avsluttes 8. april.

– Jeg kan ikke understreke nok viktigheten av at studentene på UiA bruker stemmeretten sin på studentvalget. Det er nå vi har muligheten til å bestemme hvem som skal være våre stemmer i både fakultetsstyrene, styret for lærerutdanningene, og i Studentparlamentet, sier Ødegård.

Powered by Labrador CMS