trakassering

Trakk kapittel fra bok om seksuell trakassering

Professoren som ble anklaget for seksuell trakassering, stod fram på YouTube. Da gjorde forlaget noe som redaktørene reagerte sterkt på.

Kapittel 12 i denne boken er trukket tilbake. Ifølge redaktørene kan hele boken bli trukket.

I mars utga det britiske akademiske bokforlaget Routledge boken Sexual Misconduct in Academia: Informing an Ethics of Care in the University.

Nå er et av kapitlene i boken trukket tilbake, og det samme kan komme til å skje med resten av boken, skriver Times Higher Eduacation.

Tre kvinner forteller

Det aktuelle kapittelet, som er det tolvte i boken, skildrer tre kvinners opplevelser av seksuell trakassering ved en ikke navngitt utdanningsinstitusjon der de tidligere var doktorgradsstudenter og postdoktorer.

I kjølvannet av utgivelsen i mars ble bokens to redaktører, universitetslektor ved Liverpool Hope University Erin Pritchard og foreleser Delyth Edwards ved University of Leeds, kontaktet av en portugisisk advokat.

Advokaten representerte en portugisisk professor, Boaventura de Sousa Santos, som hevdet at han ble identifisert som en av overgriperne i kapittel 12.

Senere gikk Santos ut på YouTube og uttrykte sin forferdelse over det aktuelle kapittelet. Han benektet samtidig alle anklagene om seksuell trakassering.

— Vi er svært skuffet

Times Higher Education har prøvd å få en kommentar fra den portugisiske professoren, men uten hell.

I en ny YouTube-video forteller han at han har «begått feil, men aldri forbrytelser, for mange år siden», og at disse feilene i dag kanskje ville blitt ansett som mannssjåvinistiske tilnærminger mot kvinner, for eksempel ved å komplimentere dem for utseendet deres.

Etter at videoen begynte å spre seg på nettet, valgte Routledge å trekke kapittelet uten å forhøre seg med de to redaktørene bak boken først.

— Avgjørelsen om å trekke kapittelet ble ikke kommunisert til oss, og dermed heller ikke godkjent av oss som forfattere. Vi er svært skuffet over at Routledge har besluttet å trekke hele kapittelet, og at de tilsynelatende også vurderer å trekke tilbake hele boken, sier de to redaktørene, Pritchard og Edwards i en uttalelse.

En talsperson for forlaget Taylor & Francis, som eier Routledge, sier i en uttalelse at boken for øyeblikket er under vurdering. Per nå er det bare det ene kapittelet som er trukket, men ifølge redaktørene vurderer forlaget altså å trekke hele boken tilbake.

— Rett til å dele

Pritchard og Edwards peker på at tilbaketrekkingen av kapittelet og eventuelt boken vil være en skandale for den akademiske ytringsfriheten og til stor glede for de som ønsker å stilne akademikere som ønsker å stå frem med sine historier om seksuell trakassering.

— Alle har rett til å dele sine erfaringer, sier de to redaktørene.

Kapittel 12 ble skrevet av Lieselotte Viaene ved Carlos III-universitetet i Madrid, Catarina Laranjeiro ved NOVA-universitetet i Lisboa og Miye Nadya Tom ved Universitetet i Nebraska Omaha.

Etter utgivelsen skrev blant annet brasilianske medier om en brasiliansk politiker som også skal ha blitt utsatt for seksuell trakassering fra professor Santos.

Powered by Labrador CMS