Relatert innhold
Utnevnes til Ridder 1. klasse
Medieprofessor Hans Fredrik Dahl blir 29. april utnevnt Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin innsats for norsk samfunnsliv.
– Den betydningen Dahl har hatt for vår forståing av mediene, er ganske avgjørende. Han er en av de virkelig store på feltet i Norge, sier Rolf Werenskjold om sin tidligere kollega til Høgskulen i Volda, som melder utnevnelsen på sin nettside.
Han har gjennom over seksti år hatt stor innflytelse i norsk offentlighet. Blant annet har han vært kulturredaktør i Dagbladet (1978–1985), professor ved Universitetet i Oslo (1991–2009), professor II ved BI (2001–2003) og professor II ved Høgskulen i Volda (2012–2015).
Han har hatt stor betydning for utviklingen av mediestudier som akademisk fagfelt i Norge. Han har også satt dype spor ved Høgskulen i Volda, som foreleser, sensor og veileder i mange år.
– Jeg har bestandig betraktet meg selv som temmelig dissident, og ikke del av det gode selskap – men nå! Hvis meningen er å få mottakeren til å holde kjeft, er det ikke så dumt at denne æresbevisningen kommer når jeg er høyt oppe i alder, heller. Så altså: tusen takk, Norge! skriver Dahl i en SMS til høgskolen.
Hans Fredrik Dahl, fotografert 14. november 1970. Fra Dagbladets negativarkiv, overtatt av Norsk Folkemuseum i 2003. Foto: Kåre Nymark / Norsk Folkemuseum. NF.35570-007. Digitalt Museum. CC BY-NC-ND 4.0. Ny direktør i SimulaMet
Klas Pettersen blir direktør i SimulaMet fra 1.august 2025.
– Vi ønsker Klas velkommen som ny direktør, og er sikre på at han vil være en engasjert og ressurssterk leder. En som vil styre SimulaMet effektivt og legge til rette for fortsettelsen av fremragende forskning som er til nytte for samfunnet, sier Lillian Røstad, styreleder ved SimulaMet i en pressemelding.
Pettersen kommer fra rollen som administrerende direktør av Nora (Norwegian Artificial Intelligence Research Consortium).
– I SimulaMet gjøres det forskning på øverste nivå internasjonalt, og deres forskningsområder er av nasjonal viktighet. Jeg kjenner organisasjonen godt og er imponert over det høye nivået på forskningen og mulighetene som ligger i organisasjonen, sier Pettersen.
Klas Pettersen blir ny direktør i SimulaMet. Maria Louise Reichardt/norden.org Studenter demonstrerte mot drap på kvinner
Med to dagers mellomrom ble to kvinnelige studenter funnet drept i Italia.
Det har skapt sterke reaksjoner over hele landet. Studenter har gått i demonstrasjonstog, og rektorer har bedt om tiltak for å beskytte kvinner mot drap, skriver The Guardian.
Den 22 år gamle studenten Sara Campanella ble knivstukket ved et busstopp på mandag og døde på vei til sykehuset. Onsdag ble det funnet et lik utenfor Roma som viste seg å være den savnede studenten Ilaria Sula. Hun har vært savnet siden 23.mars.
Det var flere demonstrasjoner onsdag og torsdag denne uken.
Antonella Polimeni, rektor ved Sapienza universitet, kalte drapet på Sula et grusomt og brutalt drap som har gjort hele universitetet hjerteknuste.
– Vi kan ikke lenger stå og se på drap mot kvinner, sier Polimeni.
Siden starten av året har elleve kvinner blitt drept i Italia. I knivstikkingen har medstudenten Stefano Argentino blitt arrestert og tilstått drapet. Sula, som ble funnet i skogen, er mistenkt drept av sin kjæreste.
Sverige vil innføre betalt utdanning for politi
Den svenske regjeringen har besluttet å utrede hvordan politiutdanning skal bli lønnet.
— Skal vi få mer politi i gatene våre må flere ønske å bli politi. Da må både yrket og utdanningen bli enda mer attraktivt, sier justisminister Gunnar Strömmer i en pressemelding.
Ordningen vil gjelde politi utdannet fra høsten 2024. Utredningen vil se på ulike forslag, som å ettergi studielån eller delvis betale studielån for politistudentene. Utredningen skal være ferdig innen 16. oktober 2025.
I pressemeldingen står det at grov og organisert kriminalitet er en alvorlig trussel mot samfunnet, og at det er avgjørende med et ressurssterkt politi for å holde samfunnet trygt.
