Høgskolen i Innlandet
Peer Jacob Svenkerud er ny rektor i Innlandet
Flertallet i styret ved Høgskolen i Innlandet har ansatt Peer Jacob Svenkerud som ny rektor for de neste fire årene.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Styret ved Høgskolen i Innlandet møttes digitalt til styremøte torsdag ettermiddag. Verken innkalling eller styredokumenter er lagt ut offentlig. Men en melding ble lagt ut tre dager før møtet. Der det står at «høgskolestyret er kalt inn til ekstraordinært styremøte for behandling av ansettelsessak rektorstilling».
Etter det Khrono er kjent med var innstillingen fra innstillingskomiteen foran torsdagens styremøte, delt.
Kampen om rektorplassen sto mellom den interne søkeren, dekan Peer Jacob Svenkerud og en ekstern søker som inntil nylig har fått navnet sitt unntatt fra offentlighet.
Styreleder Maren Kyllingstad bekrefter imidlertid overfor Østlendingen torsdag kveld at den hemmelige søkeren var Kristian Berg Harpviken. Han har blant annet har vært direktør ved Institutt for fredsforskning (Peace Research Institute Oslo – PRIO), der han fremdeles jobber som forsker.
Det meldte seg sju søkere til stillingen, men en av dem trakk søknaden.
I 19-tiden torsdag kveld avgjorde styret saken. Dekan Svenkerud blir ny rektor ved Høgskolen i Innlandet.
Så langt Khrono har grunn til å tro stemte de ansattes representanter, samt studentene for Svenkerud, mens de fire eksterne styrerepresentantene, deriblant styreleder, stemte for den andre kandidaten.
Styreleder Maren Kyllingstad finner det ikke naturlig å kommentere stemmefordelingen ytterligere før protokollen i saken er signert, sier hun i en sms torsdag kveld.
— Det var full enighet i styret om at vi hadde to svært godt kvalifiserte søkere som begge kunne gjort en god jobb som rektor. Styret vektla ulike kvaliteter ved søerkne. Et flertall på 7 av 11 gikk inn for at Peer Jacob Svenkerud skulle tilsettes, skriver styrelederen.
— Betydelig ledererfaring
I en pressemelding skriver styreleder Maren Kyllingstad at Svenkerud har solid faglig bakgrunn, betydelig ledererfaring og kjenner høgskolen svært godt.
– Jeg er sikker på at han kan bidra godt til den videre utviklingen av høgskolen, og til at vi kan nå målet om å bli Universitetet i Innlandet, skriver Kyllingstad.
Et flertall av styret stemte for Svenkerud som Kathrine Skrettings arvtager.
– Med en doktorgrad i organisasjonskommunikasjon vil han bidra til å synliggjøre høgskolen og være en samlende rektor for hele institusjonen, fortsetter hun.
Fortid i Norsk Tipping
Før Svenkerud kom til Høgskolen i Innlandet i 2010 var han informasjonssjef og en del av ledelsen i Norsk Tipping på Hamar. Svenkerud ble også etter hvert, i 2007, en varsler. Han varslet om ukultur og en rekke frynsegoder og vennetjenester ved «Tippinga», som blant annet førte til at både adm.dir Reidar Nordby jr., styreleder og etterhvert også han selv måtte slutte i jobbene sine. Varsleren gjorde seg dermed upopulær i deler av det innlandske næringslivet.
Riksrevisjonen gransket virksomheten i Norsk Tipping og gjorde flere kritikkverdige funn.
Svenkerud, som nå er professor og dekan ved Handelshøgskolen i Innlandet har nylig vært med på gi ut en fagbok om saken - der Svenkerud og Norsk Tipping er hovedcase om ulike problemstillinger rundt varsling i arbeidslivet.
Den nye rektoren tiltrer 1.mai 2021 da Kathrine Skretting går av med pensjon.
Saken er oppdatert kl 22.45 med kommentar om stemmetallene fra styreleder Maren Kyllingstad.
Saken er oppdatert 22.01.2021 kl. 09.47 med navnet på søkeren som var unntatt offentlighet.
Nyeste artikler
Hemmeligholdt rapport: Universitet får sterk kritikk etter at student døde
Hagtvet har rett. Universitetene er rammet av råte
Statsbygg: — Vi kjenner til liknende asbest-tilfeller
UiO-ansatt til sak etter «en usedvanlig og unødvendig brutal oppsigelsesprosess»
Disputerte i august, og får fast jobb i akademia som 31-åring
Mest lest
Kom fra Somalia og ble taxisjåfør i Norge. Nå er han professor
Ansatte og studenter kan ha blitt utsatt for livsfarlig asbest på NTNU
Nå kommer Norges 11. universitet
Varsler nedbemanning. Kan ikke utelukke oppsigelser
Tiltalt studentleder møtte ikke i retten, var i Afrika