Relatert innhold
11 nye medlemmer i AYF
Akademiet for yngre forskere (AYF) tar opp 11 nye medlemmer for perioden 2024-2028, skriver de på nettsiden sin.
Akademiet mottok 72 søknader, som er det høyeste de har fått noen gang.
— Vi er glade for nok et år med meget høyt søkertall og svært mange godt kvalifiserte søkere. Årets nye medlemmer representerer mange ulike institusjoner og fagfelt og er allerede imponerende yngre forskere, sier leder Feroz M. Shah og nestleder Nora E.H. Mathé.
Dette er de nye medlemmene:
- André Brodtkorp, beregningsvitenskap, OsloMet
- Cecilie Sachs Olsen, kunst og kulturgeografi, OsloMet
- Christian Thue Bjørndal, idrettsvitenskap, Norges idrettshøgskole
- Fabian Nøst Harang, matematikk, Handelshøyskolen BI
- Gaute Linga, fysikk, NTNU
- Josefine Eilsø Nielsen, farmasi, Universitetet i Oslo
- Maja Nordtug, medievitenskap, Universitetet i Oslo
- Melina Antonia Buns, historie, Universitetet i Stavanger
- Monica F. Solberg, populasjonsgenetikk, Havforskningsinstituttet
- Solveig Topstad Borgen, sosiologi, Universitetet i Oslo
- Tristan Manfred Stöber, nevrovitenskap, Universitetssykehuset i Frankfurt/Ruhr Universitet Bochum, Tyskland
Ny dekan ved UiO-fakultet
Ola Erstad blir ny dekan ved Det utdanningsvitenskapelige fakultet fra 2025, skriver Universitetet i Oslo (UiO) på sin nettside.
— Vi takker for tilliten og ser frem til å være dekanat for hele fakultetet de neste fire årene.
Erstad har med seg Gréta Björk Guðmundsdóttir som prodekan og Astrid Marie Jorde Sandsør som prodekan i dekanatet.
Erstad vant valget om å bli ny dekan med 57,15 prosent av stemmene, noe UiO kaller et historisk valg ved fakultetet. 70.32 prosent av de ansatte med stemmerett har stemt. Tilvarende tall for studenter er 6,9 prosent.
UiT: — Absurd
— Dette er en ny og krevende situasjon, men den er ikke overraskende. Vi skal fortsatt sørge for at våre utdanninger, forskningsmiljø og samarbeid med næringslivet er motoren for kunnskapsdrevet utvikling i Nord-Norge. Det krever tøffe prioriteringer, og den jobben er vi allerede i gang med.
Det sier Dag Rune Olsen, rektor ved UiT Norges arktiske universitet, i en pressemelding mandag.
I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025 foreslås det drøye fire milliarder til UiT, en realnedgang på 1,5 prosent.
Men det er kuttet i finansieringen av observasjonssystemet Coat rektoren reagerer kraftigst på.
— Situasjonen er absurd. Mens den arktiske tundraen smelter, avvikler Norge viktig klimaovervåkning, sier Olsen.
Coat overvåker og varsler klimaendringene i Nord, til en 20 millioner statsbudsjettkroner i år.
— Kuttet i statsbudsjettet er i strid med avtalen som regjeringspartiene har med SV, og et brudd på Stortingets klare beskjed. Slik jojo-politikk er uansvarlig for en nasjon som må tilpasse seg raske endringer i klimaet, samtidig som totalberedskapen i nord er viktigere enn noen gang.
Ny direktør i Studentinord
Studentinord har ansatt Morten Wold (37) som ny direktør for økonomi og forretningsstøtte fra 1. januar 2025, skriver Avisa Nordland.
– Jeg gleder meg veldig til å bli kjent med dyktige kollegaer, og samarbeide for Studentinords samfunnsoppdrag. God økonomistyring og kvalitet er noe jeg brenner for, og det å kunne bidra til at studentene får en trygg og god studietid er en viktig motivasjon for meg, sier Wold.
