john cleese

Svartelister seg selv fra University of Cambridge etter «Hitler-hendelse»

Verdensstjernen John Cleese (82) skulle holde foredrag i Cambridge, men det blir det ikke noe av. Nå etterlyser han en arena der «woke rules» ikke gjelder.

John Cleese ønsker ikke å stille opp som foredragsholder i Cambridge Union etter at kunsthistorikeren Andrew Graham-Dixon ble svartelistet.
John Cleese ønsker ikke å stille opp som foredragsholder i Cambridge Union etter at kunsthistorikeren Andrew Graham-Dixon ble svartelistet.
Publisert Oppdatert

Forrige uke holdt den britiske kunstkritikeren Andrew Graham-Dixon et innlegg under en debattkveld ved University of Cambridge i regi av Cambridge Union.

I etterkant av innlegget gikk Cambridge Union ut og sa at kunstkritikeren er uønsket som gjest ved fremtidige arrangement.

Grunnen? Under fremføringen av innlegget hadde Graham-Dixon etterlignet Adolf Hitler.

— Svartelister meg selv

Cambridge Union er det største og mest anerkjente debatt- og ytringssamfunnet ved University of Cambridge.

Fredag denne uken skulle samfunnet få besøk av Monty Python-stjernen John Cleese, som etter planen skulle holde foredrag for både ansatte og studenter ved universitetet.

Men det blir det ikke noe av. Den verdenskjente komikeren har nemlig valgt å svarteliste seg selv for alle fremtidige arrangement i regi av Cambridge Union, skriver The Guardian.

— Jeg hadde virkelig gledet meg til dette, men så fikk jeg høre at Graham-Dixon var blitt svartelistet på grunn av at han hadde etterlignet Hitler. Jeg har gjort det samme i et Monty Python-show, så derfor velger jeg nå å svarteliste meg selv før noen andre gjør det, sier Cleese i en uttalelse.

— Jeg beklager til alle i Cambridge som hadde håpet å få høre med meg. Kanskje noen av dere kan finne en annen plass der ikke «woke rules» gjelder?

—Ikke meningen å støte noen

John Cleese holder for tiden på å lage en dokumentar av woke-kulturen. Woke er et engelsk begrep for en politisk ideologi som har som mål å øke bevisstheten rundt problemer som angår etnisk og sosial rettferdighet.

Begrepet har de siste årene blitt regnet for å være et konsept som symboliserer en oppfattet bevissthet om sosiale forhold og politiske bevegelser.

Mot slutten av 2010-tallet, hadde Woke blitt vedtatt som et mer generelt slangbegrep knyttet til politisk venstreside, progressive eller sosial-liberale årsaker som for eksempel anti-rasisme, LHBT-rettigheter, feminisme og miljøvern, kan man lese på Wikipedia.

Andrew Graham-Dixon har i etterkant av at han ble svartelistet gått ut og beklaget at han involverte Hitler i innlegget sitt.

— Det var aldri meningen å støte noen. Poenget med å gjøre dette var å få frem at dårlig smak og dårlig moral ofte går hånd i hånd. Jeg beklager virkelig til alle som syntes Hitler-referansene mine var urovekkende. Ved nærmere ettertanke kan jeg se at noen av ordene jeg brukte kan ha virket støtende, selv om jeg tross alt bare siterte Hitler, sier Graham-Dixon.

Han har ellers formidlet at meningen var å angripe Hitlers rasistiske og antisemittistiske holdninger.

— Det er synd

Hendelsen har altså ført til at John Cleese ikke blir å se på scenene i Cambridge denne fredagen.

Presidenten i Cambridge Union, Keir Bradwell, sier det er trist at den anerkjente komikeren har meldt forfall.

— Det er synd. Vi så virkelig frem til dette. Det kunne blitt en fantastisk kveld, og dokumentaren han lager om woke-kulturen er ekstremt aktuell, sier Bredwell.

Powered by Labrador CMS