spionasje

Tidligere stipendiat ved kinesisk universitet pågrepet for spionasje 

En norsk statsborger ble denne uken pågrepet av PST for forsøk på spionasje til fordel for Kina. Han skal tidligere blant annet ha studert ved Høgskolen i Innlandet. 

Politiadvokat Thomas Blom (med briller) i PST, møter pressen utenfor Oslo Tinghus etter fengslingsmøtet og siktelsen av en norsk statsborger for spionasje.
Publisert

Tirsdag ble det kjent at en norsk statsborger er siktet for forsøk på spionasje til fordel for Kina. Det opplyser Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NTB.

Mannen i 30-årene er siktet for brudd på straffelovens paragraf 122, som omfatter grov etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter, og paragraf 126, som omfatter annen ulovlig etterretning. 

Fakta

Grov etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter

§ 122.Grov etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter

Grov etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter straffes med fengsel inntil 10 år. Ved avgjørelsen av om etterretningsvirksomheten er grov, skal det særlig legges vekt på om

a.gjerningspersonen er et medlem av regjeringen, Stortinget eller Høyesterett eller tilhører landets øverste sivile eller militære ledelse,b.gjerningspersonen hadde til hensikt å avsløre opplysningen til en fremmed stat eller terrororganisasjon,c.en avsløring ville ha voldt betydelig skade.

 Kilde: Lovdata.no

Siktede ble fremstilt for varetekt i Oslo tingrett tirsdag 2. juli klokken 13. Retten besluttet at møtet skulle være lukket. 

Nordmannen opplyser på ulike nettsider å ha studert ved Høgskolen i Innlandet og ha tatt en doktorgrad ved Fudan University i Kina. 

Universitetet har vært omdiskutert. I 2013 etablerte universitetet et senter ved Københavns universitet, kalt Fudan European Centre for China Studies. Etter at de trakk seg, tok Universitetet i Oslo over ansvaret, og møtte da kritikk

Mannen ble varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. 

Ordknapp politiadvokat

Politiadvokat i PST, Thomas Blom, opplyste etter fengslingsmøtet at mannen ble pågrepet på Gardermoen mandag. Da hadde han ankommet med fly fra Kina. 

— Pågripelsen foregikk uten dramatikk, sier Blom. 

Ifølge politiadvokaten er etterforskningen i en tidlig fase. 

— Vi er helt i en innledende og sårbar fase. Derfor vi er ganske ordknappe nå.

Politiadvokaten ønsker ikke utdype på spørsmål om eventuell motivasjon for siktede.

— Det gjenstår det å se i løpet av etterforskningen.

Den siktede mannen har foreløpig ikke avgitt forklaring, og han nekter straffskyld. 

Trussel fra Kina

PST har vært åpen om den voksende trusselen fra Kina. 

Tidligere i år la Etterretningstjenesten, PST og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) frem sine årlige, ugraderte trussel- og risikovurderinger.

Der ble trusselen fra Russland og Kina viet mest oppmerksomhet.

— Landene har drevet med etterretningsvirksomhet i 2023 og vi venter at det vil fortsette i 2024, sa PST-sjef Beate Gangås.

For første gang gikk PST ut med opplysninger om at kinesiske forskningsledere, gjesteforskere og studenter fra institusjoner tilknyttet det kinesiske militæret (PLA) jobber i Norge.

I sin trusselvurdering poengterte PST at Kina er Norges største samarbeidspartner innen teknologivitenskapelige forskningsprosjekter.

Powered by Labrador CMS