Valgthriller om rektor i Agder

Bare fem stemmer skilte de to kandidatene i rektorvalget ved Universitetet i Agder.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 

Frank Reichert er valgt til ny rektor ved Universitetet i Agder med bare fem stemmers overvekt. En rekordjevn annen valgrunde på Universitet i Agder (UiA) endte med at Frank Reichert vant med svært knapp margin over Sigbjørn Sødal. 

Det endelige resultatet viser at Frank Reichert fikk 49,48 prosent av stemmene, mens Sigbjørn Sødal fikk 49,29 prosent av stemmene. De resterende stemmene - 1,24 prosent - var blanke. I stemmetallet er vektingen av valgkretsene regnet inn: Vitenskapelig ansatte 51 prosent, studenter og administrativt ansatte 24,5 prosent hver.

— Jeg er utrolig glad over at jeg har vunnet. Det hadde jeg ikke trodd på forhånd. Men jeg og mange andre har drevet en aktiv valgkamp, og jeg er veldig fornøyd med at det ga et så positivt resultat, sier Reichert til hjemmesidene til Universitet i Agder.

— Dette var århundrets jevneste valg. I den endelige opptellingen fikk Frank Reichert 49,48 prosent av stemmene og Sigbjørn Sødal 49,28 prosent. Det var så tett som det kun bli, sa nestleder i valgstyret Trygve Bjerkås, på en pressekonferansen onsdag, i følge Fædrelandsvennen.

Nåværende rektor, Torunn Lauvdal, sier til Khrono at hun tror at Reichert vil bli en bra rektor.

— Det var et spennende valg og veldig «close race».  Dette kommer til å bli bra Reichert har oppnådd veldig mye, han representerer det internasjonale og har jobbet mange steder i verden. Det internasjonale aspektet er svært viktig for oss, og vi har også veldig mange utenlandske ansatte, sier Lauvdal.

Lauvdals åremål går egentlig ut 31. juli, men universitetet benyttet seg av muligheten som Kunnskapsdepartementet ga alle institusjonene om å forlenge åremålene som går ut i sommer.

Lærerik valgkamp

Til uia.no sier Reichert at det også har vært en lærerik valgkamp, og at han i løpet av valgperioden har lært mye om institusjonen han nå skal lede.

— Jeg synes vi er et veldig spennende universitet som nå har alle muligheter. Jeg ønsker at vi skal bli best på undervisning og profilere oss på det, men jeg vil også at vi skal være en pådriver i forskning og regional utvikling både innenfor offentlig og privat sektor, fortsetter Reichert.

Den nye rektoren vil først tiltre 1. januar 2016.

— Jeg skal benytte tiden godt, og planlegge mange av de prosessene jeg ønsker å gjennomføre for at vi skal utvikle oss til et enda bedre universitet. Alle ved UiA har mange gode ideer om hva institusjonen skal være i fremtiden, og jeg skal snakke med mange og lytte til mange – akkurat som jeg har gjort under valgkampen. Det blir utrolig spennende. Men først skal jeg nå ned til studentene for å delta på grillfesten – og jeg tror også at det blir en øl i kveld, avslutter en smilende nyvalgt rektor Frank Reichert. 

Fem stemmer avgjorde

Nestleder i valgstyret Trygve Bjerkås fortalte onsdag kveld at det kun var fem stemmer som avgjorde valgkampen. Dette var stemmene som var avgitt manuelt. Mens de aller fleste har stemt elektronisk.

De fem var tre teknisk ansatte og to vitenskapelig ansatte. Reichert hadde før de siste stemmene et flertall av førstnevnte på sin side.

Grimstad-bosatte Reichert (57) er i dag professor og dekan for Fakultet for teknologi og realfag ved UiA. I valgkampen har han spesielt tatt til orde for å gjøre universitetet best på utdanning.

— Vi må respektere utdanning like mye som forskning. Vi har fremdragende undervisere på UiA. Men det er for mange masterstudenter som ikke klarer å gjennomføre studiet på to år. Det må vi endre på, sier Reichert til Fædrelandsvennen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS