spionsaken

Identiteten til spionsiktet gjesteforsker spores til russisk etterretning

Gravenettverket Bellingcat sier at identiteten som er knyttet til den spionsiktede mannen i Norge, kan tilhøre en oberst i Russlands etterretningstjeneste.

Her deltar den spionmistenkte gjesteforskeren på en konferanse om hybride trusler i Vilnius
Publisert Oppdatert

Det skriver Aftenposten. Også VG skriver at de i samarbeid med Bellingcat har sett informasjon som knytter Mikhail Valerijevitsj Mikusjin (44) til etterretningstjenesten GRU.

Den spionsiktede mannen oppgir å være brasiliansk statsborger. PST mener imidlertid at han er en russisk spion.

– Godt jobbet, Norge – dere har tatt en oberst fra GRU, skriver Christo Grozev i Bellingcat på Twitter.

Mannen ble pågrepet på veg til jobben ved UiT Norges arktiske universitet i Tromsø mandag.

Han har selv oppgitt at han er 37 år og brasilianer under navnet José Assis Giammaria. Politiet og PST sier det er lite sannsynlig at dette faktisk er mannens identitet.

Fredag gikk de ut og fortalte at de mener han er en russisk borger, 44 år gammel, og at hans riktige navn er Mikhail Valerijevitsj Mikusjin.

Fire uker

Oslo tingrett gikk fredag med på påtalemyndighetens krav om å fengsle spionsiktede gjesteforskeren i fire uker. Den siktede samtykket til fengslingen.

Han kan undergis brev- og besøksforbud i hele fengslingsperioden, og fullstendig isolasjon inntil 11. november 2022, står det i kjennelsen fra Oslo tingrett.

Retten har forbudt offentlig gjengivelse av hele avgjørelsen, men slutningen, altså hvor lenge han fengsles og med hvilke vilkår, er offentlig.

Fengslingsspørsmålet ble behandlet som såkalt kontorforretning, det vil si uten et fysisk møte i retten, etter at den siktede samtykket til det og til varetektsfengslingen.

Spionasje mot statshemmeligheter

Gjesteforskeren er siktet for å ha brutt straffelovens paragraf 121, som handler om spionasje mot statshemmeligheter.

– Vi har hatt et møte, og han samtykker til fengsling i en fire ukers periode. Han har forståelse for at PST må ta en runde for å finne ut av ting, sa mannens forsvarer, advokat Marijana Lozic, til NTB tidligere fredag.

På spørsmål om samtykket indikerer en form for erkjennelse av straffskyld, svarte hun:

– Overhodet ikke. Han erkjenner ikke straffskyld, sier Lozic.

Advokat Marijana Lozic i Oslo tingrett i forbindelse med at gjesteforskeren ved Universitetet i Tromsø fremstilles for fengsling ved kontorforretning i Oslo tingrett.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

— Høyst foreløpig siktelse

Politiadvokat Thomas Blom i PST er ikke sikker på at etterforskningen vil føre fram.

– Siktelsen er høyst foreløpig, og etterforskningen er helt i startfasen. Vi prøver å avhøre vitner – i konkurranse med pressen i Tromsø – og det er mye beslag vi skal stå overfor i tiden fremover, sier han.

Han understreker at overhengende fare for bevisforspillelse var grunnlaget for fengslingen.

– Dette er et løp som ikke nødvendigvis vil nå i mål, og det skyldes jo at dersom en illegalist gjør det de er opplært til, så skal ikke vi finne så mye, sier politiadvokaten på spørsmål fra NTB om veien videre i spionsaken.

Nato-seminar

Khronos undersøkelser av den spionsiktede gjesteforskerens bakgrunn, viser at han under sitt opphold ved UiT blant annet har deltatt på seminar om hvordan Nato tenker og handler.

Han kom til UiT Norges arktiske universitet på et forskeropphold høsten 2021, og forsker på Arktis sikkerhet, eller sikkerhet i nord. Han ble etter hvert inkludert i forskningsgruppen «The Grey Zone», som har fokus på rollen av sivile befolkninger unnenfor hybride/sammensatte trusler.

— Mange synes dette er overraskende, og litt sjokkarta. Forskeren er ikke blitt dømt, men dersom vi går ut fra at han har gjort det han beskyldes for, er det litt overraskende, sa lederen for gruppen, professor Gunhild Hoogensen Gjørv, til Khrono tidligere i uka.

Powered by Labrador CMS