griegakademiet

Slik kan det nye musikk­bygget i Bergen bli

De har kjempet i flere tiår for nytt bygg. Nå har politikerne sagt ja, og de første skissene for hvordan nye Griegakademiet kan bli, er klare.

Kunst- og designmiljøa ved Fakultet for kunst, musikk og design fekk eit nytt bygg i 2017. Det viser til høgre i denne illustrasjonen. Planen er at nybygget for musikkmiljøet ved fakultetet skal koma på nabotomten.
Publisert Oppdatert

I slutten av november kom gladmeldingen: Arbeidet med forprosjekt for nytt bygg til Griegakademiet i Bergen kan fortsette.

Da hadde Universitetet i Bergen (UiB) først i mai fått muntlig beskjed fra statsråd Ola Borten Moe om at penger til et nybygg ikke var prioritert, og da forslaget til statsbudsjett kom i oktober var det ikke lagt inn penger til bygg for musikkutdanningen i byen. Men i budsjettforliket lå det altså en melding om at ikke alt arbeid med prosjektet trenger å stoppe opp.

Nå er det klart at Statsbygg, som skal eie bygget, vil inngå en kontrakt med Constructa Entreprenør AS om å bygge nybygget. Nordic Office of Architecture er arkitekten og Norconsult er rådgiver, skriver Bergens Tidende.

Lydisolerte rom

Dekan for Fakultet for kunst, musikk og design, Frode Thorsen, har jobbet for bedre forhold for studenter og ansatte ved Griegakademiet siden slutten av 1990-tallet. Musikkutdanningen har i dag lokaler i gamle Nygård skole i Bergen sentrum, i et bygg som på ingen måte var bygget for utøvende musikk.

I de første skissene for et nybygg er det Thorsen ønsker seg på plass: Konsertsal, fleksibel blackbox, lydisolerte øvingsrom for utøvende undervisning og forskning, lydstudio og kontorer.

— Det ser veldig lovende ut, sier han til BT.

Lydisolerte øvingsrom er noe av det som har vært mangelvare for ansatte og studenter ved Griegakademiet i mange, mange år. I et nybygg kommer de på plass.

Skulle vært ferdig i år

Kunst- og designhøgskolen i Bergen fusjonerte med UiB i 2017, og utgjør kunst- og designdelene av fakultetet Thorsen leder. Denne delen av fakultetet flyttet inn i et nytt bygg på Møllendal i Bergen samme høst. Allerede den gang var ideen om et nybygg på nabotomten løftet. Å bygge om Nygård skole ville nemlig koste minst en halv milliard 2017-kroner, og på Møllendal kunne man få sambruk med fakultets andre bygg.

Tomten der musikkbygget er tenkt plassert, har i flere år vært brukt av Bybanen i Bergen, under byggeperioden.

— Man kan komme i gang med bygging høsten 2021, og i beste fall være ferdige i 2023, sa daværende universitetsdirektør Kjell Bernstrøm til På Høyden i 2017.

Men bybanens linje 2 åpnet høsten 2022, og går nå rett forbi tomten der det kan komme et nytt bygg.

Abid Raja (V) på besøk på UiB og Griegakademiet i november 2022. Her sammen med Andrea Nesvik Voss fra studentparlamentet og musikkstudentane Runa Kosberg og Adrian Olsen. Oscar dos Santos Kvalsvik fra Studentparlamentet bak.
Powered by Labrador CMS