Holbergprisen 2021

Holbergprisen til den amerikanske filosofen Martha Nussbaum

Martha C. Nussbaum tildeles Holbergprisen 2021. Hun er en av verdens mest produktive filosofer, ifølge juryen.

Martha Nussbaum, som er professor i rettsvitenskap og etikk, er kjent som allmennhetens filosof. 9. juni mottar hun Holbergprisen.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dersom situasjonen tillater det, vil Martha Nussbaum selv komme til Bergen for å motta prisen i Universitetsaulaen 9. juni.

Fakta

Holbergprisen

  • Holbergprisen er en internasjonal forskningspris verdt NOK 6 millioner, som dekker fagområdene humaniora, samfunnsvitenskap, jus og teologi.
  • Prisen ble opprettet av Stortinget i 2003, og vinneren skal ha påvirket internasjonal forskning innen prisens fagfelt på en avgjørende måte.
  • Nils Klim-prisen deles ut til en yngre forsker og er på 500 000 kroner.

Nussbaum er professor i rettsvitenskap og etikk ved Juridisk fakultet og Filosofisk institutt ved University of Chicago, og hun er i dag en av verdens mest produktive og velkjente filosofer. Nussbaums spesialfelt inkluderer antikk gresk og romersk filosofi, politisk filosofi, feminisme og etikk, heter det fra Holbergprisen.

«Markant, lidenskapelig, mektig»

Nussbaum har ifølge juryen for Holbergprisen gitt særlig viktige forskningsbidrag innen rettsvitenskap og økonomi, og hun har gitt betydningsfull innsikt blant annet når det gjelder utdanning, litteratur, dyrs rettigheter og hvordan man måler livskvalitet uavhengig av kultur.

I tillegg til å være en banebrytende forsker, er Nussbaum også kjent som en allmennhetens filosof, ved at hun behandler dagsaktuelle spørsmål som får konkrete økonomiske, politiske og juridiske konsekvenser for menneskers liv.

Juryen karakteriserer henne som «en markant, lidenskapelig, mektig og høyst nødvendig stemme» på en rekke områder: Hun har engasjert seg i debatter i feministisk filosofi, funksjonshemmingsstudier, rettsvitenskap, kjønnsstudier, dyrerettigheter og kosmopolitisk filosofi. «Hennes arbeider har nådd et bredt publikum over hele verden, samtidig som hun har hatt betydelig innvirkning på mange kunnskapsfelt», uttaler juryen.

Nils Klim til statsviter

Daria Gritsenko.

Parallelt med utdelingen av Holbergprisen blir Nils Klim-prisen tildelt en yngre nordisk forsker som har utmerket seg ved fremragende bidrag innenfor ett eller flere av fagområdene humaniora, samfunnsvitenskap, juss og teologi.

I år går Nils Klim-prisen til den finsk-russiske statsviteren russiske Daria Gritsenko, for hennes betydelige forskningsbidrag i krysningsfeltet mellom statsvitenskap, miljøstudier og digital humaniora. Gritsenko er førsteamanuensis i Russisk og Eurasiske studier ved Helsingfors universitet, hvor hun er tilknyttet Aleksanteri-instituttet og Helsinki Institute for Sustainabilty (HELSUS).

Powered by Labrador CMS