macchiarini-saken

Tre pasienter døde – nå starter saken mot «stjernekirurgen»

Tre av pasientene hans døde. Ti år etter det første dødsfallet er kirurg Paolo Macchiarini tiltalt for grov mishandling.

Stort presseoppbud da saken mot Paolo Macchiarini startet i Solna. Hans tidligere kjæreste er blant dem som skal forklare seg.
Publisert Oppdatert

Historien har vært fortalt før: Paolo Macchiarini var stjernekirurgen som ble hentet til Karolinska institutet for å bygge opp en enhet for eksperimentell kirurgi. Han mente at man skulle kunne sette inn et plastrør som erstatning for luftrør. Dette røret skulle smøres inn med pasientens stamceller, og tanken var at det skulle vokse fast og bli en del av kroppen.

Fakta

Macciarini-saken i korte trekk

Høsten 2010: Paolo Macchiarini ble ansatt som gjesteprofessor.

2011-2012: Tre pasienter får operert inn kunstige luftrør på KI. I november 2011 publiserer Macchiarini en artikkel i The Lancet.

2012: Den første pasienten som har fått et syntetisk luftrør dør. Den neste dør i 2014, den tredje i 2017.

2013: Macchiarini starter kliniske studier i Russland, uten forutgående forsøk på dyr.

2014: En belgisk forsker rapporterer Macchiarini for uredelighet og forskningsjuks. Fire leger ved Karolinska universitetssykehus leverer to bekymringsmeldinger om mistanke om vitenskapelig uredelighet.

2015: Den eksterne granskeren Bengt Gerdin konkluderer med at Macchiarini er skyldig i forskningsjuks i artiklene de fire legene rapporterte. KI avviser Gerdins rapport, og sier de har tillit til Macchiarini.

2016: Etter at magasinet Vanity Fair omtalte saken, vedgår KI at det er feil i Macchiarinis CV, men mener at det ikke er alvorlig nok til å si opp. I februar kunngjør rektor Anders Hamsten sin avgang. Han sier at KI vil gå Macchiarinis arbeid nærmere i sømmene. I september legges en ekstern rapport om KI og Macchiarinisaken fram. Hele universitetsstyret går av.

2017:Påklagemyndigheten legger bort saken med anklagene om at Macchiarini har forvold andre menneskers død eller utøvet vold mot dem.

Kilder: Karolinska Institutet, Bladet Forskningsetikk, Uniforum, Universitetsavisa

Det gikk fryktelig galt: Tre av pasientene som fikk denne behandlingen døde. Den første allerede i 2012, den siste i 2017.

Det viste seg også at Macchiarini blant annet ikke hadde gjennomført dyreforsøk før han opererte mennesker. Han hadde heller ikke godkjent tillatelse til å operere. Saken har fått store konsekvenser (les mer i faktaboks).

Henlagt i 2017

Macchiarini har tidligere vært i politiets søkelys. I 2017 var han anklaget for å ha forvoldt en annens død. De svenske påtalemyndighetene mente etter en forundersøkelse at man ikke kunne bevise at Macchiarini faktisk hadde gjort det, og saken ble henlagt.

Aktor Anders Tordai sa den gang at det ikke var tvil om at Macchiarini hadde opptrådt uaktsomt. Ifølge SVT sa Tordai:

— Det råder ingen tvil om at det å benytte syntetisk luftstrupe har vært uaktsomt.

I 2020 kom meldingen om at Macchiarini var tiltalt for grov mishandling.

Stort presseoppbud

Saken startet i Solna ved Stockholm 27. april. Presseoppbudet var massivt, melder NTB.

Mange hadde håpet å få et glimt av den sveitsiskfødte kirurgen, men da rettssalen ble åpnet, var han allerede på plass i bygningen.

Påtalemyndigheten argumenterer med at transplantasjonene påførte pasientene store skader og lidelser før de døde, og at operasjonene skjedde i strid med vitenskap og pålitelig erfaringsbasert kunnskap.

En stor gransking av hendelsene har vist at tilstanden ikke var umiddelbart livstruende for noen av pasientene før operasjonene. Både granskingsleder Kjell Asplund og andre eksperter har avfeid sykehusets påstand om at det dreide seg om operasjoner som ga pasientene en siste sjanse til å overleve.

Macchiarini selv har hele tiden avvist at han har gjort noe ulovlig.

Skal forklare seg neste uke

SVT skriver at rettssaken kommer til å ta en måned. De første dagene skal både aktor og forsvarer forklare i detalj om hva Macchiarini skal ha gjort. Macchiarini selv kommer til å forklare seg neste uke.

Powered by Labrador CMS