Høyreorientert professor vil bli president i Argentina

Økonomiprofessoren fra ytre høyre fikk flest stemmer i primærvalget, og sikter seg nå inn på presidentvalget i oktober. 

Javier Milei presidentkandidat i Argentina
Nedlegging av sentralbanken og dollar i stedet for landets valuta: Javier Milei er en kontroversiell økonomi og politiker.
Publisert Oppdatert

Økonomen og politikeren Javier Milei stiller på vegne av koalisjonen La Libertad Avanza, som ligger langt til høyre på den politiske skalaen. Under primærvalget 13. august fikk Miley over 30 prosent av stemmene og flest stemmer av landets tre politiske blokker som stiller til valg. 

Argentinske medier betegnet valgresultatet som et politisk jordskjelv, skriver BBC

Nå regnes han som favoritt til presidentvalget 22. oktober i et land som er i økonomisk krise. 

Rente: 118 prosent

Dagen etter at valgresultatet i primærvalget ble kjent, ble pesos devaluert med nær 18 prosent. I tillegg ble styringsrenta satt opp med 21 prosentpoeng — til ufattelige 118 prosent. Inflasjonen er på over 100 prosent, som er en av verdens høyeste, og 40 prosent av befolkninga er fattige, skriver The Economist. 

Økonomen er kjent for en rekke kontroversielle uttalelser. Milei vil legge ned Argentinas sentralbank, privatisere statlige bedrifter som går med underskudd og erstatte pesos med amerikanske dollar, skriver TV2. 

Ifølge BBC er den 52 år gamle presidentkandidaten også en beundrer av Donald Trump. 

Bombastiske uttalelser

Populariteten forklares med at han er på ytre høyre, kommer med bombastiske uttalelser, har TV-tekke og bakgrunn som rockemusiker. I tillegg tjener han på velgernes sinne og frustrasjon over korrupsjon og den politiske eliten, skriver The Washington Post.

Selv erklærer han seg som anarko-kapitalist. Han mener klimaendringer en sosialistisk løgn, at organsalg bør behandles som enda en form for handel og er svært negativ til abort, ifølge avisa. 

Javier Milei har undervist i økonomi og skrevet flere bøker, blant annet «The path of the Libertarian» og «The End of Inflation». 

Som professor i over 20 år var hans fagfelt makroøkonomi, vekstøkonomi, mikroøkonomi og matematikk for økonomer, ifølge nyhetsbyrået AGI. Han er  i dag representant i landets nasjonalforsamling. 

Powered by Labrador CMS