— Vi må sørge for flere politi på gata. Betalt politiutdanning og bedre vilkår for aspiranter er et steg i riktig retning, sier Henrik Vinge, som er ordfører i justitieutskottet.
111 doktorgrader avlagt ved UiT i fjor
I 2024 ble det avlagt 111 doktorgrader ved UiT Norges arktiske universitet.
Dette feiret de med stil onsdag, skriver universitetet på egen nettside.
Rektor Dag Rune Olsen holdt tale. Han vektla verdien av at doktorene har fått innsikt i akademiske grunnverdier, som grundig og systematisk forskningsmetodikk.
– Denne kunnskapen gjør at dere kan møte offentligheten med en velfylt akademisk verktøykasse, ikke bare følelser og personlige meninger. Ta med dere en solid dose stolthet i fremtiden, for det dere har oppnådd betyr mye for oss, folk og samfunn, sa Olsen til de nye doktorene.
44 av de som avla doktorgrad ved UiT deltok på doktorpromosjon denne uken. Alle fikk blomster, diplom og gratulasjoner. Doktorene representert 15 ulike land.
Osteprofessor vinner pris
Professor Siv Skeie får Jon Sundbys ærespris 2025.
Den betegnes som en av de mest prestisjefulle utmerkelsene innen norsk jordbruk og meierifag, i en pressemelding fra Tine.
Skeie får et diplom og 50.000 kroner fra Tine.
Helt siden 1989 har Skeie vært en drivkraft for forskning på norsk melk og ost, blant annet har hun forsket på hvordan mikroorganismer utvikler seg i melk og ost. I tillegg har hun forsket på kvaliteten på norsk geitemelk. Hun skriver på sin egen ansattside at hun er spesielt interessert i modningen av ost.
Hun har også vært en pådriver for fagmiljøet på NMBU, der hun jobber.
– Uten Siv Skeie hadde vi ikke hatt det sterke fagmiljøet og infrastrukturen vi har i dag. Hun har satt varige spor både faglig og menneskelig, sier Sigrid Gåseidnes, dekan ved NMBU.
NTNU-leder går til Helse Midt-Norge
Ingrid Volden slutter som avdelingsdirektør for økonomiavdelingen ved NTNU, og går over i en stilling som direktør for økonomi og finans i Helse Midt-Norge.
– Jeg liker å arbeide med oppgaver som har betydning for samfunnet og ser fram til å bidra inn mot det viktige arbeidet innenfor helsesektoren i Midt-Norge, sier Volden i en pressemelding.
Hun tiltrer sin nye stilling den 18. august.
Volden har vært ansatt ved NTNU siden 2016. Hun var før det igjen økonomidirektør ved Høgskolen i Sør-Trøndelag, som slo seg sammen med NTNU i 2016. Hun er utdannet siviløkonom.
Ny leder for fagskolestudentene
Ingrid Marie Aarre ble valgt til leder i Organisasjon for norske fagskolestudenter (ONF) da de hadde landsmøte i helgen, skriver ONF i en pressemelding.
Hun har vært nestleder i ONF de siste 2,5 årene.
— ONF spiller en avgjørende rolle for fagskolestudentene, og jeg ser frem til å fortsette arbeidet med å styrke sektoren og fremme studentenes interesser, sier Aarre.
På landsmøtet ble det også valgt nye tillitsvalgte.
Hovedstyret:
- Ingrid Marie Aare, leder
- Kristoffer Myklebust Egseth, nestleder
- Joakim Gjerde
- Malin Sivertsen
- Vetle Morales Ree
- Daniel Windt
- Sara Floa Grindhaug
- Tom Børge Belsaas
- Paul Hardy
- Adrian Lorentzen Meyer
- Remi Mannerud
- Jenny Furevik Riise (1. vara)
- Kelong Xue (2. vara)
Landsstyret:
Ingrid Marie Aarre er valgt til ny leder i Organisasjon for Norske Fagskolestudenter. Organisasjon for Norske Fagskolestudenter Viserektor blir midlertidig prorektor
Rikke Gürgens Gjærum tar midlertidig over ansvaret som prorektor for utdanning ved UiT Norges arktiske universitet, i påvente av en permanent erstatter for Kathrine Tveiterås.
— Jeg er bedt av rektor om å ta over utdanningsfeltet fra 1. april midlertidig. Stillingen lyses ut med søknadsfrist 22. april, så det er for kort tid for å få noen helt nye inn i universitetsledelsen, sier Gürgens Gjærum til Harstad Tidende, som omtalte saken først.
Fra før er Gürgens Gjærum viserektor. Hun skal nå også være rektors stedfortreder når han er borte.
