NRKS «Sløsesjokket»

UiTs møbelkasting utgangspunkt for NRK-episode i «Sløsesjokket»

UiT Norges arktiske universitet kan ha tolket regelverket feil da de kastet store mengder brukbare møbler. Nå vil politikerne få en slutt på kastingen.

Programleder Christian Strand og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum ser nærmere på hvordan statlige organisasjoner kaster brukbare møbler i onsdagens episode av«Sløsesjokket». Kasting ved UiT Norges arktiske universitet var utgangspunktet for episoden.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I sommer kom det frem at UiT Norges arktiske universitet kastet brukbare møbler i søpla da universitetet ryddet lageret.

To hele søppelcontainere ble fylt opp, fordi universitetet mente regelverket måtte tolkes slik, ifølge iTromsø som satte søkelyset på situasjonen.

Dette fanget interessen til NRK-redaksjonen bak serien «Sløsesjokket».

200 flyttebiler med møbler i uka

Onsdag kommer en ny episode av programmet, hvor programleder Christian Strand tar med seg kjente personer og ser nærmere på nordmenns sløseri.

Denne gangen er det Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum som er med, og utgangspunktet for episoden er møbelkastingen til UiT.

— Vi så hva som skjedde i Tromsø i sommer. Den gang sa universitetet at de tolket regelverket slik at de ikke kunne gi bort møblene og at de måtte kastes. Da tenkte vi at dette sikkert er tilfellet flere steder enn i Tromsø, sier programleder Christian Strand til iTromsø.

Det er ikke bare UiT som kaster fine og brukbare møbler. Ifølge Strand er det 200 flyttebiler i uka som kaster blant annet hundrevis av danske designstoler.

I episoden kommer det også frem at statlige organisasjoner og etater faktisk ikke trenger å kaste de brukbare møblene.

— Vi vil vise det Universitetet i Tromsø ikke innså - både at regelverket kan tolkes annerledes, men også at man ikke nødvendigvis må gi bort eller kaste møbler. Man kan fornye det man har, sier programleder Strand til iTromsø.

Vil få slutt på møbelkastingen

Siden i sommer har det ikke skjedd de store endringene ved UiT. Men iTromsø får opplyst at de har hatt økt fokus på gjenbruk og at de til høsten skal ansette en materialforvalter, som skal gi universitetet bedre oversikt på det de har.

Avdelingsdirektør Erland Loso sier universitetet har hatt økt fokus på gjenbruk.

Avdelingsdirektør Erland Loso sier at de likevel ikke vil klare å unngå at noen møbler kastes.

Likevel vil programmet få konsekvenser allerede før det er kringkastet.

Sp-leder Vedum og finanskomité-leder Mudassar Kapur (H) er allerede i gang med å se på hva som kan gjøres fra politikerhold for å få en stopp på møbelkastingen, ifølge iTromsø.

— Når statlige organisasjoner eller etater skal kjøpe inn nye møbler, så må det ofte ut på anbud og da handler det om hvor mye det koster og gjennomføringen. Det er ingen krav om at møblene eller innkjøpet skal være bærekraftig eller at man skal se om møbler kan repareres. Det skal politikerne se på og jeg tror det vil komme politiske endringer, sier programleder Strand til avisen.

Powered by Labrador CMS