Krigen i Ukraina

Russiske matematikere med krigsprotest, ber Putin trekke ut styrkene

— Vår langvarige innsats for å styrke omdømmet til Russland som et ledende matematisk senter er blitt fullstendig devaluert, skriver matematikerne om invasjonen av Ukraina.

Tusenvis av krigsmotstandere er blitt arrestert under protester i Russland. Her fra en protest i Moskva 6. mars.
Publisert Oppdatert

Brussel (Khrono): — Vi er overbevist om at ingen geopolitiske interesser kan rettferdiggjøre tap av liv og blodsutgytelse. Krig gjør bare at landet mister den framtiden vi jobber for.

Det skriver russiske matematikere i et åpent brev der de protesterer mot den russiske invasjonen av Ukraina.

— Vi krever en umiddelbar stans av militære aksjoner og tilbaketrekking av russiske styrker fra Ukrainas territorium, heter det videre i brevet, som er gjengitt på engelsk av European Mathematical Society.

— Fullstendig devaluert

Originalen er publisert av den russiske forskningsavisa Troitsky Variant, samme avisa som publiserte et opprop mot krigen signert av flere tusen forskere og forskningsjournalister i Russland.

I brevet skriver matematikerne at «et lands levestandard og posisjon i verden bestemmes i stor grad av nivået på landets forskning».

— Vår langvarige innsats for å styrke omdømmet til Russland som et ledende matematisk senter er blitt fullstendig devaluert som følge av en uprovosert militær aggresjon initiert av landet vårt, skriver de.

De skriver videre at matematikk har vært et område der Russland har holdt på en ledende posisjon i verden. De viser til at landet i sommer skulle være vertskap for den den mest prestisjefylte matematiske konferansen i verden, International Congress of Mathematicians, men at International Mathematical Union (IMU) avlyste etter det russiske angrepet på Ukraina.

— I en situasjon der landet vårt er blitt en militær aggressor og, som et resultat, en røverstat, vil Russlands ledende posisjon innen matematikk gå tapt, skriver matematikerne.

De viser til at matematikk ble utpekt som en prioritet i en presidentordre fra desember 2020, og at det ble satt mål innen både forskning og utdanning som de mener ikke kan nås bår forskerkolleger i Ukraina daglig utsettes for fare og Russland er «i internasjonal isolasjon, uten mulighet for intensiv vitenskapelig utveksling og samarbeid med forskere fra andre land».

Rammet av den russiske sensuren

Det åpne brevet er et av mange der ulike deler av det russiske samfunnet protesterer mot krigen.

— Det er ingen rasjonell begrunnelse for denne krigen. Ukraina er ingen trussel mot Russlands sikkerhet, heter det i oppropet fra flere tusen russiske forskere og forskingsjournalister, der de slår fast at «krigen mot Ukraina er urettferdig og meningsløs».

Den opprinnelige lenken til oppropet er blokkert, men det er fortsatt tilgjengelig på sidene til Troitsky Variant, også i svensk oversettelse.

Lenken til det opprinnelige oppropet fra matematikerne fører også til en tom side hos Troitsky Variant. Nyhetsbyrådet AP melder at avisa, som så mange andre uavhengige nyhetskanaler i Russland, er rammet av den russiske sensuren. Mens flere medier er blitt steng, har det russiske parlamentet har banket gjennom en lov som gjør at alle som sprer det Kreml mener er «falske nyheter» om den russiske hæren risikerer opp til femten år i fengsel.

Ifølge organisasjonen OVD-info, som overvåker arrestasjoner under demonstrasjoner i Russland, er 14.923 personer blitt arrestert for protester mot krigen siden invasjonen 24. februar. Blant dem er det flere akademikere.

Ifølge VG melder også OVD-info om folk som mister mister jobben, blir banket opp og utsatt for seksuelle krenkelser og tortur.

Samtidig fortsetter protestene, også på skjermen. Redaktør Marina Ovsjannikova i statlige Kanal 1 risikerer nå flere år i fengsel etter at hun under en direktesending dukket opp på skjermen med en plakat der det sto «Stopp krigen. Ikke tro på propaganda. De lyver til deg. Russere mot krigen».

Marina Ovsjannikova på direktesendt tv. Nå risikerer hun flere år i fengsel.

Rektorer med støtte til Putin

Mens russiske matematikere og andre forskere protesterer mot krigen, har russiske rektorer gitt Putin og hæren. Over 180 russiske rektorer har signert en uttalelse med støtte til invasjonen av Ukraina.

– In times like these it is of the utmost importance to support our country, our army, which defends our safety, and our President, who has taken perhaps the most difficult and painful, but necessary, decision of his life, heter det i en engelsk oversettelse av uttalelsen.

Uttalelsen ble møtt av hard kritikk og førte til at Den europeiske universitetsalliansen (EUA) suspenderte medlemskapet for 12 russiske universiteter der lederne hadde signert.

Statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel i Kunnskapsdepartementet sa dette til Khrono da rektoruttalelsen ble kjent:

– Denne uttalelsen fra nesten 200 russiske universitetsrektorer viser at de tiltakene vi innførte sist fredag dessverre var helt nødvendige. Jeg beklager at så mange russiske universiteter opptrer som en integrert del av russiske myndigheters propagandaapparat.

Powered by Labrador CMS