God sommer fra Khrono!

Førsteamaunesis Sofie A. E. Høgestøl (33) på Universitetet i Oslo.

Høgestøl: Ville drøftet arbeidsvilkår og karriere for yngre forskere med Nybø

Sommerselfie. Førsteamanuenis Sofie A. E. Høgestøl trekker fram midlertidighet og arbeidsvilkår som en av de sakene som opptar henne mest i akademia.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hva håper du aller mest å slippe unna i ferien, og hvorfor?

— Dette semestret har vært et skikkelig takras og innboksen har sett helt bombet ut. Så det må bli e-post, reiseregninger, stress og dårlig samvittighet over alt det jeg ikke har fått gjort den siste tiden.

Hva er ditt beste klimatiltak i år?

Fakta

Sofie A. E. Høgestøl

Alder: 33

Fødested: Bergen

Bosted: Oslo

Hvor jobber du og hva er stillingen din:

Førsteamanuensis, Det juridiske fakultet UiO

— Jeg har i utgangspunktet vært vegetarianer i 10 år og ble det av klimahensyn. Siste to årene har jeg imidlertid myknet opp litt og koser meg med fisk og skaldyr i blant. Men det å spise et (hovedsakelig) vegetariansk kosthold er virkelig noe jeg kan anbefale og det er utvilsomt mitt beste klimatiltak.

Hva ville du ha brukt en robot til, hvis du fikk en?

— Det må jo bli reiseregninger, e-post og stressmestring da?

— Eller, la oss være helt ærlige her, en robot som kunne få orden på livet mitt hadde også vært veldig velkommen. Type Jarvis i Iron Man, som organiserer hverdagen min, utstyrer meg med en superheltdrakt og sjekker fotnotene mine.

Derfor hadde jeg servert Iselin en god kopp kaffe og spurt henne om hva hun har tenkt til å gjøre med stillingsstrukturen i akademia nå.

Sofie A. E. Høgestøl

Hvis du kunne valgt karriere helt på nytt, hva ville du valgt?

— Jeg er veldig glad i å undervise, så da hadde jeg nok blitt lærer. Eventuelt psykolog.

Hva er du mest fornøyd med å ha oppnådd siste år?

— På denne tiden i fjor slet jeg meg gjennom siste innspurt på doktorgraden - og var da veldig usikker på om jeg i det hele tatt ville greie å levere og ikke minst om jeg kom til å finne meg en jobb etterpå.

— Derfor er det som smått surrealistisk å sitte her ett år senere, med doktorgrad og fast stilling. Det hadde jeg ikke trodd i fjor sommer for å si det sånn. Er veldig ydmyk over hvor heldig jeg har vært og merker at jeg rett og slett sover bedre om natten nå som jeg er i et fast arbeidsforhold. Det er en trygghet og et privilegium jeg ikke tar for gitt.

Hva skal du la deg underholde av i sommer?

— Dette går jo egentlig ikke inn under kategorien «underholdning», men det mest spennende og lærerike jeg har gjort i sommer, har vært å være utsendt som norsk valgobservatør til lokalvalget i Albania.

— Men de dagene jeg skal på ordentlig ferie i Baskerland, tar jeg sikte på å være skikkelig lat, spise masse god mat og daffe rundt på stranden. Skal også ta med meg litt god universitetssatire i form av Helen Uris «De beste blant oss».

Du får Iselin Nybø på overraskende sommerbesøk. Hva ville du snakket med henne om?

— Arbeidsvilkår og karriereveier for unge forskere. Dette er en tematikk jeg er svært engasjert i som medlem av Akademiet for yngre forskere (AFY), og jeg syns det er synd at man ikke har gått inn for flere av de gode forslagene til Underdal-utvalget, knyttet til endring av stillingsstruktur i sektoren.

— Derfor hadde jeg servert Iselin en god kopp kaffe og spurt henne om hva hun har tenkt til å gjøre med stillingsstrukturen i akademia nå og hvordan hun tar sikte på å skape bedre karriereløp for forskere.

Bør vi ha flere eller færre universiteter om 10 år?

— Her som ellers er det ikke nødvendigvis antall universiteter og høgskoler som teller, men at disse institusjonene har autonomi og vilkår som gjør at de kan levere på sitt betydelige samfunnsoppdrag.

Hva tenker du er de viktigste debattene i akademia de neste årene?

— Mange debatter man kunne løftet frem her, inkludert hvordan man styrker universiteters uavhengighet. Men for meg må det nesten bli midlertidighet og arbeidsvilkår igjen.

— Økende bruk av midlertidige kontrakter forblir en av de største debattene innenfor akademia internasjonalt – og så lenge sektoren ikke tar grep og gjør noe med denne utviklingen, vil midlertidighetsdebatten fortsette å være viktig i årene som kommer.

I hvilken grad er det ytringsmot på norske universiteter og høgskoler?

— Synes det blir litt vanskelig å uttale seg på generelt grunnlag om hvordan ytringskulturen er i hele sektoren. Men har vel selv opplevd at det skorter litt på ytringsmotet når det kommer til å kritisere eget institutt og egen institusjon.

— Skulle derfor gjerne sett at flere fulgte med på og engasjerte seg i universitetspolitiske debatter. Det er helt essensielt for at vi skal kunne bevare et levende universitetsdemokrati.

Hva gleder du deg mest til i sommer?

— Sol, øl, pintxos og tid med venner og familie.

Powered by Labrador CMS