Gürgens Gjærum har ikke bestemt seg om hun skal søke på prorektorstillingen eller ikke, men sier hun er i tenkeboksen.
Rikke Gürgens Gjærum har midlertidig trådt inn i rollen som prorektor ved UiT. Tommy Hansen BI-professor vil bli høyesterettsdommer
For andre gang søker professor Marius Emberland embete som dommer i Høyesterett, melder Rett24.
Til vanlig jobber Emberland ved Institutt for rettsvitenskap og styring ved Handelshøyskolen BI. Han har tidligere vært advokat hos Regjeringsadvokaten. Han søkte sist å bli høyesterettsdommer i oktober 2024.
Det er fem søkere til stillingen.
Blant disse er Torunn Elise Kvisberg, som er lagdommer i Eidsivating, men tidligere har vært professor ved Høgskolen i Innlandet. Også på listen er Gjermund Mathisen, Anja Jonassen, og Therese Steen.
Marius Emberland, professor ved BI, søker jobb som høyesterettsdommer. Jakob Hov/Handelshøyskolen BI Professor får ærestittel i USA
Fysikkprofessor Morten Hjorth-Jensen ved UiO er valgt til fellow (æresmedlem) i American Association for the Advancement of Science (AAAS), melder Titan.
Han er den tredje nordmannen som får en slik ærestittel noensinne. Organisasjonen står bak tidsskriftet Science.
– Jeg ble virkelig overrasket og ikke så rent lite stolt da jeg fikk beskjeden. Det er ekstremt tilfredsstillende å bli anerkjent av det bredere vitenskapelige samfunnet, sier Hjorth-Jensen til Titan.
Hjort-Jensen er fra før medlem i AAAS, og han sier det er blant annet fordi de er en tydelig stemme for vitenskap og vitenskapelig dialog.
I begrunnelsen for ærestittelen trekker AAAS fram professorens bidrag til sitt forskningsfelt, kvantemekanikk for mangepartikkel-systemer. I tillegg hans enestående innsats for utdanning av unge forskere. Hjort-Jensen har fra før mottatt flere undervisningspriser.
– Jeg ekstremt takknemlig overfor alle studentene jeg har hatt det privilegiet å følge gjennom årene. Det er en vedvarende inspirasjonskilde.
Morten Hjort-Jensen ble stolt da han fikk vite om sitt nye æresmedlemskap i AAAS. Hilde Lynnebakken WHO inngår samarbeid med Kristiania
Verdens helseorganisasjon (WHO) sitt regionale Europakontor inngår avtale med Høyskolen Kristiania om et nytt senter som skal styrke forskning på risikokommunikasjon, samfunnsengasjement og håndtering av informasjonskriser, melder høyskolen i en pressemelding.
– Vi er stolte over at Kristiania er valgt til å samarbeide med WHO. Det viser at vi har høy internasjonal akademisk anerkjennelse innen risikokommunikasjon, sier rektor Trine Meza ved Kristiania i meldingen.
WHO og Kristiania går inn i en fireårig samarbeidsavtale, og det nye senteret er opprettet basert på erfaringer fra koronapandemien. Leder for det nye samarbeidssenteret er Audra Diers-Lawson, professor i risiko- og krisekommunikasjon.
– Målet vårt er å omsette forskning til praktiske løsninger som kan hjelpe helsemyndighetene med å gi bedre helseinformasjon og råd i krisesituasjoner. Vi vet at god risikokommunikasjon kan utgjøre forskjellen mellom liv og død under en helsekrise, sier Diers-Lawson.
Trine Meza, rektor ved Høyskolen Kristiania, er stolt over at høyskolen er valgt ut til en avtale med WHO. Leikny Havik Skjærseth Forskere i Bergen deltok i amerikansk protest
Forskere i Bergen deltok i formiddag i den verdensomspennende aksjonen Stand up for science der forskere protesterer mot forskningskuttene fra USAs president Donald Trump.
Jill Walker Rettberg har skrevet om aksjonen på sosiale medier. Hun forteller at UiO-professor Arnoldo Frigessi foreslo aksjonen i går. Det var stort oppmøte av forskere utenfor Universitetsaulaen ved Universitetet i Bergen.
– Mange har behov for å vise at de ikke syns dette er greit, sier Rettberg til Khrono. Hun refererer da til situasjonen for forskere i USA, der Trump blant annet kutter i finansiering og stanser stadig flere forskningsprosjekter.
Jill Walker Rettberg og Arnoldo Frigessi på markeringen Stand up for science. Universitetet i Bergen Over hele verden har i dag forskere reist seg for forskning. Aksjonen startet i USA, der over 100 demonstrasjoner var ventet torsdag kveld, norsk tid, skrev Khrono tidligere i dag.
