opptaket 2022

Kunsthøgskolen topper i søkertall per plass

Kunsthøgskolen har eget opptak med praktiske opptaksprøver, men søkertallene er helt i toppen målt i søkere per studieplass.

Ken-Philippe Tete fra Leknes i Lofoten, klarte kunststykke å komme inn på første forsøk på bachelerstudiet i teater ved Kunsthøgskolen i Oslo. Han var en av 674 som fikk en av de ti stduieplassene,
Publisert Oppdatert

Studenter landet rundt som har søkt høyere utdanning gjennom Samordna opptak har begynt å få svar på sine søknader.

Først mandag 25. juli blir de nasjonale tallene for opptaket presentert, men mange studenter vet hva de har kommet inn på, eller ikke. Søndag 24. juli er fristen for å takke ja til de tilbud man har fått.

19 år og nådde opp blant 674

Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) er ikke en del av samordna opptak. Opptaksprøvene her ble gjennomført i juni og i starten av juli var opptaket klart.

En av de som fikk tilslag fra 19 år gamle Ken-Philippe Tete fra Leknes i Lofoten, han er en av ti stykker som får plass. Det søkte 674 til disse 10 studieplassene, 67 søkere per plass.

— Jeg er helt målløs. Jeg har siktet mot dette en stund og det føles skikkelig bra. Det er en bekreftelse på at jeg har noe i skuespillerbransjen å gjøre. Det føles som jeg drømmer hver dag. Jeg er veldig heldig som kom inn på første forsøk. Det er jeg stolt av, sier Tete til Lofot-Tidende.

Har endret opplegget etter pandemien

Dekan på avdeling Teaterhøgskolen, Victoria Meirik forklarer på nettsidene til Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) at de har endret opptaksrutinene på bachelorstudiet i skuespillerfag.

Før pandemien var det fysiske opptaksprøver på KHiO, der alle som hadde registrert seg, fikk komme hit til en fysisk førsteprøve, forklarer Meirik.

I 2019 dreide det seg om 741 potensielle studenter som ble inviterte inn og fikk vise seg fram.

— Da pandemien traff oss, ble vi tvunget til å gjennomføre denne første runden digitalt. Nå i 2022 endret vi kravet slik at alle søkere måtte sende inn opptaksprøve/dokumentasjon, eksempelvis en monolog, før søknadsfristen gikk ut, noe som nok ga færre søkere i år. Tallet er likevel svært høyt, med 674 søkere til 10 studieplasser.

Topper i søkertall

KHiO er ikke en del av samordna opptak, der tollerfaget topper statistikken over de utdanningene som har først førstevalgssøkere per plass, men det er tall Kunsthøgskolen knuser.

Studiet som sannsynligvis har norgesrekord i førstevalgssøkere per plass er bachelor i skuespillerfag ved KHiO med 67 søkere per studieplass.

Bachelor i bildekunst ved KHiO hadde 19 søkere per studieplass.

Halvt år med spenning

Til Lofot-Tidene forteller Tete om spenningen rundt opptaket, Av de 674 som registrerte seg var det ifølge ham rundt 540 som gikk videre til den første runden, av disse var 120 med i runde to. En prosess som går nesten over et halvt år.

Av de 120 var det 30 igjen. Den tredjerunden varer i 14 dager og består av en rekke praktiske oppgaver som forskjellige dialoger, bevegelser og samarbeidsoppgaver. Og til slutt var det 10 igjen, blant dem 19 år gamle Tete.

— Jeg liker å vise fram budskap gjennom kunst og få uttrykt det. Jeg har kongolesisk etnisitet og det er helt vanlig der at man blir lege, advokat eller ingeniør. Jeg vil vise folk fra samme bakgrunn at det er mulig å gjøre det her. Man får ikke et dårlig liv i kulturbransjen. Jeg brenner for det å motbevise den kulturen at teater bare er noe til og jeg har allerede startet den prosessen, sier Ken-Philippe Tete til Lofot-Tidende.

Powered by Labrador CMS