Klimaforskning

Karen O'Brien får prestisjepris

Professoren får prestisjefull klimapris for sitt nyskapende bidrag til å forstå de samfunnsmessige og menneskelige dimensjonene og konsekvensene av klimaendringene.

— Siden både Neil Adger og Ian Burton - som jeg - er samfunnsgeografer opplever jeg også prisen som en anerkjennelse av vårt fags bidrag til å løse klimautfordringene og ta høyde for særlig de menneskelige og samfunnsmessige implikasjonene, sier professor Karen O'Brien.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Denne klimaprisen er en anerkjennelse av min og mine kollegaers forskning på de samfunnsvitenskapelige implikasjonene av klimaendringene, sier klimaforsker Karen O'Brien, professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo, i en pressemelding.

O'Brien er tildelt BBVA Foundation Frontiers of Knowledge Award, i kategorien «Climate Change» for sitt nyskapende bidrag til å forstå de samfunnsmessige og menneskelige dimensjonene og konsekvensene av klimaendringene.

Det er første gang en forsker i Norge får denne prisen.

UiO-professoren deler prisen på over 4 millioner norske kroner med sin britiske kollega Neil Adger og Ian Burton fra Canada. I tillegg får de tre et diplom og et kunstverk.

Evner å integrere utdanning, forskning og handling

I begrunnelsen for tildelingen til O'Brien vises det til hennes ledende posisjon i tre tiår som internasjonal ekspert på de sosiale og menneskelige sidene av klimaendringer.

Særlig trekkes evnen hennes til å integrere både utdanning, forskning og handling fram, skriver UiO i pressemeldingen.

Det legges også vekt på O'Briens evne til å bringe fram ny kunnskap om hva som skal til for å få mennesker til å skape og lede endring til et bærekraftig samfunn, som både gir gjenklang i akademia og samfunnet ellers.

Det var instituttleder Anniken Hagelund som nominerte O'Brien til prisen.

— Karen O'Brien er en av verdens fremste samfunnsvitenskapelige eksperter på globale klima- og miljøendringer. Skal vi lykkes i å skape en mer klimavennlig framtid må vi forstå, ikke bare de fysiske aspektene ved klimaendringer, men også de sosiale. O'Briens forskning bidrar med viktig kunnskap om hva som skaper og hindrer den type sosial endring som verdens miljø trenger, sier Hagelund i meldingen.

Instituttleder Anniken Hagelund er glad for å ha O'Brien på laget.

— Sentral i å løfte norsk klimaforskning

Finansgruppen BBVA, med hovedsete i Spania, deler hvert år ut priser i åtte ulike fagkategorier.

15 tidligere BBVA-prisvinnere har senere blitt tildelt Nobelprisen innen ulike felt.

O'Brien, Adger og Burton har alle vært en del av FNs klimapanelet som fikk Nobels fredspris i 2007 sammen med Al Gore.

Instituttleder Hagelund er glad for å ha O'Brien på laget.

— Karen har utvilsomt vært sentral i å løfte norsk klimaforskning, og vi er veldig stolte av den viktige samfunnsvitenskapelige klimaforskningen som nå foregår på Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi. Hun er en engasjert og dedikert underviser og en flott ambassadør for klimaspørsmål og samfunnsgeografi, sier Hagelund.

Powered by Labrador CMS