Stort presseoppbud på Værnes tirsdag. Her er det NRK som intervjuer styreleder Vigdis Moe Skarstein. Foto: Hilde Kristin Strand

Statsråden inn i Nord-saken, igjen

Styremøte: Iselin Nybø sendte tirsdag et brev til styret ved Nord universitet. Der ber hun om at styret «grundig vurderer de synspunkter som enkelte aktører gir uttrykk for». Styremedlem reagerer.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Værnes (Khrono): — Vi har fått et brev på bordet der vi er bedt om å ta andre hensyn – utover vår egen sektor. Det er kontroversielt. Vi er pålagt noen rammer og mål for å kunne være et universitet. Å få det til å gå sammen med en høgskolekultur er å gå i en spagat.

Det sa styremedlem Espen Leirset da Nord universitet behandlet saken om studiestedstruktur tirsdag.

Her kan du lese brevet fra statsråd Iselin Nybø til Nord -styret

Iselin Nybø, forsknings- og høyere utdanningsminister, skrev et brev til styret, datert 30.april. Det er andre gang på kort tid statsråden engasjerer seg i styrets arbeid, i januar møtte hun personlig, som Khrono skrev, i styremøtet. Den gang gjorde hun det klart at det var universitetsstyrets oppgave å avgjøre antall studiesteder - ikke departementet.

I dagens brev skriver Nybø blant annet at hun mener at det er viktig at studiestedstrukturen legger til rette for at alle delene av regionen har tilgang til kompetanse og arbeidskraft. Hun skriver også at det er viktig at universitetet utdanner de kandidatene som arbeidslivet og regionen etterspør, og at det er viktig at flere kandidater vil kunne være i en livssituasjon med behov for å ta utdanning nær der de bor.

Vider legger hun til grunn at «styret særlig vurderer hvordan behovene til helseforetakene kan dekkes, og ikke forskutterer konklusjoner i pågående lokaliseringsdiskusjoner».

Jeg tolker også brevet som et tegn på at statsråden er opptatt av Nord universitet.

Vigdis Moe Skarstein

— Opptatt av Nord

Under styremøtet var det fullt både på tilhørerbenkene og på pressebenken. Reaksjonene på rapporten, som foreslår å legge ned studiestedet i Nesna og ellers flytte flere fag for å bygge opp Levanger og Bodø som to større miljø, har allerede vært sterke. Nybø ber styret om å «grundig vurdere de synspunkt enkelte aktører gir uttrykk for».

Styreleder Vigidis Moe Skarstein og konstituert rektor Hanne Solheim Hansen møtte pressen etter at vedtak var fattet. Foto: Hilde Kristin Strand

— Jeg tolker brevet fra statsrådet som i tråd med det mandatet styret har vedtatt. Vi skal ha en balanse mellom faglig god kvalitet og regional tilstedeværelse, sa styreleder Vigdis Moe Skarstein da hun sammen med rektor Hanne Solheim Hansen møtte pressen etter at styret hadde fattet vedtak om å sende saken ut på høring.

— Jeg tolker også brevet som et tegn på at statsråden er opptatt av Nord universitet, sa Skarstein.

— Og hun gir oss i oppgave mye av det vi allerede har tenkt å gjøre, supplerte Hansen.

— Økonomi er deler av bakgrunnen for denne saken. Skjønner statsråden og regjeringen at det er dyrere å drive Nord universitet enn et universitet i en stor by?

— Jeg ser på dette brevet som en mulighet for dialog når det gjelder dette, svarte Skarstein på spørsmål fra Khrono.

Ville utsette

Styret vedtok, som ventet, at saken skal sendes ut på høring. Men selv om rektor Hanne Solheim Hansen fikk ros for arbeidet som er gjort med rapporten, og for en god innledning, var det flere i styret som stilte spørsmål ved rapporten.

Jeg synes ikke analysen av regionale virkninger er god nok.

Roar Tromsdal

— Uansett hva vi gjør er det regionalpolitikk. Skal vi være til stede og levere kandidater, eller skal vi være til stede på en sterkere måte? Vi må lage noen forutsetninger for at faglig ansatte skal kunne levere gode resultat. De andre universitetene tar ikke hvileskjær og venter på at Nord skal ta dem igjen, sa Aslaug Mikkelsen.

Hun var tidligere styreleder ved Høgskolen i Nesna.

— Jeg synes ikke analysen av regionale virkninger er god nok. Hva vil en nedlegging i Namsos og Vesterålen bety? Dette vil være en dramatisk nedbygging av Namdalen som region. Hva med den nye campusen i Steinkjer, et arbeid som ble startet av daværende Høgskolen i Nord-Trøndelag? Dette er for knapt kommentert, sa Roar Tromsdal.

Han foreslo at saken skulle utsettes, og utredes mer før den blir sendt på høring. Det ble nedstemt. Men styret vedtok at noen punkt skal utredes ytterligere – parallelt med at saken er på høring. Det gjelder tre punkt: Hvordan kan man utvikle et sterkere fagmiljø og utdanning innen farmasi? Hva skal til for å kunne gi et permanent studietilbud i sykepleie i Namsos? Og hvordan kan Nord universitet utvikle et sterkere fagmiljø og utdanning innen økonomifagene i Trøndelag?

Roar Tromsdal (til venstre) ville utsette saken, men ble nedstemt. Tromsdal er ansatt ved skuespillerutdanningen, nå lokalisert i Verdal. Foto: Hilde Kristin Strand

Høringsfrist 15. juni

Det blir høringsperiode fra 3. mai til 15. juni. Deretter skal Nord universitets styre fatte et endelig vedtak i saken 26. juni.

— Jeg mener at regjeringen må komme med et høringssvar på vårt forslag. Det er en naturlig konsekvens av at de har gjort styret til et politisk organ. På sett og vis blir vi en gissel for regjeringen sin politikk. Det er viktig å få en avgjørelse nå, sa Leirset.

Han er stipendiat, og viste til noe en med-stipendiat har uttalt:

— Det tar på å arbeide i en organisasjon preget av usikkerhet år etter år.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS