Styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen, sier at det trengs mer forskning i kommunene, men at utdannings- og forskningsinstitusjonene har mye av ansvaret for at kommunene heller velger konsulenter. Her i debatt med SVA-leder Kåre Hagen under Arendalsuka. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Kommunene bruker heller konsulenter enn forskere

Kommunene er dårlige på å bestille forskning, og tyr heller til konsulenter, viser ny undersøkelse.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En undersøkelse gjennomført av Norgesbarometeret for Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) viser at kommunepolitikere selv mener at de er for dårlige til å bestille forskning, men likevel ikke ønsker å prioritere det på kommunebudsjettet.

Kommunepolitikerne sier ifølge konsulentselskapet som har gjennomført undersøkelsen at det ofte er lettere å bestille en konsulentrapport enn å gå til en utdannings- og forskningsinstitusjon.

Over 1000 folkevalgte politikere, og omtrent en fjerdedel av ordførerne i landet, har besvart undersøkelsen. Ordførerne er generelt mer positive, og det er lite partimessig forskjell. Politikerne i Oslo kommune skiller seg ut ved å ha en mer positiv oppfatning av kommunens forskningsaktivitet, går det fram av undersøkelsen.

Må ta skyld selv

Styreleder i  Kommunesektorens organisasjon (KS), Gunn Marit Helgesen, mener at forsknings- og utdanningsinstitusjonene selv må ta mye av skylden for at kommunene heller velger konsulentselskaper.

— Hvis kommunene skal velge dere, så må dere gjøre dere attraktive. Dere må definere dere inn i samfunnet, og ikke minst formidle slik at vi skjønner hva dere snakker om, sa hun under Kunnskapskonferansen som Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) arrangerte under Arendalsuka.

Helgesen sa at unviersitets- og høgskolesektoren legger større vekt på forskning som blir publisert i vitenskapelige tidsskrifter og gir publikasjonspoeng, enn å levere forskning til kommunene.

Må formulere problem

Dere må definere dere inn i samfunnet, og ikke minst formidle slik at vi skjønner hva dere snakker om.

Gunn Marit Helgesen

Senterleder Kåre Hagen ved Senter for velferds og arbeidslivsforskning (SVA) på Høgskolen i Oslo og Akershus var enig i at det burde vært mer forskning med og i kommunene.

— Min sektor har ikke agert konstruktivt med din sektor, sa han i debatt med Helgesen.

Hagen sa at han ønsket seg en kommune som er flinkere til å formulere hva den strir med.

— Det handler ikke bare om for lite ressurser - det må være noe annet, sa han.

Hovedfunn

I undersøkelsen ble politikerne bedt om å bedømme hvor enig eller uenig de var i følgende påstander:

  • Min kommune er god på tilrettelegging av forskningsaktiviteter i kommunen
  • Kommunen bør prioritere forskning innenfor eksisterende økonomiske rammer i kommunen
  • Det er ofte lettere å bestille en utredningsrapport fra et konsulentmiljø enn fra en utdannings- og forskningsinstitusjon

(Kilde: HiOA/Norgesbarometeret)

Resultatene viser helt klart at politikerne mener at deres kommune ikke er god på tilrettelegging for forskning. Poengsum på under 55 betyr «helt uenig» i påstanden om at kommunen er god på tilrettelegging, og undersøkelsen viser at resultatet ligger godt under dette, på 48,3 poeng. Undersøkelsen viser at det er små forskjeller mellom partiblokker og partier, mens Oslo er en kommune som skiller seg ut som ganske enig i påstanden.

Regionale forskjeller

(Kilde: HiOA/Norgesbarometeret)

Små forskjeller

På spørsmålet om kommunene bør prioritere egen forskning innenfor kommunens eksisterende rammer, blir resultatet også «helt uenig». Også her er det små forskjeller mellom partiene, og ordførerne er ikke fullt så uenige i påstanden som de folkevalgte.

Videre viser undersøkelsen at politikerne er «helt enige» i påstanden om at det ofte er lettere å bestille en rapport fra et konsulentbyrå enn fra en utdannings- og forskningsinstitusjon. Dette er en entydig svar og det er bare små forskjeller mellom ordførere og de folkevalgte, mellom partier og mellom de ulike regionene.

 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS