SVERIGE

Svensk påtalemyndighet skal undersøke omstridt doktorgrad

Svensk påtalemyndighet skal undersøke doktorgraden til omstridt forsker som mener det finnes et stort svensk nettverk knyttet til en kontroversiell islamsk gruppe. 

Sameh Egyptson presenterte i fjor doktorgradsforskningen sin på et seminar i Riksdagen.
Publisert Oppdatert

Den svenske forskeren Sameh Egyptson fikk i fjor godkjent doktorgraden sin med tittelen «Global politisk islam? Muslimska brödraskapet & Islamiska förbundet i Sverige». 

I doktorgraden peker han ut flere personer som skal ha vært aktive i det islamske forbundet i Sverige. Flere av dem mener seg feilaktiv utpekt, skriver Dagens Nyheter

Det skal nå innledes en forundersøkelse av den svenske påtalemyndigheten. 

— Dette er et forsøk på å avskrekke forskere fra å arbeide med viktige samfunnsspørsmål, sier Egyptson til den svenske avisen. 

Offentlig informasjon

Egyptson ble først klaget inn til ettikknemnda Önep, Överklagandenämnden för etikkprövning, der ble han felt. Etikknemnda mener han har publisert sensitive personopplysninger, og det er bakgrunnen for at avhandlingen hans nå skal gås gjennom på nytt av påtalemakten. 

Selv skriver Egyptson på Facebook han at dersom man offentlig har knyttet seg til en religiøs eller politisk gruppe med lederverv, så er det å regne som offentlig informasjon. 

Powered by Labrador CMS