Studentleder Kai Steffen Østensen ved Universitetet i Agder mener det er viktig med heltidsstudier, ikke minst for å komme seg gjennom studiene og føle at man har vært student, og ikke en deltidsansatt på en bensinstasjon.. Foto: Olav Breen/UiA

Heltidsstudenten kan bety et helt nytt kunnskaps-Norge

Studentleder Kai Steffen Østensen ved Universitetet i Agder fatter ikke hvorfor ikke politikerne ser potensialet i heltidsstudenten.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kai Steffen Østensen er nå godt i gang med sin andre periode som leder for Studentorganisasjonen i Agder (STA).

— Jeg tror og håper at jeg ble gjenvalgt fordi vi har levert på det vi gikk til valg på. Det er gøy å legge vekk partipolitikken og heller snakke med partipolitikere om hvordan vi som studenter vil ha ting.

— Så hva er de tre viktigste tingene du vil jobbe for dette andreåret ditt?

— Det første er det en kjempeutfordring, nemlig gapet mellom norske og internasjonale studenter. Vi vil jobbe for at de internasjonale studentene skal være mer integrert i hele studiemiljøet, svarer han.

Vil ha faglig mentor-ordning

Heltids-studenten er kjempeviktig. Jeg fatter ikke at politikerne ikke skjønner dette. Heltids-studenten åpner for et helt annet
kunnskaps-Norge

Videre er STA under Østensen svært opptatt av at studentene skal bruke stemmeretten sin.

— Det krever noe innsats å finne ut hvordan man kan stemme når man ikke bor i hjemkommunen lengre, og mange lar det heller være, forteller han.

Det tredje er faglig mentorordning.

— Jeg har et vanvittig håp om å få på plass faglige mentorer. Det virker som om man på huset synes dette er spennende, og det hadde vært veldig bra å gi studentene et faglig holdepunkt og mulighet til kontinuerlig oppfølging.

SV før Venstre selv om det blir Ap

— Hvilket parti er best på høyere utdanning?

— Det er ingen tvil om at Venstre har gjort et veldig godt arbeid, starter Østensen, men fortsetter:

— Jeg er derimot ikke fornøyd med hvordan de voterte på kvalitetsmeldingen. Studentombud er et helt klart ønske fra studentene, og da er det rart å stemme mot oss på det. Vi har nå fått det på UiA, og det er et viktig tilbud som jeg håper også flere vil få.

Kai Steffen Østensen mener heller Sosialistisk Venstreparti er studentenes parti:

— Både fordi de stemte for studentenes forslag, og at de vil bygge 4000 studentboliger. Flere studentboliger gir studentene bedre mulighet til å kunne studere på heltid.

Østensen står på liste for Arbeiderpartiet, og havner nok på varaplass til Stortinget 11. september.

Heltidsstudenten for kunnskaps-Norge

— Apropos, er heltidsstudenten viktig?

— Kjempeviktig. Jeg fatter ikke at politikerne ikke skjønner dette. Heltidsstudenten åpner for et helt annet kunnskaps-Norge, starter han, og utdyper:

— Heltidsstudenten vil gi rom til å utfordre teori i praksis, og ikke minst komme seg gjennom studiene og føle at man har vært student, og ikke en deltidsansatt på en bensinstasjon. Man vil kunne ta del i akademias utvikling på en helt annen måte.

Han er klar over at det vil koste, men mener at det strengt tatt ikke er så mye som skal til.

— Akademia skal utfordre det etablerte, men når en så stor del av høyere utdanning er en deltidsgreie så er det et stort problem.

Bolig en barriere

— Og den andre aproposen - ville du valgt mer i studiestøtte eller flere studentboliger?

— Jeg mener man skal satse på boliger. Det er mange som stresser lommebøkene nettopp på husleie, og det kan være en barriere for å ta utdanning.

Samtidig tror han også det er enklere å få gjennomslag for flere studentboliger.

— Det ligger imidlertid hårfint foran mer i studiestøtte, legger han til.

Skal egentlig jobbe for studentene

— Har man fusjonert nok innen høyere utdanning, eller bør det fusjoneres mer?

— Det er nok fusjonsoppgulp nå, og på tide å fokusere på høyere utdanning. Agder har jo vært fredet i dette, men når jeg snakker med mine kollegaer på andre institusjoner spør de seg hvorfor de bruker så mye tid på fusjon, når de egentlig skulle jobbet for studentene.

— Hvem blir det neste universitetet i Norge?

— Jeg tror vel det blir HiOA, sier han.

— Og hvem håper du blir kunnskapsminister etter valget?

— Jeg er enig med studentene og håper på Hadia Tajik. Hun vet hvordan det er å studere, hun er ung, veldig kritisk i sine refleksjoner - og det synes jeg flere politikere kunne vært. Jeg er enig med flertallet blant studentene i Norge - hun er en bra dame, sier han og viser til en Universitas-undersøkelse.

Læringsmiljølov utrolig viktig

— Har du noen råd til den som blir kunnskapsminister etter valget, da?

— Sørg for at vi får en rettferdig fordeling av midler i sektoren, dra i land Students at Risk-ordningen, og nummer tre: Vær litt kritisk til hva du sier, du trenger ikke være så kul hele tiden - det viktigste er at du er flink, sier han, og pirker dermed i sittende kunnskapsminister, Torbjørn Røe Isaksen.

Les også: Isaksen: Kvalitet er som porno

— Trakassering har vært litt sommerens tema i sektoren. Vet Agder-studentene hvor de kan gå for å si fra om den type alvorlige hendelser, og er de godt nok ivaretatt på dette området?

— Jeg håper det. Vi har fått på plass nytt Si fra-system fra juni, studentombud fra 1. juli - og så håper jeg at studentene bruker de tillitsvalgte til å si i fra, og at man bygger en kultur for å si fra om alt som er verdt å forbedre, sier han.

— Trenger studenter et bedre lovmessig vern?

— Ja, uten tvil. Det ser vi jo. Studentene faller mellom to stoler - å få på plass en egen læringsmiljølov er utrolig viktig. Dette må vi få gjennomslag for, uttaler han.

— Hvordan engasjerer man best studenter?

— Gratis mat, neida joda. Når man treffer dem med en personlig historie. Det er vanskelig å engasjere hele tiden, men det er viktig med noe de kan relatere seg til. Tror det gjelder generelt, men også blant studenter, sier han.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS