ERC

Millioner i prestisjestipend til professor ved NTNU

NTNU-forsker får 20 millioner i stipend fra Det europeiske forskningsrådet.

Simen A. Ellingsen ved en vanntunnel i Strømningstekniske laboratorier på NTNU. Vanntunnelen skal brukes i prosjektet han nå får støtte til.
Publisert Oppdatert

Brussel (Khrono): — Sammenlignet med havet er bølgene ørsmå, men de har store konsekvenser for kloden. I klimasimulasjoner oppstår det feil fordi vi mangler forståelse av hvordan lagene i havet blandes.

Det sier professor Simen A. Å. Ellingsen ved institutt for energi- og prosessteknikk på NTNU, i en nyhetssak lagt ut av universitetet.

Han får nå millioner til å forske på hvordan havbølger blander overflatevann ned i dypet.

Ellingsen er tildelt to millioner euro — nær 20 millioner norske kroner — i såkalt «consolidator grant» fra Det europeiske forskningsrådet (ERC). Dette er blant de mest prestisjetunge stipendene fra ERC, som gis til forskere som fullførte doktorgraden for mellom sju og tolv år siden.

Ni andre mottakere i Norge

Den siste tildelingen av disse stipendene kom i midten av mars. Det ble da delt ut 632 millioner euro — over seks milliarder kroner — til 313 forskere. Det er hard kamp om midlene, bare 12 prosent av de 2652 som søkte ble tildelt midler i denne runden.

Blant dem var det ni forskere ved norske institusjoner. Ellingsen var ikke blant disse, men har nå rykket opp fra en venteliste.

Her er de ni andre norske forskerne som fikk stipender i denne runden, og prosjektene de har fått støtte til:

Kan komme flere mottakere

Lista over norske mottakere kan bli lenger. Da stipendene ble delt ut i mars understreket ERC at det ville komme endringer, blant annet fordi utlysningen var åpen for forskere fra Sveits.

Det sto 26 forskere ved sveitsiske institusjoner på lista. Fordi Sveits, etter forhandlingene med EU, ikke lenger anses som assosiert i rammeprogrammet Horisont Europa, har disse fått beskjed om at de må finne seg institusjoner i et land som deltar i Horisont Europa for å beholde stipendene.

Det er også en rekke forskere ved britiske institusjoner på lista, dersom det ikke kommer på plass en assosieringsavtale for Storbritannia vil de være i samme situasjon. I april fikk 150 forskere i Storbritannia beskjed om at de må finne seg institusjoner i andre land for ikke å miste ulike ERC-stipender.

Powered by Labrador CMS