I Norge er det kun Universitetet i Bergen som har meldt inn sin deltakelse på et internasjonalt kart. I Frankrike er det over ti markeringer, og det er også registrert deltakelser i Østerrike og Sveits.
Forskere i Bergen deltok fredag 7. mars på Stand up for science. Andreas Hadsel Opsvik Studenthus skal bli Norges første 3D-printede bygg
Statsbygg har nå kåret en vinner i en studentkonkurranse hvor vinneren får designe et studenthus i Trondheim, melder de i en pressemelding.
Konkurransen ble lyst ut i slutten av januar, og vinnerhuset vil bli 3D-printet i betong.
Det kom inn 13 forslag og designet The Circa House var vinneren. Mikrohuset er designet av studentene Marita Førde, Ingrid Marie Moxnes Engelsen, Maksymilian Wisniowski og Marta Gaweł.
– Jeg er utrolig imponert! Vi fikk inn virkelig gjennomarbeidede og kreative forslag, som har overgått det vi på forhånd turte å håpe på. Studentene har på forbilledlig vis klart å overføre det de har lært i utdanningen inn i konkurransen som konkrete konsepter, sier Statsbyggs direktør for digitalisering og utvikling, Cathrine Mørch i en pressemelding.
Studentene Marita Førde, Ingrid Marie Moxnes Engelsen, Maksymilian Wisniowski og Marta Gaweł har designet et mikrohus som skal komme studenter i Trondheim til gode. The Circa House Vinnere av årets Meltzerpriser er kåret
Under Meltzermiddagen 6. mars ble det kunngjort at årets Meltzerpriser tildeles professor Rolf Birger Pedersen, førsteamanuensis Stefan Riedener, seniorforsker Mohammad Khalil og professor Eva Gerdts, skriver Universitetet i Bergen på sin nettside.
Prisvinnerne får 200.000 kroner hver.
Prisen deles ut i forbindelse med Laurits Meltzers bursdag 8. mars. Meltzer testamenterte formuen sin til Meltzerfondet, som deler ut forskningspriser, forskningsmidler og reisestipend til forskere. Prisvinnerne må jobbe på UiB ved tidspunktet for nominasjonen.
Pedersen vant æresprisen for fremragende forskning. Han berømmes av juryen for å være en pioner på sitt felt, og å ha ledet verdensledende forskning på prosesser i dyphavet på grenseflaten mellom geosfæren og biosfæren. Æresprisen deles ut hvert femte år, og vil neste gang bli delt ut i 2029.
Gerdts tildeles prisen for fremragende forskningsformidling. Juryen trekker fram at hun har vært en pioner i å formidle viktigheten av kjønnsforskjeller i hjertesykdommer, noe som har ført til viktige endringer i medisinsk praksis.
I tillegg deles det ut to priser til yngre forskere. Juryen trekker fram at Khalil, som jobber ved Det psykologiske fakultet, er et fremragende forskertalent med en forskning som er svært relevant. Riedener, ved Det humanistiske fakultet, har ifølge juryen hatt stor teoretisk gjennomslagskraft på sitt felt, som er etikk.
Prisvinnerne torsdag 6. mars under prisutdelingen i Bergen. Fra venstre: Førsteamanuensis Stefan Riedener, seniorforsker Mohammad Khalil, rektor Margareth Hagen, professor Eva Gerdts og professor Rolf Birger Pedersen Thor Brødreskift Fremragende undervisere får en halv million hver
Olav Thon Stiftelsen har delt ut sin årlige pris for fremragende undervisning til ni undervisere i universitets- og høgskolesektoren.
Hver pris er på 500.000 norske kroner, og det var 22 nominerte til årets pris, melder stiftelsen i en pressemelding.
Dette er vinnerne:
- professor Katja Enberg, biologi, Universitetet i Bergen
- professor Dag Kristian Dysthe, fysikk, Universitetet i Oslo
- professor Abhik Ghosh, kjemi, UiT, Norges arktiske universitet
- professor Thomas Gjesteland, fysikk, Universitetet i Agder
- professor Monica Jordheim, kjemi, Universitetet i Bergen
- førsteamanuensis Børge Lillebo, medisin, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
- professor Marius Lysaker, matematikk, Universitetet i Sørøst Norge
- førsteamanuensis Omid Mirmotahari, informatikk, Universitetet i Oslo
- førstelektor Lex Nederbragt, biologi, Universitetet i Oslo
De blir viserektorer i Ålesund og Gjøvik
Styret ved NTNU har besluttet å tilby Anne-Lise Sagen Major (52) stillingen som viserektor i Ålesund og Stephen Dobson (62) stillingen som viserektor i Gjøvik.
De to vil inngå i den sentrale ledergruppen (rektoratet) ved NTNU og blir stedlige representanter for rektor Tor Grande i sine respektive byer.
Sagen Major har hatt stillingen som viserektor i Ålesund siden mars 2023. Fagområdet hennes er opprinnelig farmasi, og hun har blant annet jobbet i flere farmasøytiske bedrifter, ved Sykehusapotekene i Midt-Norge, i Helse Møre og Romsdal og i Ålesund kommune, før hun ble viserektor.
Dobson er i dag dekan ved Central Queensland University i Australia, men har tidligere jobbet mange år i Norge, og han er fortsatt professor II ved Universitetet i Innlandet. Han er opprinnelig fra England.
Anne-Lise Sagen Major og Stephen Dobson er ansatt som viserektorer i henholdsvis Ålesund og Gjøvik MA/NTNU 100 millioner kroner til kommersialisering av forskning
For å bringe forskningsresultater nærmere markedet får 20 prosjekter til sammen 100 millioner kroner, melder Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.
– Veien fra forskning til kommersielle løsninger i markedet må bli kortere. Det er avgjørende for å lykkes med store oppgaver som energiomstilling og globale helseutfordringer. Vi har mye god kunnskap som ikke finner veien til markedet, og mange bedrifter som kunne hatt mer nytte av all forskning, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap).
I tillegg til prosjekter i universitets- og høgskolesektoren, kommer prosjekter fra instituttsektoren og helseforetak. Helse, energi, bygg og anlegg, underholdning, maritim og prosessindustri er noen av temaene for forskningen.
– Dette viser at det jobbes godt med å videreutvikle lovende forskningsresultater til nye produkter og løsninger. Evnen til å utvikle og ta i bruk ny kunnskap vil være viktig for omstilling og vekst i næringslivet fremover, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap).
Prosjektene som får støtte er publisert på regjeringens nettside. Blant dem er NTNU, som skal teste en prototype av et nytt mikroskop, og UiT Norges arktiske universitet, som skal utvikle en automatisert, KI-drevet teknologi for utvalg og innsamling av sædceller.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap) mener det er mye forskning som ikke finner veien til markedet, som kunne vært nyttig for bedrifter. Elise Lystad Universitetet i Innlandet vil opprette profesjonsutdanning i psykologi
Universitetet i Innlandet skal søke om å opprette seksårig profesjonsstudium i psykologi.
— Et samlet fagmiljø ønsker å satse på klinisk psykologi. Prosjektgruppas konklusjon viser at et fremtidig profesjonsstudium i psykologi er økonomisk bærekraftig, og at de to fakultetene har sterke fagmiljøer som faglig dekker områdene som er beskrevet i de nasjonale retningslinjene for psykologutdanning, sier Ingeborg Flagstad, instituttleder ved Institutt for psykologi, på universitetets nettside.
Handelshøyskolen Innlandet og Fakultetet for helse- og sosialvitenskap skal utvikle og samarbeide om tilbudet. Planen er å sende søknad til Nokut innen fristen 15. september. Det er allerede gjort et forprosjekt i 2023, og en utredningssøknad er sendt i 2024.
— Det er et omfattende arbeid som krever samarbeid både på tvers av fakulteter og med Sykehuset Innlandet og andre mulige praksisplasser. Målet er å ønske de første studentene velkommen høsten 2027, sier Flagstad.
Det er stort behov for psykologer i Innlandet, noe som er en av grunnene til at universitetet ønsker å opprette profesjonsstudium. I tillegg blir et slikt studium en viktig bærebjelke i Universitetet i Innlandets studieportefølje, mener Flagstad.
UiS lanserer unikt studium i Norden
Ved Universitetet i Stavanger kan man fra høsten 2025 ta utdanning som museumspedagog.
Yrkestittelen er ikke ny, men det har ikke vært utdanning for museumspedagoger i Norge før nå, melder NRK. Per dags dato er dette eneste utdanning av sitt slag i hele Norden.
– Dette er en unik tverrfaglig videreutdanning for deg som vil jobbe med livslang læring og formidling av kultur- og naturarv – eller om du som lærer eller barnehagelærer vil bruke museenes potensial fullt ut, sier Marie-Theres Fojuth, faglig ansvarlig for det nye studiet og førsteamanuensis i historie ved Universitetet i Stavanger (UiS).