budsjettkutt
Omstridt ABE-kutt erstattes av et annet kutt
ABE-kuttet er borte fra statsbudsjettet for 2023, men erstattes av et like stort kutt som kalles «inndekning av satsinger».
I Hurdalsplattformen sa regjeringen at den vil fjerne ABE-kuttet, eller avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen som har gitt ostehøvelkutt til universiteter og høgskoler hvert år siden 2015.
På statsbudsjettet for 2023 nevnes ikke ABE-kuttet. Ordningen er skrotet og erstattet av et like stort kutt for universiteter og høgskoler: Inndekning til satsinger.
Kuttet på budsjettet på denne posten utgjør for 2023 254,4 millioner kroner. I 2022 utgjorde kuttet på denne posten 70 millioner. Og ABE-kuttet på årets budsjett 203 millioner.
Den omstridte ABE-reformen erstattet av et litt større kutt i 2023. Midlene som inndras vil Kunnskapsdepartementet bruke til nye satsinger og omprioriteringer innenfor høyere utdannings- og forskningssektoren, heter det i «Orientering om forslag til statsbudsjett for 2023 for universiteter og høgskoler». Hvilke satsinger dette gjelder er ikke omtalt.
Hele statlig sektor er omfattet av ABE-reformen og for universiteter og høgskoler har kuttet siden 2015 kommet opp i cirka 1,7 milliarder kroner.
«Samme kutt, ny innpakning»
Kuttet er fordelt «pro rata» på universiteter og høgskoler, altså forholdsmessig etter bevilgningens størrelse.
— Det blir det samme kuttet, bare i en ny innpakning, sier økonomi- og campusdirektør Kjetil Hellang ved Universitetet i Agder (UiA).
På årets budsjett fikk UiA et ABE-kutt på 8 millioner kroner, pluss 1,6 millioner i inndragning til satsinger. For 2023 er det kuttet nesten akkurat det samme; 9,16 millioner kroner eller o,56 prosent av bevilgningen.
Tekna - teknisk-naturvitenskapelig forening reagerer også.
— Vi var glade for at ABE-kuttene forsvant fra budsjettet, men det er klart en seier med stor bismak når det følges opp med andre rammekutt i samme størrelsesorden for blant annet UH-sektoren. Vi kommer til å følge tett hvordan de nye kuttene skal tas. Dersom dette reduserer handlingsrommet til institusjonene, forsvinner mye av gevinsten ved å skrote ABE, sier hovedstyremedlem i Tekna Margrethe Esaiassen.
Guro Lind: Reduserer handlingsrommet
Leder av Forskerforbundet, Guro Lind, reagerer på at det kommer et nytt rammekutt i samme størrelsesorden som ABE-kuttet.
— Etter åtte år med ABE-kutt var det mange som tenkte at nå ville man få et større handlingsrom til å løse oppgaver på institusjonen. Dette kuttet spiser av basisbevilgningen og handlingsrommet og gir institusjonene mindre autonomi. I lys av regjeringens tillitsreform er det spesielt, sier hun.
Petter Aasen: — Annet kutt, men like stort
I en omtale av statsbudsjettet trekker rektor ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN), Petter Aasen fram at ABE-kuttet ikke er videreført.
— Derimot innføres det inndekning av satsinger, som vil gi et kutt i samme størrelse, poengterer Petter Aasen.
Han legger til at regjeringens budsjettforslag for 2023 vil innebære en realnedgang for USN.
— Kuttene rammer oss, og satsingene treffer oss ikke, sier rektor Petter Aasen, til usn.no.
Glad for å være kvitt ABE-kuttet
Rektor Dag Rune Olsen ved UiT Norges arktiske universitet er fornøyd med at ABE-kuttet er fjernet, og han påpeker at dette er et kutt som institusjonene måtte ta i administrasjonen.
UiT fikk et ABE-kutt på 18 millioner på 22-budsjettet, pluss en inndragning til satsinger på 6,8 mill. For 2023 får universitetet en inndragning til satsinger på 20,4 mill.
Det bekymrer ikke UiT-rektoren i særlig grad. Olsen er mest opptatt av at UiT har fått en realvekst på 1 prosent, sammenlignet med 0,3 prosent for sektoren som helhet. Ikke minst har UiT fått 30 nye studieplasser til medisinutdanningen.
— ABE-kuttet var et lite hensiktsmessig kutt som førte til at vi etter hvert også måtte kutte i støttefunksjoner for den faglige virksomheten, slik som studieadministrasjon og forskningsadministrasjon. Dette førte til at faglige måtte gjøre mer administrativt arbeid, sier han.
Endringslogg
07.10.2022, kl. 11.25: Oppdatert med kommentar fra Tekna.
Nyeste artikler
UiT planla underskudd etter andre tertial. Gikk solid i pluss
Kritikk mot regjeringens satsing på forskning
Student ble beskyldt for 85 prosent «mistenkelig likhet»
Gjør din plikt, krev din rett
Sikkerhetsloven er ikke vår eneste rettesnor
Mest lest
For fem år siden vant han nobelprisen. Nå er 13 av artiklene hans trukket
Om min «plagiering» og bruk av egen tekst
Ny rangering: Disse rektorene leder Nordens beste universiteter
Unison kritikk: Hessens bok burde ikke være en sak for forskningsetisk utvalg
Dag O. Hessen innklaget til forskningsetisk utvalg