Sykepleiestudenter på Kjeller er mer fornøyd enn studentene i Pilestredet, ifølge Studiebarometeret. Nå kan de to utdanningene bli slått sammen. Foto: Benjamin A. Ward/HiOA

Høring om kjempeinstitutt

Et nytt felles sykepleieinstitutt vil få rundt 3000 studenter og 250 ansatte, og blir på størrelse med to av fakultetene på høgskolen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag har høgskolen to institutter som tilbyr sykepleieutdanning - Institutt for sykepleie (SP) i Pilestredet og Institutt for helse, ernæring og ledelse (HEL) på Kjeller. Høgskoleledelsen har signalisert at like utdanninger bør samles i samme institutt, og en arbeidsgruppe har vurdert ny organisering av utdanningen.

Blir større enn TKD

Blir de to instituttene slått sammen, blir det nye instituttet større enn  Fakultet for teknologi, kunst og design (TKD) og nesten like stort som Fakultet for samfunnsfag. Det vil få 3000 studenter, 250 ansatte og 21 programplaner.

På Fakultetsstyremøtet på helsefag i dag, tirsdag, presenterte arbeidsgruppens leder, Leena Heinonen, hva gruppen har kommet fram til. Rapporten blir sendt ut på høring onsdag til alle ansatte på de to instituttene, samt til tjenestemannsorganisasjoner, instituttråd og studentråd. Høringsfristen er 25. august.

Arbeidsgruppen har vurdert tre alternativer: (1) å slå sammen de to instituttene i sin helhet, minus utdanningen i Facility Management som planlegges overført til Fakultet for samfunnsfag, (2) å slå sammen sykepleieutdanningene, men skille ut den delen av HEL som driver med andre fag enn sykepleie i et institutt X, eller (3) å fortsette som i dag.

Store faglige fordeler

Ifølge arbeidsgruppen er det store faglige og forskningsmessige fordeler ved å slå sammen de to instituttene, men størrelsen på det nye instituttet vil bli en utfordring.

— Vi  mener at en sammenslåing ville gi veldig store fordeler faglig og for forskningen, men vi ser samtidig at det vil medføre stor organisatorisk risiko, sa Heinonen, som er studieleder ved instituttet HEL.

Hun viste til at det vil bli vanskelig å administrere et så stor institutt, at informasjonsflyten kan bli vanskelig, og at det kan bli mye reising mellom Kjeller og Pilestredet for instituttets ansatte. Hun viste også til at Kjeller-miljøet er er bekymret for en sammenslåing.

— Vår anbefaling er at hvis instituttene slås sammen, så bør dette skje gradvis over flere år. Det må settes av midler til fagutvikling og arbeidsmiljøtiltak, og instituttet må ha sin egen studieadministrasjon. Instituttet blir jo nesten like stort som hele Fakultet for samfunnsfag og større enn Fakultet for teknologi, kunst og design, sa hun.

Institutt X for lite

Arbeidsgruppen har kommet fram til at det ikke er lurt å skille ut deler av instituttet HEL, først og fremst samfunnsernæring, i et eget institutt X, fordi dette vil bli såpass lite og sårbart. Den eneste bachelorutdanningen på dette instituttet ville blitt bachelor i samfunnsernæring, som tar opp cirka 30 studenter per år.

Det tredje alternativet, som er å fortsette som i dag, er  også en mulighet, ifølge arbeidsgruppen.

— Det er ingen stor risiko ved å fortsette som i dag, og begge institutter fungerer bra. Men det er nesten ingen synergier mellom de to instituttene i dag, så her er det mye å hente, sa Heinonen.

I dag drives de to bachelorutdanningene i sykepleie helt adskilt og selv om de drives innenfor samme rammeplan har de ulike programplaner. Det er også minimalt med samarbeid mellom de to utdanningene, kom det fram under møtet.

Heinonen la også vekt på at sykepleiestudentene på Kjeller ifølge Studiebarometeret er litt mer fornøyd med utdanningen sin enn studentene i Pilestredet.

— Det  er en viss risiko for at de fordelene studentene på Kjeller ser, kan bli svekket ved en sammenslåing, påpekte hun.

Avgjøres rett før jul

Nå er det opp til alle berørte å si sin mening i høringen, før saken kommer opp på nytt i fakultetsstyret på helsefag 16. september. Endelig beslutning om ny organisering av utdanningene og fagmiljøene ved de to instituttene blir tatt i høgskolestyret rett oppunder jul, og ny organisering gjennomføres fra høsten 2015.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS