Sju av ti lærerstudenter som startet på Høgskolen i Oslo og Akershus denne uka, etter å ha bestått matteeksamen. Bak fra venstre Christina Halle, Xheneta Ferizi og Linn-Emilie Svendsen. Foran fra venstre: Ingebjørg Ness Ødegården, Marte Tangen, Anniken Fytje Hasle og Johanne Kvaksrud.

30 starter nå etter å ha bestått ny matteprøve

30 lærerstudenter som besto ny matteeksamen har startet opp sine studier nå fem uker etter studiestart.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var etter at sju studiesteder erkjente formelle feil at mange potensielle lærerstudenter fikk en ny sjanse til å klare 4 på eksamen i matematikk.

Den nye prøven ble arrangert onsdag 7. september. 105 meldte seg opp til eksamen, men bare 89 møtte. Av disse strøk 56 studenter.

De 33 som besto prøven kan nå starte lærerstudier der de har meldt seg opp, eller de kan velge å utsette studiestart til neste høst.

Av 33 studenter som klarte den nye matteprøven har 30 startet på utdanningen denne uka, selv om de har mistet fire uker av studiestart.

10 stykker i Oslo

Det har vært utrolig mye rot og kaos, men nå gleder vi oss til endelig å gå i gang med det vi har villet hele tiden, studere for å bli lærere.

På Høgskolen i Oslo og Akershus er det til sammen 10 lærerstudenter som besto den nye matteprøven og som denne uken har startet sin lærerutdanning. To av dem går på trinn 5-10, de åtte andre på trinn 1-7.

(Sju av ti lærerstudenter som startet på Høgskolen i Oslo og Akershus denne uka, etter å ha bestått matteeksamen. Bak fra venstre Christina Halle, Xheneta Ferizi og Linn-Emilie Svendsen. Foran fra venstre: Ingebjørg Ness Ødegården, Marte Tangen, Anniken Fytje Hasle og Johanne Kvaksrud.)

Khrono traff sju av disse på første skoledag.

— Hvordan har denne høsten vært for dere?

— Det har vært utrolig mye rot og kaos, men nå gleder vi oss til endelig å gå i gang med det vi har villet hele tiden, studere for å bli lærere, er gjennomgangstonen hos alle sju.

— Hva synes dere om dette 4-kravet?

— Vi synes kanskje de kunne kreve 4 når vi slutter på utdanningen, ikke når vi begynner, og at dette kravet burde rettes mot mattelærerne, sier Johanne Kvaksrud og får støtte hos de andre.

— Vi burde få sjansen til å ta høyere utdanning og man burde la eksamen og prøver her avgjøre om vi er gode nok til å bli lærere, legger Xheneta Ferizi til.

157 totalt løftet seg

Etter ny prøve er det til sammen 157 søkere som gjennom forkurs med påfølgende matematikkeksamen har klart å løfte seg fra karakteren 3 til 4.

Ny prøve ble arrangert etter at det ble påvist formelle feil ved gjennomføring av den ordinære prøven i august.

— Jeg er glad for at vi nå har enda flere kvalifiserte søkere som kan begynne på lærerutdanning nå i høst, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, da resultatene fra den nye eksamenen kom i en pressemelding.

Han presiserte også at de som ikke har bestått forkurset, har ikke strøket i matematikk; de har bare ikke klart å løfte karakteren sin fra en treer til en firer.

— Det kan være et krevende sprang. Jeg håper at de ikke vil gi opp sin ambisjon om å bli lærer. De kan for eksempel prøve å forbedre sin mattekarakter som privatist og søke igjen neste år, sier Røe Isaksen.

6 i Sørøst 5 i Hedmark

På Høgskolen i Oslo og Akershus møtte det opp totalt ti, åtte på det som heter trinn 1-7, to på det som heter trinn 5-10. Og de får det travelt. Om snaue to uker er det rett ut i første praksis.

NTNU var det én som tok ny prøve og besto og vedkommende har startet opp.

På Nord universitet forteller de om to av de som besto som har møtt opp, en i Nesna og en i Levanger.

På Høgskolen Sørøst-Norge opplyser de at seks av de som sto nå har startet på utdanningen denne uka. Den siste som besto har utsatt oppstart til neste høst.

Etter at ny prøve i matematikk er avholdt, forteller Høgskolen i Hedmark at de har fem nye studenter som begynner på grunnskolelærerutdanningene. Det er snakk om to studenter på trinn 5-10 og tre på trinn 1-7.

På Universitetet i Stavanger (UiS) har det startet tre studenter nå etter den nye matteeksamenen. En av de fem som sto på UiS har begynt på HiOA, mens en har startet på Høgskolen i Bergen (HiB).

På UiT Norges arktiske universitet var det to som besto den nye prøven og begge to har startet på integrert master i lærerutdanning 5.-10. 

75 prosent strøk i første runde

Landet rundt skapte det omstridte sommerkurset og påfølgende eksamen 1.august stor debatt etter at det ble klart at over 75 prosent på landsbasis, ikke besto prøven som skulle forbedre mattekarakteren deres fra 3 til 4. Det er første gang i år at kravet for å komme inn på lærerutdanningen er 4 i matte. 

Det ble stilt spørsmål om matteprøven faktisk prøvde studentene på det den skulle, og mange studenter klagde på formelle feil under eksamen.

Les også: 

Det endte med at sju studiesteder erkjente at de hadde begått feil og disse studiestedene tilbød ny eksamen onsdag 7.september.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS