høgskolen i østfold

Har gjort kamerabruk obligatorisk for studenter

Lærerstudentene ved Høgskolen i Østfold får fravær hvis de ikke har på kamera under den digitale undervisningen. Flere mener dette er ugreit.

Rektor ved Høgskolen i Østfold, Lars-Petter Jelsness-Jørgensen, mener de har gjort en grundig vurdering av saken.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange undervisere har ergret seg over å møte et hav av svarte skjermer når de har digital undervisning. På lærerutdanningen ved Høgskolen i Østfold har de løst dette ved å gjøre det obligatorisk å ha på kamera i undervisningen.

Studentene må trykke «ja» til at de vil ha på kamera, for å kunne semesterregistrere seg. Hvis de ikke har på kamera i undervisningen blir det regnet som fravær. Samtidig har disse studentene krav om 80 prosent oppmøte, hvis de vil ta eksamen.

Denne praksisen har fått flere studenter til å reagere, blant annet tillitsvalgt ved grunnskolelærerutdanningen, Tale Marie Haug Malmstrøm.

— Vi fikk bare mail der det sto at dette nå gjaldt. Som tillitsvalgt ble jeg ikke spurt, og det var heller ingen studenter som ble inkludert før påbudet kom, sier hun til NRK.

Høgskolen i Østfold bekrefter overfor NRK at studielinjene har obligatorisk kamerabruk, og understreker at avgjørelsen er nøye vurdert.

— Studentombudet vårt består av jurister som gjorde en grundig vurdering av hvorvidt vi faktisk har grunnlag til å kreve at studenter har på kamera. Det mente ombudet at vi hadde, sier rektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen til NRK.

Han trekker blant annet fram at lærerutdanning er underlagt skikkethetsvurdering. De siste årene har det vært en markant økning i antall skikkethetsaker ved Høgskolen i Østfold.

Datatilsynet mener imidlertid at det trolig ikke er greit å påby studenter å alltid ha på kamera.

— Å utsette studenter for noe de opplever som belastende, for å bevise at de er oppe av senga, fremstår som en litt svak begrunnelse, sier seksjonssjef Camilla Nervik til NRK.

Powered by Labrador CMS