Wold er utdannet siviløkonom og har bred erfaring i arbeidslivet innen regnskap og økonomi.
– Morten er en kompetent og nysgjerrig lagspiller, og er sterkt motivert av vårt viktige samfunnsoppdrag. Vi gleder oss til å ønske ham velkommen til teamet.
Ny adm. direktør for Nordlandsforskning
André Wallann Larsen (47) er ansatt som ny administrerende direktør for Nordlandsforskning, skriver instituttet i en pressemelding.
— Jeg gleder meg til å jobbe i en kunnskapsorganisasjon som arbeider med et bredt spekter av samfunnsspørsmål. For å møte fremtidens utfordringer trenger vi ny kunnskap, en tverrfaglig tilnærming og samarbeid med privat næringsliv og offentlig sektor, sier Larsen i pressemeldingen.
Det ble kjent i februar i år at nåværende administrerende direktør Iselin Mastrander ville gå av ved årsskiftet. Larsen tiltrer 1. januar 2025.
— Jeg er stolt og glad over at André Wallann Larsen har takket ja til stillingen. Larsen har omfattende erfaring med å lede kunnskapsmedarbeidere. Han fremstår som en strategisk, samlende og løsningsorientert toppleder, sier Hulda Gunnlaugsdottir, styreleder for Nordlandsforskning.
Rektor frykter for Tromsø som studentby
UiT-rektor er bekymret for hvordan økt husleie vil påvirke studentmassen, skriver iTromsø.
En ny renovasjonsforskrift gjør at hver hybel i Tromsøs studentboliger får samme gebyr ved avfallshåndtering som eneboliger.
Samskipnaden sier de vil få 6 millioner i merkostnader fra den nye forskriften. Det gjør at husleien til studentene må økes.
Rektor ved UiT — Norges arktiske universitet Dag Rune Olsen sier til iTromsø at ytterligere utgifter vil gjøre Tromsø mindre attraktiv for studentene.
— Tromsø kommune har et ansvar som vertsby å tilrettelegge for studentene. Renovasjonsgebyret er nå så høyt at det risikerer å gjøre Tromsø til et mindre attraktivt studiested, sier Olsen til iTromsø.
I en felles uttalelse har UiT sammen med Studentparlamentet i Tromsø og Samskipnaden bedt Tromsø kommune revidere renovasjonsforskriften:
«Vi krever at Tromsø kommune reviderer renovasjonsforskriften slik at studenter behandles på en rettferdig måte som reflekterer deres faktiske avfallsproduksjon. Dette innebærer å fjerne den urimelige likestillingen mellom små hybler og store eneboliger».
Flere innfører parkeringsavgift
NMBU og UiT innfører parkeringsavgift. Det melder universitetene selv.
UiT - Norges arktiske universitet innfører fra 1. oktober parkeringsavgift for alle plasser tilknyttet UiT i Alta. Det blir 5 kroner per time for studenter og ansatte, og for el-bil 2 kroner per time. Andre må betale 25 kroner per time. UiT har allerede parkeringsavgift på sine studiesteder i Harstad, Narvik og Tromsø.
NMBU kunngjør i en pressemelding at de innfører parkeringsavgift fra sommeren 2025. Det opplyses ikke hva avgiften blir.
— I antall hoder er vi med våre inntil 8-9000 mennesker på campus, på størrelse med mange norske kommuner. Det betyr at et tiltak som dette har stor betydning for miljøet lokalt, sier NMBU-rektor Siri Fjellheim.
Universitetet i Stavanger planla fra våren 2024 en ny parkeringsavgift, noe som møtte protester blant studenter og ansatte. Det ble en timepris på 50 kroner i ukedager, men gratis på kveldstid og i helger. Ordningen har blitt utsatt til tidligst høsten 2024.
Rana inn i styret ved Universitetet i Stavanger
Shazad Rana går inn som styremedlem ved Universitetet i Stavanger etter at Murshid Hugberg-Ali trakk seg fra styret i mai.
Kunnskapsdepartementet har nå oppnevnt Rana som styremedlem for perioden 3. september 2024 til og med 31. juli 2027.
Rana er it-direktør i Northern Lights med ansvar for «Langskip»-prosjektet, som er regjeringens satsing på fullskala CO2-fangst.
Før dette (2007-2023) var Rana teknologidirektør i Microsoft Norway, og har videre en bakgrunn som it-gründer, går det fram av nominasjonskomiteens begrunnelse.
Han har omfattende styreerfaring, blant annet fra Høgskolen i Oslo og Akershus (nå OsloMet).
Kari-Jussie Lønning blir direktør ved Diakonhjemmet
Kari-Jussie Lønning (55) er ansatt som ny administrerende direktør ved Diakonhjemmet sykehus. Hun kommer fra stillingen som administrerende direktør ved Modum Bad.
Tidligere har hun vært leder for SHoT-undersøkelsen (Studentenes helse- og trivselsundersøkelse) og leder for SiO Helse (i Studentsamskipnaden i Oslo).
Hun sitter også i styret ved Universitetet i Sørøst-Norge.
Lønning blir nå Diakonhjemmets første kvinnelige sykehusdirektør.
– Lønning har et strategisk og helhetlig perspektiv på helsetjenesten og på lokalsykehusenes nøkkelrolle. Hun har toppledererfaring fra spesialisthelsetjenesten og har klinisk erfaring fra både primær- og spesialisthelsetjenesten. Hun kjenner ideell sektor og opplever mening i i institusjonens verdisett og vårt diakonale formål, sier styreleder ved sykehuset, Ingunn Moser i en pressemelding.
Lønning sier at hun gleder seg til å ta fatt på jobben.
– Virksomhetens sterke posisjon som lokalsykehus og som nasjonal og regional faglig spydspiss innen flere fagområder, ligger til grunn for dette. Det diakonale fundamentet er en viktig ramme som treffer både hjertet og hodet. Sammen med de ansatte blir det spennende å jobbe for videreføring av denne solide posisjonen og finne muligheter for veien videre, sier Lønning.
Hun tiltrer 1. januar 2025.
Svenske universiteter og høgskoler får nye styrer
Den svenske regjeringen har utnevnt leder og andre eksterne medlemmer til styrene for 30 statlige universiteter og høgskoler.
I alt 239 personer er utnevnt, og noen av styremedlemmene har de hentet fra nabolandet i vest.
Professor Bjørn Stensaker, prorektor for utdanning ved Universitetet i Oslo, er utnevnt til styremedlem ved Göteborgs universitet. Han har tidligere sittet i styret for Karolinska Institutet i Stockholm.
Professor Bjarne Foss, som leder Kavliinstituttet for nevrovitenskap ved NTNU, fortsetter i vervet som styremedlem ved Kungliga Tekniska högskolan. Kenneth Ruud. administrerende direktør ved Forsvarets forskningsinstitutt, er styremedlem ved Umeå universitet og er også utnevnt for en ny periode, mens professor Oddrun Samdal ved Universitetet i Bergen får en ny periode som styremedlem ved Örebro universitet.
John Rune Nielsen, administrerende direktør i det svenske miljøinstituttet IVL og tidligere toppsjef i Norsk institutt for luftforskning (Nilu), fortsetter som styremedlem ved Mälardalens universitet.
Styrene skal sitte i perioden 1. oktober 2024 til 30. april 2028.
Ny boligdirektør på plass i SiO
Håvard Staff Brenno er ansatt som ny boligdirektør i Studentsamskipnaden i Oslo.
I en pressemelding sier Brenno at det å bidra til et godt og attraktivt botilbud for studentene i Oslo og Lillestrøm motiverer ham.
— Jeg gleder meg veldig til å starte, sier 48-åringen.
Brenno er utdannet eiendomsmegler, og har erfaring fra forvaltning og utleie av bolig- og næringseiendom i selskaper som Fredensborg Fritid, Heimstaden, Olav Thon Gruppen og DNB Eiendom.
Som boligdirektør får Brenno ansvaret for utleie av mer enn 9000 studentboliger over 330.500 kvadratmeter.
— Samskipnadens fokus på bærekraft og teknologisk utvikling til beste for studentene gjør denne jobben ekstra spennende. Jeg ser frem til å bli kjent med nye kolleger, og å ta fatt på oppgavene, sier Brenno.
Tromsø-forskere fikk millioner av Trond Mohn
To nye forskere ved UiT Norges arktiske universitet er tildelt oppstartsmidler fra Trond Mohn-stiftelsen Tromsø forskningsstiftelse.
De to er Mathias Kranz og Barbara Mizumo Tomotani og får 12 millioner kroner hver. Den ene forskeren utvikler metoder for behandling av hjernekreft, den andre kartlegger hvordan nye fuglearter i Arktis tilpasser seg arktiske lysforhold.
Tromsø forskningsstiftelse er en viktig bærebjelke for finansiering av langsiktig forskning ved UiT, skriver universitetet i en pressemelding.
Stiftelsen ble etablert i 2007 etter en donasjon fra filantrop Trond Mohn i Bergen. Den er strategisk samarbeidspartner til UiT og har i flere år samarbeidet om kompetansebygging og ulike tematiske satsinger.
Lager hull i Høgskoleparken
Det er hull i Høgskoleparken i Trondheim. I forbindelse med campussamlingen gjennomfører NTNU Vitenskapsmuseet arkeologiske utgravinger.
– Den foreløpige hypotesen er at vi befinner oss i utkanten av et gårdstun, trolig fra vikingtiden eller tidlig middelalder, sier prosjektleder Merete Moe Henriksen til Under Dusken.
Hun sier at utgravingene ligger i området som senere skal gi plass til utbygging av campus, og det er derfor de har fått tillatelse til å gjennomføre arkeologiske undersøkelser der.
Kommunikasjonsleder Mette Siri Brønmo hos byggherreavdelingen hos Statsbygg forteller at de arkeologiske utgravningene vil pågå frem til midten av september.
– Områdene der det gjennomføres arkeologiske utgravinger skal deretter istandsettes som de var før utgravingsarbeidet startet, men trærne som er felt vil ikke bli reetablert, sier Brønmo.
Ny it-direktør ved OsloMet
Guro Berild er ansatt som ny IT-direktør ved OsloMet. Hun kommer fra Bane NOR der hun har jobbet siden 2020, de siste to årene som avdelingsleder for IKT forretningstjenester.
Berild overtar etter Ketil Are Lund, som sluttet som IT-direktør før sommeren.
– Jeg er veldig glad for at vi får Guro Berild som ny IT-direktør. Hun har bred og lang erfaring innenfor IT-ledelse og blir viktig for oss fremover i digital tjenesteutvikling og sikker drift av våre systemer, sier direktør for organisasjon og infrastruktur ved OsloMet, Vigdis By Kampenes.
Dekan sier opp etter få måneder
Vikas Thakur ble dekan for Fakultet for teknologi og realfag ved Universitetet i Agder (UiA) i starten av 2024, men har allerede nå sagt opp sin stilling.
Han vil returnere til NTNU, der han er i permisjon fra en professorstilling.
— Det har vært veldig spennende måneder ved UiA og jeg har blitt tatt veldig godt imot her. Men etter at jeg begynte har det oppstått situasjoner i min familie både i Trondheim og i India som gjør at det riktige for meg nå er å returnere til Trondheim, sier Thakur til uia.no.
Ifølge UiA vil han arbeide ut 2024 for å fullføre ulike strategiske prosesser ved fakultetet.
Polhavet 2025 blir Norges største forskningsprosjekt
Norges største forskningsprosjekt noensinne har fått navnet Polhavet 2050 - Det norske polhavsprogrammet, skriver UiT - Norges arktiske universitet på sin nettside.
Før sommeren ble det kjent at prosjektene GoNorth og Framtidas Polhav skal slås sammen, nå under navnet Polhavet 2050. 18 norske forskningsinstitusjoner fra hele Norge har gått sammen i det nye prosjektet, og det er beregnet at prosjektet vil koste en milliard kroner over ti år.
Disse deltar på forskningsprosjektet:
- Akvaplan-niva
- Forsvarets forskningsinstitutt
- Fridtjof Nansens Institutt
- Havforskningsinstituttet
- Meteorologisk institutt
- NINA
- NORCE
- Norges geologiske undersøkelse
- NORSAR
- Norsk Polarinstitutt
- NTNU
- NUPI
- SINTEF
- Stiftelsen Nansen senter for miljø og fjernmåling
- UiB
- UiO
- UiT
- UNIS
Postdoktorer får stipend
To postdoktorer ved Michael Sars-senteret på Universitetet i Bergen (UiB) får hvert sitt prestisjestipend, melder universitetet på sin nettside.
— Vi er ekstremt stolte av Emily og Ruth som har vunnet disse prisene. De er et sterkt bevis på den fremragende forskningen og utdanningen som vi står for på Sars, og på de mange mulighetene som kommer ut av det, sier Lionel Christiaen, direktør ved Michael Sars-senteret.
Emily Claereboudt mottar et Marie Sklodowska-Curie Postdoctoral Fellowship, som hun vil bruke på forskning om skal gjennomføre et prosjekt om sjøpølsers kjemiske økologi.
— Jeg er veldig glad for at jeg skal få jobbe med sjøpølsene mine igjen, som jeg elsker og forguder. Men jeg er også glad for at jeg endelig får den anerkjennelsen for forskningen min som jeg har ønsket meg en stund, sier Claereboudt.
Ruth Styfhals får et EMBO Postdoctorial fellowhip for å studere nerveutvikling hos ribbemaneter.
Hotellhøgskole bytter navn
«Norsk hotellhøgskole» blir «NHS – Institutt for ledelse og tjenesteutvikling», skriver Universitetet i Stavanger i en pressemelding.
– Norsk hotellhøgskole har siden 1912 utdannet studenter innen service, ledelse, hotell og reiseliv. Vi har 112 års erfaring med ledelse og tjenesteutvikling – derfor er det naturlig at også dette får en plass i navnet vårt, sier instituttleder Trude Furunes.
Navneendringen ble vedtatt av Universitetsstyret ved UiS 6. juni 2024.
Norsk forsker vant pris
Førsteamanuensis Nina Holden vant i forrige uke pris på den niende Europeiske kongressen for matematikk, skriver Den europeiske matematiske forening på nettsiden sin.
Hun er en av 14 forskere som vant prisen for fremragende forskning under konferansen. Vinnere må være under 35 år gamle, og får et diplom og pengebeløp, som i år er på rett i underkant av 60.000 kroner.
Holden vinner prisen for hennes vesentlige bidrag til forskning på sannsynlighetsteori og hvordan den kan brukes på statistisk fysikk. Holden er førsteamanuensis ved Universitetet i New York, ved Courant Institute of Matematical Sciences.
Seks drepne. Vil stenge alle universitet
Styresmaktene i Bangladesh har oppmoda alle universiteta i landet om å stenge, etter at minst seks menneske døde i valdelege samanstøyt, melder nyheitsbyrået AP.
Bakgrunnen for uroa er motstand mot ei kvoteordning som reserverer jobbar i det offentlege for bestemte grupper. Oppstanden har utspring ved universitetet i hovudstaden Dhaka, men har spreidd seg til fleire stader i landet.
Samanstøyten har stått mellom studentdemonstrantar som er imot kvoteordninga og regjeringsvennlege studentar og politiet. Politiet skal også ha gjennomført ein razzia i hovudkvarteret til det største opposisjonspartiet, ifølgje AP.